Argentijnse president Cristina Fernández werd met ruime voorsprong herverkozen
Nieuws -

Argentijnse president Cristina Fernández werd met ruime voorsprong herverkozen

BUENOS AIRES — Het begin van een nieuwe etappe, zeggen analisten, aangezien ze de steun van haar overleden man Néstor Kirchner niet langer nodig heeft.

maandag 24 oktober 2011 15:52
Spread the love

Met 90 procent van de stemmen geteld is duidelijk dat Cristina Fernández aan één ronde voldoende had om herkozen te worden. De huidige president zou op 53,7 procent van de stemmen uitkomen, terwijl haar dichtste achtervolger, de socialist Hermes Binner, gouverneur van de provincie Santa Fe, met 17 procent tevreden moet zijn.

“Ik had de eer de eerste vrouw te zijn die tot president werd verkozen, en nu ben ik de eerste vrouw die wordt herverkozen”, zei Fernández gisteren in haar eerste toespraak.

Néstor Kirchner

Fernández’ score van gisteren ligt ruim boven de 45 procent die ze in 2007 haalde. Toen had ze nog de steun nodig van haar man en voorganger, Néstor Kirchner (2003-2007), die in 2010 aan een hartaanval overleed.

Voor Fabián Perechodnik van onderzoeksbureau Poliarquía begint duidelijk een nieuwe etappe aangezien alle schijnwerpers nu op Fernández alleen gericht zijn. “Voordien droeg haar bestuur de stempel van Kirchner, en na diens dood was haar bestuur doordrongen van de herinnering aan hem. Maar nu heeft zij alle aandacht, zij staat in het midden van het podium.”

Fernández voert het Front voor de Overwinning aan, een centrumlinkse tak van de peronistische Justitialistische Partij die ze samen met haar man heeft opgericht. Het is voor het eerst in de Argentijnse geschiedenis dat een partij drie ambtstermijnen na elkaar de president levert.

Parlement

Gisteren werd ook een deel van het parlement herverkozen. Voor socioloog Artemio López, van onderzoeksbureau Equis, betekent Fernández ruime overwinning “geen gevaar voor een hegemonische macht” van Fernández omdat het Front van de Overwinning in het parlement nog steeds de steun nodig heeft van bondgenoten die niet altijd voor haar projecten hebben gestemd.

Bovendien verloor de meerderheid de laatste jaren twaalf parlementsleden aan de oppositie. In 2010 en 2011 kon de oppositie de voorgestelde begroting afremmen en een presidentieel voorstel om landuitbreiding voor buitenlanders te beperken, bevriezen.

Ambitieuze gouverneurs

Ook socioloog Ricardo Sidicaro, hoogleraar aan de Universiteit van Buenos Aires, relativeert de vrees voor een te grote machtsconcentratie. Hij wijst vooral op de provinciale parlementsleden van de Justitialistische Partij. Die beschouwen zichzelf niet als vertegenwoordigers van de partij, wel van de gouverneur.

Die regionale groepen hebben ambitieuze leiders, zoals de gouverneur van de provincie Buenos Aires, Daniel Scioli, die gisteren herverkozen werd. De regering kan die ambitie onder controle houden dankzij het enorme stemmenpotentieel van Fernández en de grote geldstromen naar de provincies voor openbare werken en sociale programma’s. Maar die plaatselijke leiders zijn niet altijd trouw aan de regering wanneer die in een crisis terechtkomt of de populariteit van de president taant. Dat gebeurde onder meer in 2008.

Sidicaro voorspelt daarom niet zozeer een confrontatie tussen regering en oppositie maar wel tussen regering en provinciegouverneurs die het idee van Fernández’ “eeuwigdurende” macht niet genegen zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!