Verslag, Nieuws, Cultuur -

Banksy daalt af in sweatshops achter The Simpsons

De Britse graffiti-kunstenaar Banksy choqueert met een keiharde nieuwe intro voor de animatiereeks The Simpsons. Banksy liet zich inspireren door de berichten dat The Simpsons getekend wordt in een Zuid-Koreaanse studio. De intro van Banksy daalt af in de grauwe wereld van de sweatshops.

dinsdag 12 oktober 2010 10:26
Spread the love

De intro werd speciaal gemaakt voor de aflevering MoneyBart die maandag op het scherm kwam in de VS. Het is de eerste keer dat de makers van The Simpsons een kunstenaar uitnodigen om een nieuwe intro te creëren. Banksy, de Britse politieke graffiti-kunstenaar die zijn ware identiteit al jaren verborgen houdt, maakte een grimmig pamflet van de intro.

Het begint allemaal vrij normaal tot de Simpsons op de bank voor de tv terechtkomen. De camera zoemt uit en het beeld blijkt een schilderij te zijn dat in een Aziatische sweatshop hangt waar tientallen arbeidsters (die sporen dragen van arbeidsongevallen) werken aan de tekeningen van de Amerikaanse animatiereeks. Een kind op blote voeten doopt de tekeningen in een giftige vloeistof.

Een verdieping lager wordt de merchandising van The Simpsons gemaakt met in de hoofdrol mistroostige arbeiders, levende nertsen, een pandabeer, een eenhoorn en het afgehakte hoofd van een dolfijn.

De intro eindigt met het iconische beeld van 20th Century Fox. Alleen zijn de zoeklichten rond het logo deze keer de schijnwerpers in een concentratiekamp.

Banksy maakte van de intro een klap in het gezicht van het kapitalisme. Alleen werd het kritische kunstwerk wel uitgezonden in prime time op de Amerikaanse tv en werd de intro gemaakt door de filmstudio die onderdeel is van het imperium van Rupert Murdoch, de mediamagnaat die momenteel heel hard campagne voert voor de Republikeinen tegen ‘socialist’ Obama.

Het onlokte de andersglobalistische schrijfster Naomi Klein de volgende verzuchting. “De intro is briljant. Alleen kan ik niets anders dan wanhopen over het vermogen van het kapitalisme om elke kritiek te absorberen.” De Chinezen kunnen er nog iets van leren…

take down
the paywall
steun ons nu!