Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Antwerpen europese jongerenhoofdstad, Aeyc, Kristine Impens, Stadsklassen -

Antwerpse stadsklassen al na half jaar een blikvanger

Om kennis te maken met de stad organiseert de jeugddienst Antwerpse stadsklassen voor scholieren. Sinds oktober 2010 namen al dertien klassen deel. Graadcoördinator Kristine Impens noemt deze driedaagse trips een succes. “De leerling ontdekt de minder bekende plekjes van Antwerpen en dat verruimt zijn blik op de stad.”

maandag 21 maart 2011 15:15
Spread the love

“Al dertien klassen gingen dit schooljaar op stadsklassen en we verwachten er nog twaalf”, zegt Niels Visser, projectleider jeugddienst. “De scholen geven ons positieve feedback en suggesties voor verbetering.”

Meer dan winkels

“Eind januari 2011 trokken we met ongeveer 70 derdejaars op stadsklassen”, vertelt Kristine Impens van middelbare school DvM HTB Aalst. “Onze school heeft als motto: ‘over de grenzen heen’.

In het teken van diversiteit wilden we onze leerlingen een stad laten ontdekken op een alternatieve manier. Vaak kennen mensen enkel de winkels in Antwerpen, terwijl de stad zoveel meer biedt. We willen onze leerlingen lostrekken uit hun vertrouwde omgeving.”

Op ontdekking in een arme buurt

“De deelnemende scholen komen uit alle regio’s”, licht Visser toe. “Ook Antwerpse jongeren ontdekken nieuwe plekjes. De meeste kennen Sint-Andries of de Seefhoek amper.

Door alles met eigen ogen te zien nuanceren ze hun vooroordelen over de stad. Hopelijk raken heel wat jongeren op deze driedaagse in de ban van Antwerpen. Wie weet, komen ze later terug, om hier te studeren, te werken en te wonen.”

“Mijn collega’s vinden dit een ongelofelijk fijne kennismaking met bijzondere facetten van het stadsleven”, beweert Impens. “Als introductie kregen we een GPS-spel voorgeschoteld, een snelle en aangename manier om Antwerpen te leren kennen. De leerlingen bezochten heel wat plaatsen die ze anders nooit zouden zien. Ze aten in de laatste gaarkeuken van de stad en trokken naar een museum dat aansloot bij hun studie. De module ‘armoede’ was voor hen beklijvend, een echte eye-opener.”

Blauw van de kou

“Een stadsklas duurt drie dagen. Leerkrachten kunnen kiezen uit acht thematische modules van een halve of hele dag. Contrasten, cultuur en haven zijn tot nu toe de populairste thema’s.

Momenteel zijn nog niet alle modules aan bod gekomen, aan het eind van het schooljaar zal dat wel het geval zijn en kunnen we de stadsklassen grondig beoordelen”, aldus Visser.

“Het totaalpakket zit mooi in elkaar. Toch hebben we aan de organisatie nog enkele tips meegegeven”, stipt Impens aan. “De leerlingen fietsten een hele dag door de haven. Jammer genoeg was het zeer koud. Daarom zouden ze die fietstocht in bepaalde seizoenen beter niet plannen. Om geen valse verwachtingen te scheppen, moet de organisatie zeker blijven benadrukken dat de leerlingen de stad op een alternatieve manier ontdekken.”

© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen

take down
the paywall
steun ons nu!