De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Bezint eer ge begint’: dit gebeurt wanneer Griekenland de eurozone verlaat
Griekenland, EU, Eurozone, Faillissement, Schuldherschikking, Exit -

‘Bezint eer ge begint’: dit gebeurt wanneer Griekenland de eurozone verlaat

woensdag 14 september 2011 12:10
Spread the love

Willem Buiter, de Nederlander met de Brits-Amerikaanse nationaliteit, die naast hoofdeconoom voor de Citibank ook hoogleraar aan de London School of Economics is, heeft de mogelijke gevolgen van een vertrek van Griekenland uit de eurozone beschreven. Zijn bevindingen staan te lezen op het weblog Alphaville (FT).

Het ‘taboe’ van zo’n Grieks exit werd vorig weekeinde opnieuw doorbroken nadat een aantal Duitse politici van zo’n scenario gewag maakten in de Duitse weekendkranten. Hoewel Buiter overtuigd blijft dat Europa het hoofd koel zal houden en de Grieken niet voor het blok zet, voorziet hij in het tegenovergestelde geval volgend cataclystisch scenario:

– Griekenland vaardigt onmiddellijk een nieuwe munteenheid uit. Er komt sowieso een run op de Griekse banken, maar niemand die cash krijgt. Het Griekse bankensysteem implodeert. Niemand wil de Grieken nog geld lenen of enkel tegen woekerintresten. Griekse bank- en kredietkaarten worden wereldwijd geweigerd. Van economische groei en een verscherpt concurrentievermogen is in Griekenland de volgende jaren geen sprake meer.

-In de eurozone is nu een precedent geschapen, want een land heeft de eurozone mogen verlaten. Als één de eurozone mag verlaten, mag iedereen weg.

– Na de Griekse exit storten de markten zich onmiddellijk op de andere zwakke eurolanden (PIIGS). Investeerders halen al het geld dat ze in die landen hebben uitstaan onmiddellijk weg.

– Omdat al het geld uit de zwakkere landen wordt weggehaald ontstaat een chaos die een financiële crisis veroorzaakt en een diepe recessie ontketent in de ganse eurozone.

– Omdat steeds meer geld naar de ‘gezonde’ eurolanden vloeit (Buiter noemt Duitsland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Finland) en het risico van een default in deze landen praktisch verdwijnt gaat de koers van de euro steil omhoog, wat de overgebleven eurozonelanden met een oncompetitieve eurokoers opzadelt én met de overgebleven lijken uit de kast van de economische crises in de zwakkere landen.

‘Voor het goed van de economische stabiliteit en de groei in de eurozone, de EU en de globale economie, hopen we dat de Europese autoriteiten deze waarschuwingen ter harte nemen,’ besluit Buiter.

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/09/13/675616/if-greece-can-leave-anyone-can-leave/

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!