(Foto archief - Han Soete)
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Dag van het socialisme -

Dag van het Socialisme strijkt neer in ‘neoliberaal laboratorium Antwerpen’

Niet bij de pakken blijven zitten. Niet alleen op straat komen tegen de gevolgen van het neoliberalisme, maar ook nadenken over een alternatief. En daarbij ook nog eens alle progressieven samenbrengen. De ambities van de Dag van het Socialisme op 2 november in De Singel in Antwerpen zijn niet min.

maandag 21 oktober 2013 19:45
Spread the love

Voor de derde editie ruilen de organisatoren de Gentse Vooruit voor de Singel in Antwerpen. “Om wat andere mensen aan te trekken. Dat is de prozaïsche reden, maar er is ook een politieke motivatie. Antwerpen is sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 het neoliberale laboratorium. Hier worden de grenzen afgetast van hoe ver je kan gaan. Door naar Antwerpen te komen willen we al die mensen die strijden tegen dat beleid een hart onder de riem steken”, zegt Karim Zahidi, academicus en woordvoerder van de Ronde Tafel van Socialisten.

De Dag voor Socialisme heeft geen partijpolitieke ambities, benadrukken de organisatoren. “Gelijkaardige initiatieven die vertrekken vanuit een partij staan meestal ook in het teken van partijopbouw. Wij doen dit niet om één partij sterker te maken maar om linkse progressieve krachten de kans te geven elkaar te ontmoeten en te discussiëren”, zegt Karim Zahidi.

“Het platform werd serieus verbreed. Kijk naar wie er allemaal komt spreken en wie er in de werkgroepen zit: ik denk dat zowat alle progressieve organisaties er bij zitten. Mensen over de partijgrenzen heen samenbrengen, was precies onze ambitie. Met de verkiezingen die op ons afkomen, zal er ook veel dialoog nodig zijn. Progressieven zouden toch minstens over een aantal dingen akkoorden moeten sluiten”, zegt professor Jan Blommaert, één van de initiatiefnemers.

De Dag van het Socialisme wist heel wat bekende namen te strikken. Politieke partijen ter linkerzijde in België sturen onder meer Yasmine Kherbache (SP.A), Dirk Van der Maelen (SP.A), Peter Mertens (PVDA+) en Meyrem Almaci (Groen). Uit academische hoek zijn er psycholoog Paul Verhaege, Karim Zahidi en Jan Blommaert en uit vakbondsmiddens Ferre Wyckmans van LBC-NVK. Uit Nederland is Emile Roemer, de leider van de linkse partij SP. Actrice Marijke Pinoy presenteert het geheel.

“Door zoveel mensen en organisaties samen te brengen, wordt bewezen dat solidariteit niet iets is van een klein groepje radicale onnozelaars”, zegt Marijke Pinoy. “Ik ben veel met publiek bezig en hoor toch vaak sociale verzuchtingen. Meer en meer groepen komen in bewegingen. Heel wat artiesten willen graag bijdragen aan die dialoog.”

“Het klopt dat veel groepen zich verzetten tegen het neoliberalisme”, beaamt Luk Vandenhoeck, coördinator van de stuurgroep van de Dag van het Socialisme. “Maar de meerwaarde van de debatten op onze dag is dat het ook over een alternatief gaat voor het neoliberalisme. Wij willen ons niet alleen verzetten, wij willen ook een andere maatschappij.”

De ondertitel van de dag is ‘Concurrentie en solidariteit’. Deze week bleek nog uit een VUB-onderzoek dat de basis van die solidariteit wankel is. Een meerderheid van de Vlamingen is van mening dat terminaal zieke mensen minder recht hebben op gezondheidszorg. Vier op de tien vindt dat investeren in 85-plussers de moeite niet loont.

“Ook op vakbondsvergaderingen zien we soms dat militanten besmet raakten door het neoliberale virus en individualistisch uit de hoek komen. We moeten meer praten met elkaar over solidariteit. Een Dag van het Socialisme is een goede aanzet”, zegt Pascal De Bel, voorzitter van de Antwerpse socialistische bediendecentrale.

take down
the paywall
steun ons nu!