De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Blackwater-helikopter in Afghanistan in 2004. Bron: Wikimedia Commons

Blackwater huurlingenleger bereid om Venezuela aan te vallen

Blackwater, het machtigste beveiligingsbedrijf van de planeet, torst een stapel zware misdaden. Onder meer in het Midden-Oosten heeft het bedrijf gruwelijk huis gehouden, met contracten die het VS-ministerie van defensie verleende.

dinsdag 14 mei 2019 10:59
Spread the love

De militaire multinational Blackwater werd oprecht in 1997 door de Amerikaan Erik Prince.  Het is het machtigste beveiligingsbedrijf van de planeet en torst een stapel misdaden op de schouders. Onder meer in het Midden-Oosten heeft het bedrijf gruwelijk huis gehouden. Het bedrijf nam reeds meerdere malen deel aan verbasterde contracten die het Departement voor Defensie van de VS verleende. Dit ‘terroristisch leger van het Pentagon,’ zoals sommigen het noemen, speelde ook een nefaste rol in de Balkanoorlog tijdens de jaren 1990 onder de regering van president Bill Clinton.

Vier tot vijfduizend huurlingen

Op 30 april 2019 publiceerde het internationale persagentschap Reuters een verontrustend bericht. Het VS-Congres is er zich van bewust dat een militair avontuur in Venezuela veel Amerikaanse slachtoffers zou veroorzaken. Bovendien weten de Congresleden dat zowel de Colombiaanse als de Braziliaanse militairen niet happig zijn op een gewapende agressie tegen buurland Venezuela.

Daarom is de fanatieke entourage van president Donald Trump de gedeeltelijke financiering van een huurlingenleger genegen. Erik Prince, directeur van het Amerikaanse militaire bedrijf Blackwater heeft de laatste maanden een plan ontwikkeld om een privéleger op de been te brengen. De bedoeling is de regering van president Nicolás Maduro omver te werpen.

Nog altijd volgens Reuters zou deze militaire macht bestaan uit een vier- tot vijfduizend huurlingen. Die zouden gecontracteerd worden in naam van oppositieleider Juan Guaidó en gerekruteerd onder paramilitairen in Colombia en andere landen van de Latijns-Amerikaanse regio. Volgens veiligheidsexperten is het plan van Erik Prince ‘politiek onwaarschijnlijk en potentieel gevaarlijk’ en ‘zou het kunnen resulteren in een burgeroorlog.’

Prince zoekt echter financiering en politieke steun voor dit initiatief bij de fanatieke entourage van president Trump en onder Venezolaanse miljonairs in het buitenland. In dit verband heeft hij reeds verschillende bijeenkomsten gehouden in de VS en in Europa. Een van die ontmoetingen greep plaats midden april dit jaar, enkele dagen voor de poging tot staatsgreep van de gefrustreerde Venezolaanse ultrarechtse oppositie op 30 april.

Diezelfde dag verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op Fox Business Network dat hij de mogelijkheid van ‘een militaire actie’ in Venezuela niet uitsluit indien ‘de situatie dit zou vereisen.’ Hij deed die verklaring nadat hij nog maar eens een leugen lanceerde met fake news op CNN. In plaats van te erkennen dat de poging tot staatsgreep, gepromoot vanuit de VS, mislukt was zei hij dat president Maduro klaar stond om het land te verlaten richting Cuba, maar dat Rusland hem van dat plan zou hebben afgehouden. Waarop president Maduro antwoordde: ‘Meneer Pompeo, alsjeblieft, een beetje serieus!’

Van zijn kant ontkende Edward Rodríguez, woordvoerder van Guaidó, dat de Venezolaanse oppositie over deze operaties met Erik Prince gesprekken onderhield . De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van president Trump ontweek commentaren toen hij over dit initiatief ondervraagd werd.

Een eigen leger voor de oppositie

Een van de argumenten die Prince aanhaalt is het feit dat Venezuela ‘een dynamische gebeurtenis‘ nodig heeft om het dode punt te doorbreken waarop het land zich sinds januari bevindt, het moment waarop Guaidó zichzelf uitriep tot president en president Maduro illegaal verklaarde. Een bijhorend argument is dat de Venezolanen op zichzelf niet in staat zouden zijn om die klus te klaren.

Volgens bepaalde bronnen  zoekt Prince 40 miljoen dollar privé-investeringen om zijn plan te kunnen uitvoeren. Daarbij wil hij ook beslag leggen op miljarden dollars financiële activa van de Venezolaanse staat, die over de hele wereld bevroren werden door de sancties die de VS opgelegd heeft tegen de grondwettelijke regering van president Maduro.

Het is nochtans niet duidelijk hoe de Venezolaanse oppositie op legale wijze op die activa zou kunnen beslag leggen. Volgens Reuters zei Prince tot diegenen met wie hij samenkwam dat volgens hem Guaidó over de autoriteit beschikt om zijn eigen militaire macht te vormen, daar hij immers internationaal erkend werd als wettelijk president van het land door ongeveer 50 staten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!