De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Coalitie Turnhout, voorproefje van Vlaamse/Federale regeringsvorming?

woensdag 9 oktober 2013 16:28
Spread the love

Is de nieuwe gemeenteraad in Turnhout de voorafspiegeling van de Vlaamse/Federale regeringsvorming?

Wanneer het er op aan komt dat een coalitie van alle andere partijen noodzakelijk is om de NV-A van de macht te houden bij de Vlaamse of federale verkiezingen, dan zou Turnhout wel eens een goed voorbeeld kunnen zijn, zeker als de N-VA het voor zichzelf verbordt. De N-VA komt maar in de positie om initiatief te nemen en/of haar wil door te drukken na de verkiezingen als ze samen met het Vlaams Belang en de Lijst De Dekker meer dan 50% van de stemmen, en in feite van de mandaten halen, dan spelen alle anderen op verlies. In het andere geval kunnen de andere partijen op winst spelen, want dan is het in principe mogelijk om de N-VA buiten de regeringsvorming te houden.

Het is nuttig er de resultaten van 2012 en vooral dan van de ‘zwarte kantons’ in de provincie Antwerpen terug bij te halen (ziee de tabel hierboven, dwz de kantons waar N-VA, VB en LDD een absolute meerderheid in stemmen halen. In Turnhout zelf haalde de N-VA in 2012 25,60% en het VB 10,12%, geen zwarte meerderheid dus, maar op kantonniveau Turnhout voor de provincie was dat uitslag in 2012 38,14% voor de N-VA en 12,08% voor het VB, dus 50,22% in totaal, een zwart kanton, op de 4de plaats in deze rangschikking, na kanton Kapellen, Zandhoven en Kontich.

Vergeleken met de uitslag van N-VA, VB en LDD in 2010 voor de Vlaamse verkiezingen is Turnhout daarenboven, samen met het kanton Antwerpen, het enige kanton waar de zwarte stemmen vooruitgang boekten en dit met 0,22%. Voor gans Vlaanderen was er hier een achteruitgang tav 2010 voor N-VA, VB en LDD samen, met 6,29%, in de provincie Antwerpen -2,39% en in het arrondissement Antwerpen -1,12%. Maar in het kanton Turnhout was er dus een vooruitgang met 0,22%.
 
De coalitiewissel in Turnhout zelf is dus meer dan symbolisch. Zoals Bart  Maddens niet nalaat onder de aandacht te brengen, is het enkel als N-VA, VB en LDD samen meer dan 50%¨halen in de mandaten, dat de N-VA kans maakt om haar wil op te leggen. Het lot van de N-VA is dan ook structureel verbonden aan dit van het Vlaams Belang en LDD. Bij elke kiesprognose is het best de stemmen van deze drieeenheid samen te tellen om te zien hoever ze (nog) afstaan van de 50% en met gemiddeld 45,5% in de kiesprognoses is dat nog 4,5%.

LDD en/of de PVDA op de wip?

Jean-Marie Dedecker kan zo op de wip komen te zitten en dan is het nog maar de vraag of hij een ministerspost in een ‘grote coalitie van alle andere partijen’ zou laten staan om de N-VA vrije speelruimte te geven. En als het van de mogelijke verkozene van de PVDA+ zou afhangen om deze grote coalitie met alle andere partijen te vormen, kunnen zij hun vel duur verkopen, om niet de geschiedenis in te gaan als de partij die uiteindelijk tot het uiteenvallen van het land geleid heeft, dat zou pas erg zijn voor de enige nationale partij die nog overblijft.

Voor wie nog of al geïnteresseerd is in de volledige uitslagen voor alle partijen in 2010 en 2012 (op kantonniveau) en hun evolutie zie BuG 172 {Rechts + Extreem Rechts} fors op de retour in Vlaanderen, en de tabel:Uitslagen alle partijen in aantal en in % 2010 en 2012. Voor de vergelijking op kantonniveau {Rechts+Extreem rechts} 2010-2012, zie tabel RER 2010 vergeleken met 2012.

take down
the paywall
steun ons nu!