"I'm happy being a prostitute," says the HIV/AIDS prevention campaign poster that was subsequently withdrawn. Credit: Beijo da Rua
Nieuws, Wereld -

Braziliaanse overheid verslikt zich in “gelukkige prostituee”

RiO DE JANEIRO — "Ik ben gelukkig als prostituee." Een Braziliaanse overheidscampagne met die slogan heeft zoveel ophef veroorzaakt dat de verantwoordelijken de laan zijn uitgestuurd.

donderdag 13 juni 2013 14:17
Spread the love

In de aidscampagne van het ministerie van Volksgezondheid stond een gelukkig kijkende prostituee op de affiche. “Ik ben gelukkig als prostituee”, stond erbij.

“Dit is een rechtvaardiging van de prostitutie”, riepen conservatieve sectoren.

Ontslagen

De minister had geen toestemming gegeven voor de campagne. De campagne was nog maar gelanceerd, op 2 juni, de Internationale Dag van de Prostituee, of ze werd al ingetrokken. Dirceu Greco, de directeur van het departement Seksueel Overdraagbare Ziektes, werd ontslagen. Twee onderdirecteurs stapten zelf op.

Prostituees zelf waren wel te spreken over de campagne. “Die had het over de waardigheid van ons beroep. Die zin schrappen is een schending van onze rechten”, zegt Leila Barreto van de Groep van Prostituees van de staat Pará, in het noorden van het land.

“Hoe sterker we staan, hoe minder kwetsbaar we zijn voor infectie”, zegt ze. “Nu bestaan deze vrouwen niet voor de samenleving. Ze bestaan wel, en met hun werk leveren ze een bijdrage aan de samenleving.”

Condoomgebruik

Met de campagne wilde de overheid op het belang van condoomgebruik en preventief onderzoek wijzen. Er is nu een nieuwe versie gelanceerd, zonder de “gelukkige prostituee”.

In Brazilië zijn naar schatting 530.000 mensen besmet met het hiv-virus, waarvan 150.000 zonder dat ze zich ervan bewust zijn.

Socioloog Agustín Rojo, expert in communicatiecampagnes rond aids, vreest dat Brazilië terrein verliest. Het land heeft een voortrekkersrol gespeeld door preventie bij kwetsbare groepen zoals prostituees en drugverslaafden te wijzen, zegt hij.

“Wanneer een vrouw die geld krijgt voor seks publiekelijk verklaart dat ze zich gelukkig voelt, dan geeft ze uiting aan meer dan een individueel gevoel. Ze neemt dan een politieke stelling in.”

Evangelische kerken

In een land waar evangelische kerken een grote invloed hebben op de politiek “bestaat het risico dat het programma dode letter wordt en religie met openbare gezondheid verward wordt”, zegt George Gouveia van de organisatie Grupo Pela Vida (Groep voor het Leven).

Dirceu Greco wijt zijn ontslag aan “het conservatieve beleid van de huidige regering” van de linkse president Dilma Rousseff. Hij wijst op eerdere voorbeelden, onder meer het verbod om een filmpje te tonen waarop twee mannen tijdens carnaval een relatie hadden.

“Als ze ons niet zichtbaar maken, dan blijven onze rechten geschonden”, zegt Julio Moreira, voorzitter van holebi-organisatie Arco Iris.

Auteur: Fabiana Frayssinet

take down
the paywall
steun ons nu!