Arme Egyptenaren moeten vuil water drinken
Nieuws, Wereld, Afrika, Drinkwater -

Arme Egyptenaren moeten vuil water drinken

CAIRO: Miljoenen Egyptenaren drinken al maanden vuil water omdat de hitte en stroompannes de drinkwaterdistributie in het honderd doen lopen. Het is opvallend dat rijkere mensen en toeristen geen dorst moeten lijden. Bijna overal in het land zijn er al protesten geweest van arme boeren die ook geen goed irrigatiewater meer hebben.

maandag 6 september 2010 18:04
Spread the love

Een lange rij gesluierde vrouwen met emmers en jerrycans staat te wachten bij een roestige kraan in een buitenwijk van Cairo. Uit de kraan komt water om akkers en moestuinen mee te besproeien; veilig drinkwater is het niet. “Thuis koken we het”, zegt een vrouw met een blauwe jerrycan op haar hoofd.

Waterschaarste

Alle experts zijn het erover eens dat Egypte de komende jaren nog meer met waterschaarste zal af te rekenen krijgen. Het land haalt 80 procent van zijn water uit de Nijl. Het water van de rivier moet gedeeld worden met de andere oeverstaten, die net als Egypte steeds meer water nodig hebben. “Ons quotum van 55,5 miljard kubieke meter was voldoende voor de 24 miljoen Egyptenaren van 1959”, zei minister van Watervoorraden en Irrigatie Mohamed Nasreddin Allam eerder deze maand tijdens een persontmoeting. “Maar nu hebben we 80 miljoen inwoners.”

De situatie wordt nijpend, en dat blijkt uit de cijfers van het waterverbruik. In 1959 verbruikte Egypte 1900 kubieke meter water per inwoner, nu amper nog 700 kubieke meter. Experts spreken van waterschaarste als er minder dan duizend kubieke meter per persoon beschikbaar is.

Verdeling

Wat de zaak erger maakt, is dat het water niet eerlijk verdeeld wordt. Kleine boeren en arme Egyptenaren in het algemeen krijgen veel minder water of worden helemaal niet aangesloten op het distributienetwerk. “De regering beslist wie er water krijgt en wie niet, en bedient daarbij haar achterban”, zegt Reham Karam van de Egyptische hulporganisatie BLACD. “De kraan wordt het eerst dichtgedraaid in arme regio’s en bij arme mensen.” De steden krijgen meer water.

Dat blijkt onder meer uit een rapport dat de Egyptische Organisatie voor Mensenrechten (EOHR) vorig jaar in december publiceerde. De auteurs schrijven dat 56 procent van de Egyptische dorpen kampt met ontoereikende watertoevoer. In 6 procent van de dorpen is er zelfs geen drinkwaterdistributie.

Kust

“We zien de grootste problemen in de hete zomermaanden, als de vraag naar water piekt”, zegt Hafez Abu Seada, de voorzitter van de EOHR. “Vorig jaar werd er bijvoorbeeld meer water naar de kustregio’s in het noorden van het land gestuurd, zodat de rijke mensen hun strandvakantie niet verstoord zagen. Maar de toevoer naar de nederzettingen buiten de vakantiedorpen werd helemaal afgesneden: de inwoners hadden geen drinkwater en geen water om hun velden te bevloeien.”

Ook de waterkwaliteit baart grote zorgen. Naast de belangrijkste waterbron is de Nijl ook de riool van Egypte. Elk jaar komt er bijna 20 miljoen ton huishoudelijk en industrieel afval in terecht. De EOHR schat dat de helft van de Egyptenaren ongezuiverd water moet drinken. In droge gebieden gebruiken boeren ook rioolwater om hun velden te bevloeien. Dat moeten ze onder meer doen omdat rijkere boeren met goede politieke relaties grondwaterlagen leegpompen en beslag leggen op een onevenredig groot deel van het beschikbare irrigatiewater.  

Protest

Een en ander zorgde de voorbije maanden voor luide protesten. In bijna alle regio’s klagen boeren dat ze alleen irrigatiewater krijgen als ze smeergeld betalen of de juiste politici kennen. In juli trokken boeren uit het zuiden van Egypte zelfs naar Cairo om hun beklag te doen. Ze zeiden dat hun gewassen verdord waren door het aanhoudende gebrek aan irrigatiewater.

Ook in de steden wordt er gemord. Niet ver van de armenwijken waar de bewoners moeten aanschuiven bij openbare kraantjes, liggen groene golfterreinen en dure wijken met schitterende tuinen. Als er een waterleiding barst in een rijke buurt, is dat euvel snel verholpen, terwijl arme wijken makkelijk een week zonder water blijven zitten.

PD

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!