Oproer in Tuzla (foto Amramal)
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Privatisering, Bosnië, Overheidsbedrijven -

Bosniërs komen op straat tegen overheid

In de Bosnische stad Tuzla werd op donderdag 6 februari 2014 voor de tweede dag op rij betoogd. De direct aanleiding is het faillissement van een aantal geprivatiseerde overheidsbedrijven. De protestanten zijn de hoge werkloosheid en politieke inertie beu, het bleef niet bij betogen en er braken rellen uit waarbij minstens 130 gewonden vielen.

vrijdag 7 februari 2014 13:07
Spread the love

Met een werkloosheidsgraad van rond de 44 procent behoort Bosnië tot één van de slechtst presterende landen van Europa. Nadat enkele staatsbedrijven, die een aantal jaren geleden werden geprivatiseerd, failliet gingen, trokken ontredderde werknemers in Tuzla de straten op. Die stad was ooit het industriële hart van Bosnië maar zag de afgelopen jaren steeds meer fabrieken de deuren sluiten. In 2011 werkte volgens de VN nog steeds één op drie Bosniers in de industriele sector.

Duizenden mensen trokken naar de gebouwen van de lokale overheid om hun ontevredenheid te uiten. Toen een deel van de betogers de gebouwen probeerde binnen te dringen gebruikte de politie traangas. Tijdens de rellen die daarop volgde vielen naar verluidt 130 gewonden, waarvan ongeveer 100 politieagenten en 30 burgers.

In andere steden zoals Sarajevo, Zenica, Bihac en Mostar kwamen mensen uit solidariteit op straat. Ook in Sarajevo ontstonden schermutselingen tussen de politie en de betogers. De Bosnische bevolking vindt dat de politieke klasse hen in de steek heeft gelaten en door en door corrupt is.

Sinds het einde van de oorlog in Bosnië in 1995 heeft de economische ontwikkeling geen hoge vlucht genomen. Het gemiddeld inkomen in Bosnië bedraagt 420 euro en 1 op 5 leeft onder de armoedegrens. Daarnaast bestaat er een grote zwarte markt. Bosnië telt 3, 8 miljoen inwoners, maar kampt met een stagnerend bevolkingsaantal.

Bij zijn onafhankelijkheid werd Bosnië ingedeeld in twee gemeenschappen, de Federatie van Bosnië en Herzegovina (51%) en de Servische Republiek (49%). Er is ook nog een federaal district, genaamd Br?ko, dat tot beide entiteiten behoort. 

Nermin Niksic, Eerste Minister van de Federatie van Bosnië en Herzegovina, zei dat er geen oplossing gaat worden gevonden door winkels te plunderen en gebouwen te bestormen. “Naast de werknemers die zonder iets achterbleven zijn er onder de betogers ook veel hooligans die van de situatie gebruik maken om onrust te stoken. De politie zal dan ook tegen hen optreden.

Een vertegenwoordiger van de ontslagen werknemers, Sakib Kopic, sprak dat tegen. ” De betogers zijn geen wilden maar vooral jonge mensen die geen hoop of toekomst hebben wanneer ze afstuderen.” De opstand is volgens hem het antwoord van de mensen op het falende optreden van hun overheid.

Volgens lokale media betoogde donderdag voor de tweede dag op rij zo’n 7000 duizend Bosniërs, de politie houdt het op 2000 betogers. Verwacht wordt dat er vrijdag 7 februari opnieuw protestacties zullen plaatsvinden. In Tuzla zullen scholen in elk geval gesloten blijven vanwege de verwachte manifestaties.

Amateurbeelden van de rellen in Tuzla:

take down
the paywall
steun ons nu!