Solidariteit met Palestina in Antwerpen
Antwerpen, Lokaal, Palestina, Antwerpen, Israël koloniseert - Dexia financiert, Dag van Palestina -

Antwerpen solidair met Palestina

ANTWERPEN - Op een regenachtige zondagnamiddag (26 sep) vond op het Stuivenbergplein in Antwerpen de Dag van Palestina plaats. Solidariteit met het Palestijnse volk was het centrale thema. Bezoekers betuigden er hun steun en verenigingen vertelden over hun acties tegen Dexia.

donderdag 30 september 2010 17:30
Spread the love

“Dit is het tweede jaar dat wij de Dag van Palestina in Antwerpen organiseren”, vertelt Hajar van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (Voem vzw). 

“Wij doen dit om de Palestijnen te ondersteunen en mensen in Antwerpen te sensibiliseren voor de Palestijnse kwestie.” 

Schrijnende toestanden

De meeste bezoekers waren aanwezig om hun steun te betuigen voor Palestina. Musty, straathoekwerker van de Dageraadplaats in Antwerpen: “Al heel mijn leven lang houd ik mij bezig met de Palestijnse zaak.”

Carmen, een studente uit de Antwerpse wijk Zurenborg, deed een tijdje vrijwilligerswerk in Palestina: “In Palestina zag ik schrijnende toestanden. Daarom blijf ik mij inzetten voor dit volk.”

Jan Van Herzele van Palestina Solidariteit vzw bezocht in Palestina een vluchtelingenkamp: “Dat kamp werd binnengevallen door Israëlische tanks. Om zich een weg vrij te banen, schoten zij de omliggende huizen kapot. Dat raakte mij toen enorm.”

Dexia financiert bezetting van Palestina

Palestina Solidariteit vzw vroeg ook aandacht voor de financiering van de kolonisering door Dexia. Jan Van Herzele: “Nog niet zo lang geleden ontdekten wij dat de lokale Dexia-dochter mee betrokken is bij de Israëlische kolonisering van Palestina. Hierop besloten wij actie te ondernemen.”

“Met vijftien mensen kochten wij aandelen van Dexia op om aanwezig te kunnnen zijn op de algemene aandeelhoudersvergadering. In mei woonde ik zo’n vergadering bij.”

Massaal opheffen van Dexia-rekeningen

“Ik stelde toen aan Jean-Luc Dehaene, voorzitter van het directiecomité van Dexia, de vraag of de financiering van de kolonisering van Palestina niet slecht was voor de reputatie van Dexia. Dehaene deed dit af met de opmerking: ‘Het is nu voorbij.'”

Even later kondigde Intal vzw aan om massaal Dexia-rekeningen op te heffen en Israëlische producten te boycotten.

Rap als muziek van het verzet

Tussen de buien door werd er Palestijnse poëzie voorgedragen in het Nederlands en in het Arabisch. De dag werd afgesloten door enkele tienerjongens die rapten over de Palestijnse kwestie.

“Rap blijft de muziek van het verzet”, zegt straathoekwerker Musty. “Met rapmuziek kun je het onrecht, wat je van binnen voelt, uiten.”

Mede door het slechte weer waren er niet veel bezoekers. Hooguit tachtig mensen tijdens de optredens. Toch was er ambiance. Iedereen had dezelfde boodschap: “Vrijheid voor het Palestijnse volk!”

take down
the paywall
steun ons nu!