De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Balkan Beats nemen Brussel over

Balkan Beats nemen Brussel over

maandag 5 april 2010 02:45
Spread the love

Interview met Nicolas Wieërs co-producer Balkan Trafik

Kosova link

Balkan Trafik begon met de ontmoeting tussen Nicolas Wieërs (tv regisseur) en een aantal Kosovaarse jongeren uit Prishtina (hoofdstad Kosova) een aantal jaren terug hier in Brussel. Een paar van deze Kosovaren baatte een kleine snackbar uit recht tegenover zijn appartament. Op een dag springt hij binnen en Balkan Trafik avonture is vertrokken. Het begint met het eigenzinnig accent van een van deze jongeren die Nicolas niet direct kon plaatsen. Eigenlijk kon Nicolas meer dan dit niet direct plaatsen want toen hij antwoord kreeg dat ze Albanese Kosovaren waren had hij geen idee waarover het ging.

Onbekende Balkan

De gedreven Kosovaar Ilir legt hem heel in het kort de kaart van Balkan uit en brengt Nicolas in contact met zijn neef in Kosovo die Frans studeert. “Op dat moment heb ik niet lang getwijfeld en ben direct voor drie weken naar Kosova vertrokken”. “Ik verwachtte verschillende ‘exotische’ taferelen van de infrastructuur, mensen, mentaliteit, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat de mensen daar gewoon zoals de mensen hier zijn. Ze hebben dromen en gedachten in hun hoofd die ze willen realiseren. Maar veel van deze konden ze niet doen omdat ze problemen van visa, gelijkstelling van diploma enzovoort hadden”. De motivatie van de Kosovaarse jongeren om toch iets te doen met hun leven is wat hem uiteindelijk raakt. “Zeker als je het vergelijkt met hier in België en alle mogelijkheden die we hier hebben. Door hun werd ik bewust van de kansen die wij hebben”. De bedoeling van deze reis was dat hij een soort road movie documentaire zou maken. “Maar toen besefte ik dat deze documentaire die mensen echt niet veel zou helpen en het zou eerder voor mezelf zijn terwijl ik iets voor hen wilden doen”.

Van Road Movie tot Balkan Trafik

“De boodschap die ik wou doorgeven is hoe deze Kosovaarse jongeren ook al hadden ze een moeilijk verleden achter de rug toch vooral richting toekomst keken”. Deze boodschap heeft hij dan vertaald naar Balkan Trafik. Het idee erachter is om samen te komen via muziek. Tegelijk is het een manier om ook de verschillende culturele gemeenschappen hier in Brussel te betrekken bij deze festiviteiten. Daarom werkt Balkan Trafik samen met de mensen uit deze gemeenschappen en de verschillende ambassades. Muziek als bindingsmiddel, maar Balkan Trafik is meer dan dat. Het is ook films, besprekingen, workshops, ateliers enzovoort. “Bijvoorbeeld vorig jaar hadden we veel artisten uit Albanië uitgenodigd. Tijdens de ateliers kwamen mensen uit de Albanese gemeenschap in Brussel samen met anderen uit de Balkan of andere plaatsen en leerden ze gezamenlijk danspasjes. Om een voorbeeld te geven hoe de mensen kunnen samenkomen”.

Kijken, luisteren en feesten

Dit jaar zoals elk jaar komen groepen uit verschillende Balkanlanden maar ook Vlaanderen en Wallonie. De artisten gaan ze zelf opzoeken in Balkan zelf. Dit jaar valt het op dat vooral Griekeland en Macedonië sterk vertegenwoordigd zijn, maar er zijn heel wat sterke muzikanten die op de podium te zien zullen zijn. Er zijn dan ook verschillende minoriteiten in de Balkan zelf die hier mogen komen optreden.

Balkan Trafik is meer dan alleen maar muziek zoals ik al zei. Tony Gatlif komt zijn laatste film Liberté voorstellen. Een film die heel positief is onthaald op internationaal vlak. Verder zijn er ook tientallen andere documentaires rond verschillende thema’s over het leven in Balkan.

Nicolas verwoordt het als volgt: “Balkan Trafik is kijken, luisteren, feesten maar ook deelnemen aan de verschillende ruimtes waar meer verdieping in andere culturen mogelijk is”. Tegelijk helpen de organisatoren de artiesten die uit de Balkan komen en dus de kans hebben om hier te zijn om ook op andere plekken te kunnen optreden. “Want het is niet makkelijk om deze artiesten hier te brengen financieel maar ook vooral administratief qua visa en andere papieren is het veel werk”.

“We werken niet met hoofdnamen want we gaan vooral voor kwaliteit. Maar Gypsy Kings and Queens en Stelios Vamvakaris zijn niet zo maar namen in de Balkan. Ook andere groepen zoals Toni Kitanovski & Cherkevzi Orchestar en The Budapest Gypsy Orchestra zijn bands die voor vuurwerk kunnen zorgen”. De schitterende locatie Bozar lijkt dan ook de ideale plek voor deze activiteit. Er is veel ruimte, en maar goed ook want er staat heel wat op de agenda. Volgens de organisatoren is dit jaar veruit de sterkste programatie in jaren. “De mensen hebben de kans om doorheen de open deuren van de verschillende culturen te passeren in een korte tijd”. Voor de mensen die zin hebben om lang te feesten is ook mogelijk want vrijdag en zaterdag kunnen ze tot in de vroege uurtjes verwend worden op Balkan beats.

Balkan Trafik 8.04 – 11.04

Bozar Voor meer informatie neem een kijkje op: http://www.1001valises.com/

take down
the paywall
steun ons nu!