De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Crisis in de eurozone is helemaal terug
Bankencrisis, Rente, Staatsobligaties, Eurozone -

Crisis in de eurozone is helemaal terug

woensdag 10 november 2010 16:45
Spread the love

Er gaat geen dag voorbij of er worden nieuwe records gebroken waar het de rentekloof (spread)  tussen 10-jarige  staatsobligaties van landen van de eurozone en Duits schuldpapier betreft. De spreads van tienjaarsobligaties van Ierland en Portugal bereikten gisteren opnieuw recordhoogtes nu investeerders beginnen te begrijpen dat het Duitse voorstel voor een permanent reddingsmechanisme voor landen van de eurozone de wanbetaling van een aantal eurolanden mogelijk maakt. Ook de politieke impasse in Dublin, waar een besparingsplan moet worden goedgekeurd, lijkt de Ierse situatie alleen maar erger te maken. Verder wordt afgewacht hoe de verkoop van 1,25 miljard euro aan staatspapier door Portugal vandaag zal aflopen.

In een interview met Der Spiegel, verdedigde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble eerder deze week het in ontwikkeling zijnde permanente reddingsmechanisme voor de landen van de eurozone. Volgens de Duitse minister zullen in de toekomst de investeerders die in staatsobligaties investeren van landen die in moeilijkheden komen mee de gebroken potten moeten betalen wanneer die landen hun financiële verplichtingen niet langer kunnen nakomen.

‘Wie hoge rentes wil rekenen om geld aan die landen te lenen, moet ook bereid zijn de risico’s die daaraan verbonden zijn te dragen. De EU is niet gesticht om beleggers rijk te maken’, aldus nog Schäuble.

‘Wanneer een land in moeilijkheden komt, zal de EU een besparingsprogramma en andere hervormingen doorvoeren. Indien dat niet volstaat zullen de investeerders een verlies moeten accepteren in ruil voor een garantie op de rest van de uitstaande schuld,‘ aldus de Duitser.

Een analyst van Société Générale wordt door het persagentschap Reuters als volgt gequoteerd: ‘Met dit soort uitspraken vanuit het Duitse kamp dreigen de obligatiemarkten in een verlengde periode van onzekerheid worden gestort, à la Greece‘.  Ook de euro beweegt zich de laatste dagen neerwaarts. (FZ)

(Grafiek FinViz/ Tabel Reuters)

Bron : Express.be/Reuters

take down
the paywall
steun ons nu!