De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Tegengas
Tegengas

Burgerbeweging Tegengas start spoedprocedure bij RvS tegen bouw gascentrale Les Awirs

Burgerbeweging Tegengas start vandaag een spoedprocedure bij de Raad van State om de bouw van de nieuwe fossiele gascentrale in Les Awirs stil te leggen. Engie-Electrabel is recent met de voorbereidende werken gestart, ondanks de lopende procedure die Tegengas aanhangig maakte begin januari. Om de werken stil te leggen en verdere schade te voorkomen dienden de advocaten van Tegengas vandaag een zogenaamde vordering in tot schorsing.

dinsdag 3 mei 2022 13:00
Spread the love

 

“Het meeste recente IPCC-klimaatrapport stelt duidelijk dat er absoluut geen ruimte meer is voor nieuwe fossiele gas-infrastructuur, zelfs niet wanneer die al in aanbouw zijn. Op dit moment honderden miljoenen euro’s aan subsidies uitdelen voor een nieuwe, fossiele gascentrale: dat is zowat het meest roekeloze dat een overheid kan doen”,  zegt Gert-Jan Vanaken van Tegengas. “We rekenen er dan ook op dat de Raad van State ons hierin volgt.”

“Door in te blijven zetten op fossiel gas blijft België overigens de oorlogskas van Poetin spijzen”, voegt Vanaken toe. “De import van Russisch gas moet nu stoppen, maar dit mag niet leiden tot de import van meer gas uit andere conflictregios of uit landen met een autoritair regime. Het enige conflictvrije gas is het gas dat we niet nodig hebben. De enige energie die alsmaar goedkoper wordt, is hernieuwbare energie. Wat we met andere woorden nu hoogdringend nodig hebben, is een doorgedreven en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid dat fossiele brandstoffen in sneltempo overbodig maakt.”

Het feit dat er niet enkel in Flémalle, maar ook in buurgemeente Seraing een nieuwe fossiele gascentrale in de steigers staat op minder dan 5 km afstand van elkaar, vormt een bijkomend juridisch probleem volgens Tegengas.

“Beide gascentrales zullen de lokale lucht vervuilen met ziekmakende stikstofoxiden en ammoniak en heet water lozen in hetzelfde deel van de Maas”, zo merkt Léo Tubbax op. “In onze beroepschriften argumenteren we dan ook dat de schadelijke effecten van deze twee gascentrales niet afzonderlijk maar tesamen bestudeerd en beoordeeld dienen te worden aangezien ze beide gebouwd worden in het kader van het federale CRM-subsidiemechanisme.”

Onderzoek en beoordeling van geaccumuleerde effecten op onder meer de lokale luchtkwaliteit zijn cruciaal, zo argumenteert Tegengas, omdat op een boogscheut afstand ook de luchthaven van Luik-Bierset in volle uitbreiding is om een gloednieuw logistiek verdeelcentrum van het Chinese Alibaba te huisvesten, hetgeen heel wat bijkomend vrachtverkeer met zich meebrengt.

Indien de Raad van State de bezwaren van Tegengas volgt, kan de vergunning niet worden uitgevoerd zolang de normale vernietigingsprocedure loopt. Hierdoor kan de bouw van de nieuwe fossiele gascentrale maanden vertraging oplopen en dreigt Engie-Electrabel de belofte te moeten breken om vanaf het najaar van 2025 stroom te leveren met deze centrale.

Naast juridische acties, plant Tegengas tussen 25-29 mei een Cyclo Tour waarbij de burgergroep een relais-fietstocht houdt die de verschillende locaties in het land aandoet waar er nieuwe gascentrales gepland worden. Het orgelpunt van die tocht vindt op zondag 29 mei plaats in de Luikse Maasvallei waarbij samen met buurtbewoners geprotesteerd zal worden in zowel Seraing, Flémalle als bij de verlengde kernreactor Tihange 3.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!