Luc Adolphe Tiao, de Burkinese ambassadeur in Parijs, wordt de nieuwe premier van zijn land (foto: Burkinese ambassade Parijs)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Journalist, Politieke crisis, Burkina Faso, Communicatie, Muiterij, Ivoorkust, Blaise Compaoré, Volksrevoltes, FESPACO, Stroompannes, Tertius Zongo, Eerste minister, Luc Adolphe Tiao, OproerBurkinaFaso -

Burkina Faso: ambassadeur in Parijs wordt nieuwe eerste minister

Maandagavond heeft president Blaise Compaoré een nieuwe eerste minister aangeduid die de aartsmoeilijke taak krijgt om de rust te doen weerkeren in Burkina Faso. Luc Adolphe Tiao, de Burkinese ambassadeur in Parijs en oud-journalist, moet nu een nieuwe regering samenstellen. Vrijdag was de regering van ex-premier Tertius Zongo de laan uitgestuurd na hevige muiterij in het leger.

dinsdag 19 april 2011 19:35
Spread the love

Volgens getuigen in de hoofdstad Ouagadougou begon het normale leven stilaan weer op gang te komen in de loop van maandag, na een uiterst bewogen en gewelddadig weekend. Toch bleven vele banken, winkels en scholen gesloten uit vrees voor nieuwe plunderingen.

Maandag kwam het wel nog tot zware rellen in de stad Koudougou waar een betoging van scholieren en studenten uit de hand liep. Het lokale gebouw van de regeringspartij CDP en de woning van ex-premier Zongo gingen in de vlammen op.

Ook in Kaya, een stad in het noorden, waren maandag muitende soldaten al schietend op straat gekomen om hun eisen kracht bij te zetten. Ook leden van de gendarmerie zouden aan de muiterij hebben deelgenomen.

Jonge leden elite-eenheid verontschuldigen zich

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie maakte bekend dat alle achterstallige lonen, vergoedingen en huisvestingspremies van militairen nog deze week zouden worden uitbetaald. Zaterdag was daarmee al begonnen in de kazernes van Ouagadougou, de rest van het land zou volgen.

In een verklaring die een groep jonge militairen van het Régiment de sécurité présidentiel (RSP), de elite-eenheid die instaat voor de bescherming van de president en zijn entourage, en die aan de basis lag van de recentste golf van muiterij, maandag openbaar maakte, riepen ze hun collega’s op om te stoppen met rebelleren. Ze vroegen de bevolking “om begrip voor hun situatie en verontschuldigden zich voor alle veroorzaakte ongemakken”. Bovendien verklaarden ze hun trouw aan de president.

Nieuwe regering staat voor enorme uitdaging

De president heeft maandag een nieuwe eerste minister aangesteld die de taak krijgt om op korte termijn een nieuwe regering samen te stellen. Die kijkt aan tegen enorme uitdagingen waarvoor het arme land zich geplaatst ziet. Het ongenoegen is onder brede lagen van de bevolking wijd verspreid zoals de afgelopen weken duidelijk naar voren kwam in diverse betogingen en manifestaties.

Ook de politieke crisis die uitmondde in een opflakkering van de burgeroorlog in buurland Ivoorkust heeft zware gevolgen voor het van zee afgesloten Sahelland. De prijzen voor basisproducten zijn fors de hoogte ingegaan en stroompannes zijn heel frequent.

President Compaoré wordt onder meer verweten dat hij te veel tijd en aandacht heeft besteed aan bemiddelingspogingen in de Ivoriaanse crisis en daardoor de binnenlandse problemen heeft onderschat en verwaarloosd. Hij is al bijna 24 jaar aan de macht en zou beter in waardigheid opstappen, vinden vele betogers. Ook de corruptie is een bron van woede. Jongeren maken hoe langer hoe meer de vergelijking met de volksrevoltes in Tunesië en Egypte.

Oud-journalist moet land weer op de sporen krijgen

De keuze van de president voor een nieuwe regeringsleider viel op de 56-jarige Luc Adolphe Tiao, die al sinds 2001 op post is als ambassadeur van Burkina in Parijs. Tiao heeft nooit een politiek mandaat uitgeoefend, maar is als oud-journalist een specialist in communicatie en cultuur.

In 1996 promoveerde hij tot doctor in de communicatiewetenschappen aan de universiteit van Parijs-II op een thesis over de obstakels in de ontwikkeling van de geschreven pers in de context van het democratiseringsproces in Burkina Faso. Hij was ook enige tijd voorzitter van de Conseil supérieur de la communication.

Tussen 1987 en 1990 was Tiao directeur van de éditions Sidwaya, de belangrijkste persgroep van het land. Op cultureel vlak was hij onder meer actief in het organisatiecomité van het 12de Fespaco-filmfestival van 1991 in Ouagadougou.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!