Bron: Amnesty International

Amnesty International Schrijfmarathon 2019: Wereldwijd in de pen voor jongeren in nood

Amnesty International trapt op zaterdag 30 november de jaarlijkse Schrijfmarathon in gang. ’s Werelds grootste mensenrechtencampagne loopt tot en met 31 december. Dit jaar ligt de focus op jongeren wiens mensenrechten geschonden worden. Via de Schrijfmarathon wil Amnesty International dit onrecht stoppen.

maandag 25 november 2019 12:38
Spread the love

Elk jaar in december schrijven mensen in de hele wereld miljoenen brieven, e-mails en tweets naar ministers, presidenten en andere machthebbers om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen. Daarnaast worden er ook miljoenen solidariteitskaartjes geschreven naar de mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden.

“Wij hopen vurig het record van vorig jaar te breken – bijna zes miljoen boodschappen werden er toen wereldwijd verstuurd. Ook in België leverde de campagne een recordaantal van bijna 352.000 brieven, kaartjes en handtekeningen op”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Tijdens deze editie van de Schrijfmarathon staan allemaal jonge mensen centraal. Sommigen werden het slachtoffer van mensenrechtenschendingen toen ze nog kind waren. Zoals de Mexicaan José Adrián (18), die 14 was toen hij op de terugweg van school naar huis brutaal in elkaar werd geslagen door de politie. Hij eist nu schadevergoeding en vraagt ook dat de politie in de staat Yucatán stopt met willekeurige detenties. Tijdens de Schrijfmarathon kunnen mensen deze eisen kracht bijzetten door een brief te sturen naar de gouverneur van de staat Yucatán.

Mensen kunnen ook schrijven voor verschillende jonge moedige activisten die opkomen voor de rechten van anderen maar daarvoor onder vuur komen te liggen. Zo is er een briefschrijfactie voor Yasaman Aryani (24) die in Iran 16 jaar celstraf heeft gekregen omdat ze zonder wettelijk verplichte sluier bloemen uitdeelde aan passagiers op de trein. Tien jaar moet ze effectief uitzitten. Amnesty voert actie voor haar onmiddellijke vrijlating.

Tijdens deze Schrijfmarathon wordt er ook actie gevoerd voor Sarah Mardini (24) en Seán Binder (25), twee vrijwilligers die als reddingswerkers actief waren op het Griekse eiland Lesbos waar bootjes met vluchtelingen en migranten vaak in de problemen komen. Beide riskeren een gevangenisstraf van 25 jaar omdat ze mensen in nood op zee geholpen hebben. De briefschrijfactie is gericht aan de Griekse Minister van Burgerbescherming en vraagt hem om alle aanklachten tegen Seán en Sarah te laten vallen.

Amnesty organiseert ook een schrijfactie voor Marinel Ubaldo, een 22-jarige activiste uit de Filipijnen. In 2013 werd haar huis vernield door de tyfoon Haiyan. Vanuit alle hoeken van de wereld zullen er brieven gestuurd worden naar president Duterte met het verzoek dat de slachtoffers van de tyfoon toegang krijgen tot voldoende voedsel, water, huisvesting, elektriciteit en sanitair.

“Het opzet van de Schrijfmarathon is heel simpel. Het gaat over gewone mensen die hun krachten bundelen om andere mensen te helpen. We doen dit al mee dan 50 jaar lang omdat het werkt: een onschuldige gevangene wordt vrijgelaten, folterpraktijken worden stopgezet, gebrekkige wetgeving wordt aangepast of een belaagde mensenrechtenactivist krijgt bescherming”, zegt Lore Van Welden.

Bovendien vormen de kaartjes en brieven die gestuurd worden naar de mensen in nood voor hen en hun geliefden een enorme emotionele ruggensteun. Monica Benício, de partner van Marielle Franco, een lokale Braziliaanse politica die vorig jaar vermoord werd en voor wie we tijdens de vorige Schrijfmarathon schreven, verwoordt het als volgt: “Het besef dat dit grote, wereldwijde netwerk van affectie bestaat, helpt me om ’s morgens op te staan. Al die uitingen van liefde geven ons kracht om te mobiliseren, om rechtvaardigheid te eisen, om aan te dringen op onderzoek en bovenal om te vechten zodat in de toekomst geen Marielles meer worden vermoord.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!