Bron: PxHere / CC0 Publiek domein
Rina Chandran, IPS

Crypto-koninginnen: vrouwen bestormen de blockchain-wereld

Een groeiend aantal vrouwelijke kunstenaars, investeerders en verzamelaars omarmen cryptovaluta en NFT’s. Ze hopen zo de genderkloof in de blockchain-wereld te dichten. 

woensdag 10 november 2021 11:38
Spread the love

 

Als kunstenaar en vrouwenrechtenactiviste was Maliha Abidi (25) al langer thuis in het gebruik van digitale technologieën. Dus toen ze voor het eerst kennismaakte met non-fungible tokens (niet-vervangbare tokens ofwel NFT’s), zag ze al snel de mogelijkheden. Het leek haar een uitgelezen manier voor vrouwelijke artiesten om meer mensen te bereiken en een grotere aanhang te verwerven.

Abidi, geboren in Pakistan, als tiener naar de Verenigde Staten gemigreerd en inmiddels in het Verenigd Koninkrijk neergestreken, creëerde een paar maanden geleden haar eerste NFT. Deze unieke tokens gebruiken blockchaintechnologie om de eigendomsrechten van digitale items vast te leggen, zoals afbeeldingen en video’s. De tokens zijn uniek (in tegenstelling tot een cryptomunt) en worden daarom veel als verzamelobjecten gebruikt.

“Toen ik voor het eerst over blockchain hoorde, dacht ik dat het niets voor mij was. Tot ik me realiseerde dat kunstenaars hier deel van kunnen uitmaken, en dat het een inclusieve ruimte kan zijn voor vrouwen en mensen van kleur”, vertelt Abidi.

Abidi maakt deel uit van een groeiende groep vrouwelijke artiesten, programmeurs, ondernemers en investeerders die cryptovaluta en NFT’s omarmen. Ze roept ook andere vrouwen op zich bij de blockchain-beweging aan te sluiten en zo de genderkloof in deze groeiende sector te dichten. Daarom staat ze op het punt om ‘Women Rise’ te lanceren, een campagne om tegen eind 2022 100.000 meisjes en vrouwen kennis te laten maken met de mogelijkheden van crypto.

“NFT’s geven mensen die niet de kans hebben gehad om op de traditionele manier kunst te kopen of verkopen, de mogelijkheid om dit toch te doen. Crypto en NFT’s maken de weg vrij naar financiële onafhankelijkheid. Daarom is het belangrijk dat vrouwen en meisjes hiervan op de hoogte zijn.”

Genderkloof

Dit jaar brachten grote institutionele beleggers bitcoin naar recordhoogten. Ook groeide het aantal gebruikers van cryptovaluta onder jongere beleggers en mensen in opkomende economieën, waar iedereen met een mobiele telefoon nu het formele banksysteem kan omzeilen.

India heeft volgens het platform BrokerChooser met ongeveer 100 miljoen de meeste crypto-eigenaren ter wereld. In vergelijking: de VS telt ongeveer 27 miljoen gebruikers en Rusland zo’n 17 miljoen. Ondertussen steeg de verkoop van NFT’s in het derde kwartaal van 2021 tot bijna 11 miljard dollar. Dat was ruim acht keer meer dan in het voorgaande kwartaal, volgens marktanalyst DappRadar.

Maar volgens recent onderzoek van CNBC en Acorn is meer dan twee derde van de Amerikaanse investeerders in cryptovaluta mannelijk. Een Indiase crypto-beurs schat in dat slechts 15 procent van de gebruikers vrouwen waren. Die genderkloof is groter dan bij andere financiële beleggingen zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

“De cryptowereld lijkt qua gender een afspiegeling te zijn van de tech- en financiële sector: er zijn vrouwen, maar de ruimte wordt sterk gedomineerd door mannen”, zegt Angela Walch, onderzoeker bij het UCL Centre for Blockchain Technologies in Londen. “Als crypto meer mainstream wordt, is het belangrijk om diverse perspectieven te hebben bij het ontwerpen en uitvoeren van de systemen, zodat we betere beslissingen kunnen maken.”

Inclusiever

Volgens het technologieagentschap van de Verenigde Naties (ITU) gebruikt minder dan de helft van de vrouwen wereldwijd internet, vergeleken met 55 procent van de mannen. Die kloof is in armere landen nog groter. Vrouwen blijven wereldwijd ook achter bij mannen als het gaat om het beheer van en toegang tot activa of financiële diensten, volgens het jaarlijkse genderkloofrapport van het World Economic Forum.

Blockchain-technologie – die ten grondslag ligt aan cryptovaluta en NFT’s – wordt door het gedecentraliseerde karakter geprezen als een stap in de richting van een eerlijkere, transparantere en inclusievere wereld. Cryptomunten verschuiven snel van de rand van de financiële wereld naar de mainstream. Investeerders, bedrijven en landen gebruiken ze al als activa, als betaalmiddel en als afdekking tegen onzekerheid en hyperinflatie.

En hoewel het totale aantal NFT-kopers relatief klein blijft, trekken de tokens steeds meer beroemdheden, artiesten en investeerders aan. Dit jaar werd een digitaal kunstwerk voor meer dan 69 miljoen dollar verkocht, de duurste NFT-transactie tot nu toe.

Cryptovaluta trekken jongere mensen aan, net als mensen van verschillende nationaliteiten en etniciteiten (naar schatting is nog zo’n 60 procent van de gebruikers wit), maar vrouwen vormen nog altijd slechts ongeveer een vijfde van de Amerikaanse investeerders, zo bleek uit het CNBC-onderzoek. Zwarte vrouwen – die in het verleden van veel investeringsmogelijkheden zijn uitgesloten – vormen slechts 4 procent van de crypto-investeerders.

Crypto-koninginnen

Precies om die reden richtte de in Groot-Brittannië gevestigde ondernemer Lavinia Osbourne ‘Women in Blockchain Talks’ op. Ze is ook van plan een NFT-marktplaats genaamd ‘Crypto Kweens’ te lanceren voor vrouwelijke artiesten, ondernemers en verzamelaars.

“De ongelijkheid zit zo diep verankerd in de samenleving, en mensen nemen hun vooroordelen in alle aspecten van het leven mee”, zegt ze. Zelf heeft ze ook te maken gehad met vooringenomenheid ‘doordrenkt met racisme’. “Daarom is het zo belangrijk dat verschillende stemmen deelnemen aan het blockchain-gesprek – zo niet, dan herhalen we de ongelijkheid die elders bestaat”, aldus Osbourne.

Met Twitter-namen als @crypto_chicks, @NFTgirl en @BTCbombshell pronken vrouwelijke NFT-artiesten en -verzamelaars met hun betrokkenheid bij de technologie en moedigen ze elkaar aan. Veel van hen steunen ook goede doelen voor vrouwen en meisjes. Hun werk krijgt langzaamaan erkenning: een fysieke versie van een NFT van ‘Boss Beauties’, een verzameling van tienduizend NFT-portretten van vrouwen, werd vorige maand op de New York Stock Exchange getoond.

Guapcoin

Tavonia Evans, een datawetenschapper met de Twitternaam @cryptodeeva, creëerde intussen de ‘Guapcoin’, een cryptomunt die “de economische stem van de zwarte gemeenschap moet versterken”.

“De cryptowereld is een verlengstuk van de tech-sector, met een enorme diversiteitskloof”, zegt Evans. Toegang tot kapitaal is volgens haar een enorme uitdaging voor vrouwen van kleur. “Daarom hebben we de Guapcoin gecreëerd – zodat we ons kunnen richten op onze eigen achtergestelde gemeenschap en ons kunnen inzetten om de kloof te dichten.”

Door dit soort inspanningen kunnen we de genderkloof in blockchain overbruggen, zegt Walch. “Er zijn best wat vrouwelijke leiders die veel respect genieten en een grote invloed hebben in de crypto-wereld, en geloofwaardig zijn voor beleidsmakers. Hun succes zou andere vrouwen naar crypto moeten brengen.”

Terwijl veel van de prominente vrouwelijke crypto-investeerders en artiesten zich nog in het Westen bevinden, kloppen ook meer vrouwen uit landen als India op de deur. “Toen ik begon, kostte het me veel tijd om vrouwen, en specifiek vrouwen van kleur te vinden en mijn vragen beantwoord te krijgen”, zegt Abidi. “Maar als je eenmaal voorbij de witte mannelijke poortwachters bent, blijkt er een grote gemeenschap van vrouwen hier. Ik denk dat crypto de macht heeft om de rechten van vrouwen radicaal te verbeteren.”

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!