Nieuws, Europa, Economie, Politiek, België -

Carrefour: “1.200 persoonlijke drama’s”

De werknemers van Carrefour in België krijgen een nieuwe klap te verwerken. Na eerdere herstructureringen in 2007 en 2010 kondigde de supermarktketen op 25 januari aan dat maar liefst één job op 10 bedreigd is.

donderdag 25 januari 2018 18:28
Spread the love

Groupe Carrefour kreeg in 2017 nog een nieuwe CEO. Alexandre Bompard werd binnengehaald ‘om de rentabiliteit van de groep te verhogen’. Niet dat de multinational het zo slecht doet. De groep maakte in 2016 nog een winst van 1 miljard euro en in België bedroeg die winst 65 miljoen euro.

Maar Bompard heeft een reputatie. Eerder haalde hij het hakmes boven bij FNAC. Hij schrapte 2.000 banen en dat leverde hem in 2014 de onwaarschijnlijke bonus van 11 miljoen euro op, bovenop zijn salaris van 2 miljoen. De beurskoersen vaarden er wel bij (en dus ook de bonus van Bompard want die werd uitgedeeld in aandelenpaketten). Bompard kondigde eerder deze week al aan dat er 2.400 banen verdwijnen in Frankrijk.

De socialistische vakbond BBTK heeft het over een “nieuw sociaal bloedbad”. De vakbond zegt ook “geshockeerd” te zijn door “de nonchalante en kille houding van de directie”. In verschillende winkels leidde het nieuws tot werkonderbrekingen.

 Persoonlijke drama’s

“Dit komt heel hard aan”, zegt Kristel Van Damme van de LBC-NVK . “We hadden veel scenario’s in ons hoofd maar dit is wel heel erg. Dat betekent meer dan 1.200 persoonlijke drama’s.”

Twee hypermarkten (in Genk en Luik) zouden worden gesloten. Drie andere worden ingekrompen tot een gewone supermarkt. Ook op de hoofdzetel in Evere zouden jobs sneuvelen.

In haar eigen communicatie wijst de directie op de digitale ontwikkeling. Carrefour blijkt die trein volledig gemist te hebben. “Het frustrerende is dat Carrefour daar jaren geleden ooit een pionier in was. Maar omdat de klant daar toen nog niet helemaal klaar voor was, werd het hele project in de diepvries gestopt en er veel te laat weer uitgehaald. Wij hebben dat als vakbond verschillende keren aangekaart in de ondernemingsraad, maar er werd onvoldoende geluisterd”, zegt Kristel Van Damme.

De komende dagen en weken willen de vakbonden meer duidelijkheid krijgen over de plannen. De aangekondigde herstructurering kan een impact hebben op de job van 1.233 werknemers, maar er komen ook nieuwe jobs bij en bij de omschakeling van hypermarkt naar supermarkt werden alle werknemers geteld bij de bedreigde jobs.

De directie liet ook verschillende keren vallen dat er iets gedaan moet worden aan de loon- en arbeidsvoorwaarden van de blijvers. Ook daar zal wellicht nog een hartig woordje over gepraat worden.

De vakbonden hopen zoveel mogelijk banen te redden. “De directie beweert dat ze willen inzetten op een goede dienstverlening. Maar daar heb je handen voor nodig en dat lukt dus niet als je mensen ontslaat.”

Opmerkelijk is verder dat in de raad van bestuur van Carrefour België een oud-minister opduikt. Sabine Laruelle (MR) ruilde in 2013 de politiek in voor het zakenleven, maar blijkt nu toch nog verbonden te zijn aan het kabinet van de Waalse minister van Werk Pierre-Yves Jeholet.

Minister van Werk Kris Peeters kondigde meteen aan dat hij zijn verblijf op het Wereld Economisch Forum in Davos inkort. Maar bij de vakbonden klinkt ook kritiek op de regering. “Met hun flexi-jobs ondermijnen zij ondertussen de goede jobs in de handel. Met indexsprong/opgelegde loonmatiging van de laatste jaren hebben zij het ten andere vele distributiebedrijven de laatste jaren niet gemakkelijker gemaakt”, tweete Erwin De Deyn, voorzitter van BBTK.

take down
the paywall
steun ons nu!