Braziliaanse natuur verliest tweemaal oppervlakte El Salvador
Nieuws, Milieu -

Braziliaanse natuur verliest tweemaal oppervlakte El Salvador

De oppervlakte van beschermde natuurgebieden in Brazilië is de laatste dertig jaar met bijna 45.000 vierkante kilometer gekrompen.

donderdag 10 januari 2013 15:22
Spread the love

Tot die conclusie komt een studie van de Federale Universiteit van Pernambuco. Een oppervlakte van bijna 45.000 vierkante kilometer komt overeen met twee keer de oppervlakte van een land als El Salvador.

Volgens de studie gaat het telkens om natuurgebieden die hun beschermd statuut verloren. Dat gebeurde onder druk van onder meer vastgoedontwikkelingen, oprukkende landbouw en vooral de uitbreiding van de elektriciteitssector in het land.

Waterkrachtcentrales

De onderzoekers vonden in de laatste dertig jaar 46 bestemmingswijzigingen waarbij het beschermde gebied werd verkleind of afgeschaft en slechts twee gevallen waarbij het gebied werd uitgebreid.

“Bijna 70 procent van de bestemmingswijzigingen vond plaats in de laatste vijf jaar, de meeste sinds 2010, toen de nationale regering haar energieplan publiceerde”, zegt onderzoeker Enrico Bernard. “Dat plan voorziet in de bouw van waterkrachtcentrales in het Amazonegebied, een bioom waarvan bijna 40 procent beschermd is, en daardoor waren bestemmingswijzigingen nodig.”

take down
the paywall
steun ons nu!