Chinese steenkoolcentrale (CC/Tobixen)

China en VS verbruiken minder steenkool

In China daalt het verbruik van steenkool voor het tweede jaar op rij. Ook in de VS, de tweede grootste economie ter wereld, daalt het verbruik sneller dan verwacht.

woensdag 2 maart 2016 11:33
Spread the love

Volgens cijfers van het Nationaal Bureau voor Statistiek in China is het verbruik van steenkool in 2015 opnieuw gedaald. Na een daling van 2,9 procent in 2014 daalde het verbruik in 2015 met nog eens 3,7 procent.

Alles wijst erop dat het niet om een tijdelijk dipje gaat: China wil meer dan duizend steenkoolmijnen sluiten en de komende drie jaar geen nieuwe mijnen goedkeuren. In tussentijd groeit de hernieuwbare energie, windenergie met 34 procent en zonne-energie zelfs met 74 procent.

De Chinese uitstoot van broeikasgassen daalde in 2015 met 1 tot 2 procent tegenover 2014, dankzij het lagere steenkoolverbruik, maar ook dankzij de vertraagde economische groei en een verminderde productie van cement en staal.

Klimaatdoelstellingen

Milieuorganisatie Greenpeace wijst erop dat de daling in China in de voorbije twee jaar gelijk staat aan de totale hoeveelheid steenkool die jaarlijks in Japan wordt verbruikt. “Deze statistieken tonen aan dat China op weg is om de eigen klimaatdoelstellingen in Parijs veruit te overtreffen”, zegt Greenpeace-woordvoerder Lauri Myllyvirta.

“Dat is schitterend nieuws voor iedereen, maar de trend kan nog sneller: een nationaal maximumplafond in het nieuwe vijfjarenplan zou de vermindering van de CO2-uitstoot nog kunnen versnellen, en zou de Chinese burgers aan schone en gezonde lucht helpen.”

Ook de VS kicken veel sneller af van steenkool dan verwacht. Uit een rapport van de Business Council on Sustainable Energy blijkt dat steenkool in 2015 goed was voor 34 procent van de Amerikaanse elektriciteitsproductie. Dat is heel wat minder dan tien jaar geleden, toen steenkool nog goed was voor de helft. De snelle daling zet de VS al halverwege op weg van het doel van de regering-Obama om de CO2-uitstoot van de energiesector met een derde te verminderen.

Tanende steenkoolindustrie

Steenkool is de meest klimaatonvriendelijke vorm van energieproductie. De sector krijgt daardoor wereldwijd steeds meer klappen. Eind 2015 kondigde de Britse regering aan om in tien jaar tijd alle steenkoolcentrales in het land te sluiten. Ook multinationals als Unilever willen zo snel mogelijk van deze vervuilende energie af.

De steenkoolindustrie vestigde haar hoop daarom vooral op groeilanden als China en India, die nog in grote mate afhankelijk zijn van steenkool om hun economische groei van goedkope brandstof te voorzien. Ook in die landen groeit echter het verzet. Steenkoolcentrales zijn immers ook een belangrijke oorzaak van lokale vervuiling en van de smog die grote steden in de mijngebieden teistert.

Bron: China Is Banning New Coal Mines and the United States Should Do the Same

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!