De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ASSYRIËRS UIT MECHELEN HUILEN WEER OM HUN HASSANA

donderdag 30 juli 2020 09:04
Spread the love

In West-Turkije kreeg Aya Sofia de status van een moskee en Oost-Turkije werd een Assyrisch christelijk dorp slachtoffer van Turkse vuurvlammen. De oorspronkelijke Assyrische bewoners van het dorp Hassana in Mechelen huilen weer om het uitbranden van hun dorp.  De brand is in de nacht van vrijdag 24 juli door het Turkse leger aangestoken. Het is niet de eerste keer. Het hart van de oorspronkelijke Assyrische bewoners van het dorp in België wordt verscheurd door de beelden van de vuurvlammen van hun pittoresk dorp in de bergen van Zuidoost-Turkije aan de grens met Irak.

Het dorp werd juist in de afgelopen jaren door de Assyriërs uit Mechelen enigszins herbouwd. Het werd vooral voor de oorspronkelijke bewoners een soort kuuroord in de bergen. Even weg uit de lage landen om ver in de bergen samen met het gezin tot rust te komen en om je roots van dichtbij aan te schouwen. De kinderen die in Mechelen geboren zijn, kunnen van pa en ma horen waar zij geboren zijn en hoe en waar zij hun kindertijd hebben hebben doorgebracht. Maar nu dreigt voor de zoveelste keer ook ‘hun kindertijd’ weggevaagd te worden.

Boek

Het dorp Hassane inspireerde zelfs de Belgische docent August Thiry van de Katholieke Hogeschool Mechelen tot het schrijven van het boek ‘Mechelen aan de Tigrus’. ‘Dit is het verhaal van het dorp Hassana in Zuidoost-Turkije, aan de grens met Syrië en Irak. Het was een dorp van boeren en wevers in de schaduw van de berg Djudi. Hassana was een verzamelpunt, het spon de rode draad van twintig eeuwen oosters christendom in Mesopotamië en Assyrië. Het was het laatste christelijke dorp in die afgelegen regio, gekneld tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK. Hassana werd verwoest in 1993,’ schrijft Thiry  over Hassana in zijn boek.

Na de verwoesting in 1993 durfden de laatste jaren steeds meer Assyrische Mechelaars terug te keren naar Hassana. Zo werden nieuwe huizen gebouwd, een kerkkapel gerenoveerd en een dorpshuis geschikt gemaakt voor de zomer maanden en voor speciale gelegenheden zoals begrafenissen. ‘Op verzoek van de overledenen brengen een deel van de Assyriërs uit Mechelen namelijk hun overleden dierbaren nog steeds naar het dorp. Het is hun laatste rustplaats’, zegt Melikan Kucam, gemeenteraadslid in Mechelen en geboren in Hassana.

PKK

Maar die overleden Mechelaars in Hassana hebben geen moment rust in hun graven nu het Turkse leger weer de bossen en deels ook het dorp in brand heeft gestoken. Het Turkse leger probeert hiermee de strijd met de Koerdische strijders van de PKK te kunnen winnen. Het leger denkt dat de bomen rondom Hassana onderdak bieden voor de PKK. De Turkse drones kunnen de PKK strijders moeilijk traceren, denkt het almachtige leger.

De Assyriërs uit Mechelen hopen dat België en andere Europese landen meer druk gaan uitoefenen op Turkije om de Assyrische dorpen en erfgoed met rust te laten. Er wonen zo weinig Assyriërs in de regio en daarom kunnen zij geen gevaar vormen voor het Turkse leger en evenmin kunnen zij als steun en toeverlaat dienen voor de PKK.

Abraham beth Arsan, Assyrische freelancejournalist

Geen copyrightvermelding

take down
the paywall
steun ons nu!