Olifant.
Bron: PxHere
Opinie - Greenpeace België

Covid-19: Greenpeace vraagt verbod op wereldwijde handel in wilde dieren

Greenpeace roept de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en Milieucommissaris Virginijus Sinkievicius op om een einde te maken aan de wereldwijde handel in wilde dieren. Tegelijkertijd moet de EU de inspanningen voor het behoud van ecosystemen wereldwijd opvoeren, om de volksgezondheid en de biodiversiteit over de hele wereld te beschermen.

woensdag 8 april 2020 15:09
Spread the love

 

Studies tonen aan dat de vernietiging van de natuur en de biodiversiteit door de mens voorwaarden creëert die de kans op uitbraken van ziekten zoals Covid-19 vergroten.[1] De handel in wilde dieren verhoogt ook het risico van overdracht van dieren naar de mens.

Verbod op handel in wilde dieren

Greenpeace roept de belangrijkste Europese beleidsmakers op om hun macht te gebruiken om een einde te maken aan de wereldwijde handel in wilde dieren.[2] De Europese regeringen moeten dit gezamenlijk, in samenwerking met de Europese Commissie, op tafel leggen in het kader van het VN-Biodiversiteitsverdrag.

De Europese regeringen moeten daarnaast de nodige maatregelen nemen om de natuurlijke habitats en ecosystemen wereldwijd en binnen hun eigen grenzen te beschermen. Zo moet er een Europees verbod komen op het invoeren van producten die de vernietiging van bossen en ecosystemen veroorzaken.

“Er is nu een momentum om grote intacte natuurgebieden, waar duizenden wilde dieren leven, te beschermen. De internationale handel in wilde dieren zou tot het verleden moeten behoren, zowel voor de dieren als voor ons”, zegt Philippe Verbelen, expert Biodiversiteit bij Greenpeace België.

Onze planeet ondergaat momenteel de zesde golf van massa-uitsterving.[3] Het beëindigen van de ongebreidelde handel in wilde dieren zou het verlies aan biodiversiteit helpen omkeren en zou een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van toekomstige wereldwijde uitbraken van ziektes die worden overgedragen van dieren op mensen.

Lees hier de brief van Greenpeace aan vice-commissievoorzitter Frans Timmermans, commissaris Virginijus Sinkevičius en commissaris Phil Hogan.

 

Notes:

[1] EcoHealth Alliance (2019). Infectious disease emergence and economics of altered landscapes – IDEEAL, accessed from https://www.ecohealthalliance.org/wpcontent/uploads/2019/09/IDEEAL_report_final.pdf

https://environmentlive.unep.org/media/docs/assessments/UNEP_Frontiers_2016_report_emerging_issues_of_environmental_concern.pd

Saker L, Lee K, Cannito B, Gilmore A, Campbell-Lendrum D (2004) Globalization and infectious diseases; a review of the linkages. World Health Organization, Geneva https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/68726/TDR_STR_SEB_ST_04.2.pdf

[2] Greenpeace roept op tot een wereldwijd verbod in handel, maar niet tot een wereldwijd verbod op alle consumptie van wild vlees. Een dergelijk verbod zou een bedreiging vormen voor de voedselzekerheid van veel inheemse en bosafhankelijke gemeenschappen. Velen van hen ondervinden zelf negatieve gevolgen van de commerciële handel in wilde dieren. Lokaal aangepaste programma’s zijn dringend nodig om de bosecosystemen met lokale gemeenschappen te helpen beschermen, met respect voor hun rechten op voedsel en voedselsoevereiniteit.

[3] https://advances.sciencemag.org/content/1/5/e1400253

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!