De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Borstvoeding, kan dat de wereld redden?

Borstvoeding, kan dat de wereld redden?

dinsdag 24 mei 2016 09:46
Spread the love

Nuttig  nieuws in De Standaard, bij het Debat rond Borstvoeding en zwangerschapsverlof :

“De eerste levensjaren zijn cruciaal voor de hechting en de gezondheid”

zegt Gunnar NAULAERS. Opiniestuk van de chef van neonatologie van UZ Leuven, gisteren 23 mei 2016 in De Standaard.

Een greep uit de tussentitels :

“Een paar weken zwangerschapsverschil maken wel  het verschil”. –

“Is de keuze tussen borst en fles echt vrij?” —

“De vele medische voordelen”.

“Wat zegt de wetenschap?”

Het tofste van al vind ik dat op de betreffende twee pagina’s precies tal van  maatschappelijke problemen staan, onder anderen dat politieke leiders hun vermogen om problemen op te lossen is veranderd (verminderd) (Moises Naimn Latijns Amerika); dat onze elites er in het verleden ook al niets van bakten, ziekelijke families waren die kleine mensen kleineren vanuit zelf  niet goed in hun vel en vereenzaamd… (Tinneke Beeckman); en Rik Torfs die in de column op p. 31, erop wijst wat een fundamenteel probleem wij hebben, eentje dat zich nu concreet uit in vele en vrij wilde stakingen. Maar dat volgens hem terug gaat op dit tragische probleem: EENZAAMHEID, zich Alleen voelen staan in het bestaan…

Dat gruwelijke, destabiliserende sentiment komt toch in wezen voort uit het gebrek aan binding met warme ouderfiguren in de eerste jaren…?

Dat denk ik al 45 jaar en schrijf ik met zoveel woorden sinds mijn eerste stuk in De Standaard in 1997. Vandaag komt eindelijk een vakmens uit de kliniek de lezers van de krant voeding voor de geest bieden.

 

Als ik daar dan de diepgaande en uitwaaierende voordelen van borstvoeding en educatie voor kansarme gezinnen naast zet, bijvoorbeeld in woorden van Nobelprijswinnaar James Heckman, “dat indien 90 procent van de moeders zes maanden exclusief borstvoeding geven, een besparing van 13 miljard dollar kan worden gerealiseerd”… dan vind ik het op deze grauwe morgen toch vreemd dat de journalisten en filosofen, laat staan politici, nooit met dit soort grondige remedies kwamen opzetten.

 

Alle hens aan dek dus om ruchtbaarheid te geven aan het toekomstbouwende opiniestuk van de “geboortedokter” Gunnar Naulaers gisteren in De Standaard. Hij citeert eveneens een serie artikels in het zeer gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet. Daarin stond dat

“het overlijden van 820.000 kinderen en 20.000 moeders kan voorkomen worden door universeel borstvoeding te promoten en dat dit samengaat met een economische besparing van 300 miljard dollar”.

 

Als je dan weet dat onze regeringen het zweet uitbreekt als zij één miljard euro dienen besparen op de begroting…

Het stuk besluit met deze woorden, die ik graag meegeef:

“Om al deze redenen willen wij vragen om out of the box te denken over werk en carrière. Misschien is niet vrije keuze het belangrijkste, wel een combinatie van zorg en werk en investering in het eerste levensjaar. Het kan leiden tot een betere medische, economische en psychologische toekomst voor deze en volgende generaties.”

 

Creative Commons gelden.

take down
the paywall
steun ons nu!