Chuck Hagel (foto: wikipedia)
Nieuws, Politiek, VS -

Benoeming Hagel test voor sterke Israël-lobby

WASHINGTON — Als Obama de voormalige Republikeinse senator Chuck Hagel begin volgende week benoemt tot nieuwe minister van Defensie betekent dat een groot dilemma voor de machtige Israël-lobby.

zondag 6 januari 2013 22:56
Spread the love

Hagel uitte in het verleden sterke twijfels over de oorlog met Iran en, alhoewel hij Israëls defensienoden altijd ondersteunde, aarzelde nooit om publiekelijk kritiek te geven op acties van de Israëlische regering die in zijn ogen schadelijk waren voor de strategische belangen van de VS in het Midden-Oosten.

Zijn mogelijke aanstelling confronteert de Israël-lobby onder leiding van het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) met een zwaar dilemma.

Favoriet van Obama

“Hagels nominatie zet AIPAC en andere gelijkgestemden voor een moeilijke keuze”, zegt Stephen Walt, Harvard-professor en co-auteur van het in 2007 verschenen The Israel Lobby and US Foreign Policy. “Zij houden niet van zijn redelijke houding tegenover Iran en de manier waarop hij de waarheid spreekt over bepaalde aspecten van het Israëlisch beleid, maar evengoed is hij een oorlogsheld die nauwelijks vijandig staat tegenover Israël.

Een aantal hooggeplaatste bronnen hebben eerder dit weekend gemeld dat de voormalige senator die al sinds 2009 adviseur is van president Obama, de presidentiële favoriete kandidaat is, ondanks de woede en tegenkanting over zijn mogelijke benoeming van neoconservatieven zoals Weekly Standard-redacteur William Kristol, Washington post-blogster Jennifer Rubin of de Republikeinse Joodse Coalitie (RJC).

Onder meer Kristol en Rubin verwijten Hagel antisemitisme en vijandigheid tegenover de Joodse staat.

Ook probeerden ze – met aanvankelijk enkele successen die nadien weer afnamen – de homoseksuele gemeenschap te betrekken in hun campagne door onder meer een voorval te vermelden van Hagels verzet tegen een benoeming van een openlijk homoseksuele ambassadeur in 1990. Hagel verontschuldigde zich hier later voor, excuses die werden aanvaard door de ambassadeur en de homogemeenschap.

Neoconservatieve campagne

De politieke standpunten van de neoconservatieven liggen dicht bij de regerende Likoed-partij en in sommige gevallen bij de kolonistenbeweging. De meer voorzichtige Israël-lobby – waaronder AIPAC en enkele grote nationale Joodse organisaties – is meer discreet in zijn benadering.

De scherpte van de neoconservatieve campagne heeft gemaakt dat een aantal organisaties binnen de Lobby, zich (deels) ervan distantiëren.

Abraham Foxman van de Joodse Organisatie ADL noemde Hagels opvattingen bijvoorbeeld ‘verontrustend’, maar zei ook dat zijn groepering zich niet per se tegen de nominatie zou verzetten.

AIPAC zelf heeft nog geen commentaar gegeven al was de voormalige woordvoerder van AIPAC een van de vurigste deelnemers van de campagne.

Dwaze aanval

Waarnemers die dicht bij het Pentagon staan geloven dat Hagels opvattingen, in het bijzonder die over de dwaze aanval op Iran en de schade van de aanhoudende Israëlische bezetting van Palestijns land voor de strategische positie van Washington in het Midden-Oosten, de opvattingen van een groot deel van het leger reflecteren.

Vier voormalige Amerikaanse ambassadeurs in Israël hebben Hagels benoeming alvast gesteund, waaronder recent Ryan Crocker die op grote schaal gesteund werd door neoconservatieven tijdens zijn ambassadeurschap in Irak en Afghanistan.

Tot nu toe hebben slechts drie Republikeinse senatoren gezegd dat ze zich zullen verzetten tegen een benoeming van Hagel. Anderen – onder wie ook enkele Democraten – hebben hun ongerustheid geuit.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!