Bron: Wikimedia Commons
Wereld, Politiek -

Amerika verliest voordeel in Afghanistan nu ook de Taliban nachtkijkers bezit

De Taliban heeft tussen 2014 en 2017 zijn nachtelijke aanvallen tegen Afghaanse en Amerikaanse troepen meer dan verdubbeld. Wat ooit een slecht uitgeruste groep opstandelingen was, is uitgegroeid tot een georganiseerde strijdkracht in het bezit van hightech-uitrustingen die zelfs de Amerikaanse soldaten in gevaar brengt. Hoe ze in het bezit kwamen van deze nachtkijkers, is een raadsel.

donderdag 14 juni 2018 17:30
Spread the love

“Wij bezitten de nacht.” Een uitspraak die je normaal enkel Amerikaanse militairen hoort doen, maar die niet langer klopt, nu ook de Taliban gebruik maakt van dezelfde nachtvisietechnologie. Sinds de aanslagen van 9 september 2001 probeert Amerika deze soennitisch islamitische beweging uit Afghanistan te verjagen door onder meer zijn eigen soldaten en ook Afghaanse troepen te bewapen met hightech-uitrustingen. Ze zijn echter niet meer de enige op het slagveld die in het donker kunnen kijken. Zo is de situatie op de grond van Afghanistan voor de zoveelste keer een wapenrace met de Taliban en de Afghaanse overheid aan weerskanten van het slagveld.

Een geschenk van Rusland

Nachtkijker-apparatuur dat normaal in het voordeel moet spelen van het Afghaans Nationale Leger, is nu ook in handen van de Taliban. Hoewel de oorsprong van deze technische aanwinst onduidelijk is, zijn politici in de Afghaanse hoofdstad Kabul ervan overtuigd dat Rusland de Taliban bewapent. Politieke analisten in Moskou zeggen dat de Russische overheid zich genoodzaakt voelt een hand toe te reiken aan verschillende facties in Afghanistan, waaronder de Taliban, omdat het geen vertrouwen heeft in de Amerikaanse strategie om het land te stabiliseren.

Ook de Afghaanse woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Najib Danish is ervan overtuigd dat “de nachtkijkers aan de Taliban geleverd zijn geweest door de landen die betrokken zijn bij de instandhouding van de Afghaanse oorlog.” Moskou, actief in Afghanistan sinds de Koude Oorlog, ontkent dat het de Taliban van wapens voorziet.

Of toch American made?

Rusland is niet de enige mogelijke bron voor wapenuitrustingen. De Taliban, die dankzij de opiumhandel zijn zakken goed vult, heeft deze nachtvisietechnologie waarschijnlijk kunnen verkrijgen op de zwarte markt in Pakistan. Hier zijn niet enkel wapenuitrustingen van Russische maar ook Amerikaanse modellen te koop. Mogelijks zijn ze gestolen van Afghaanse troepen op het slagveld.

Of werden ze verkocht? Uit Pentagon-documenten, gerapporteerd door The New York Times, blijkt dat Amerika niet enkel Afghaanse speciale operaties bewapent met deze uitrustingen, maar sinds 2016 ook conventionele eenheden hiermee uitrust. Slechts 161 van de 210 nachtkijkers keerden echter terug, de overige waren geclassificeerd als ‘verloren tijdens de strijd’.

Aangezien het niet ongewoon is voor de Afghaanse troepen om hun wapenuitrusting te verkopen op de zwarte markt, is het ook niet verwonderlijk dat dezelfde American Made nachtkijkers in de handen van de Taliban terechtkomen. Vooral wanneer de wapenlevering vanuit Amerika niet gepaard gaat met de nodige training om deze moderne nachtkijkers efficiënt te gebruiken.

Nachtkijkers

Jij ziet je vijand, maar hij ziet jou niet. Dat is het voordeel van zo’n nachtkijker. Niet alleen geeft het je zicht in het donker, de hightech-brillen maken het ook mogelijk om laserstralen – die doelwitten aanduiden en zonder nachtkijker onzichtbaar zijn – te identificeren. Aangezien de Amerikaanse laserstralen nu gespot kunnen worden door de Taliban, wordt het gebruik hiervan vermeden om hun lokalisatie niet prijs te geven.

De Taliban-eenheid die beschikt over deze moderne wapens wordt de ‘Rode Eenheid’ of het ‘Rode Gevaar’ genoemd. In het holst van de nacht en met nachtkijkers op het hoofd vallen ze checkpoints en andere militaire basissen aan. Hier bevinden zich voornamelijk Afghaanse politieagenten die niet in het bezit zijn van vergelijkbare hightech-uitrustingen en de aanvallen dus niet zien aankomen. Ook maken ze gebruik van gestolen militaire of politievoertuigen als Trojaanse paarden om dichter bij de basissen te komen.

Amerikaans dilemma

Aldus heeft de Taliban zijn nachtelijke aanvallen op Amerikaanse en Afghaanse militairen tussen 2014 en 2017 meer dan verdubbeld en het aantal slachtoffers is verdrievoudigd … Indien Amerika deze zoveelste wapenrace in Afghanistan wil winnen, moet het zijn bewapeningsstrategie heroverwegen.

Maar de Amerikaanse troepen, die de Afghaanse overheid moeten adviseren, staan voor een dilemma. Alleen door de Afghaanse troepen vergelijkbare uitrustingen te bezorgen kunnen ze het hoofd bieden aan de nachtelijke aanvallen van de Taliban. Maar hoe meer dergelijke tuigen in omloop zijn, hoe groter de kans dat ze in de handen van de Taliban terechtkomen. Laten ze dat na, dan hebben de Afghaanse troepen een groot tactisch nadeel.

take down
the paywall
steun ons nu!