De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als onze bedrijven nu eens 1 % van hun jaarspaargeld zouden investeren in jongeren/hun werknemers in spé.

Als onze bedrijven nu eens 1 % van hun jaarspaargeld zouden investeren in jongeren/hun werknemers in spé.

zondag 12 februari 2017 12:47
Spread the love

http://trends.knack.be/economie/bedrijven/belgische-bedrijven-zitten-op-240-miljard-euro-cash/article-normal-508221.html

“Maar de berg cash is zeker groter dan 240 miljard euro, 55 miljard meer dan in 2007.”

Zou het zo erg zijn om minstens een miljoen of 10 en maximaal 70 à 80 miljoen per jaar, als “iedereen” zou participeren ten bedrage van bijvoorbeeld 25 euro per actuele werknemer – vanwege de banksector zou dat dat in 2013 rond 1 300 000 euro geweest zijn – ,  ervoor over te hebben om een paar of enkele duizenden door hun leerkrachten inschrijfbare beloftevolle maar niet allen van huize uit kansrijke leerlingen – vanaf hun 3de middelbaar? – te steunen, aan te moedigen, te belonen, de juiste externe cursusgever met bijzondere kennis aan te bieden voor een beperkt aantal uren, stages te laten volgen, hardware aan te bieden, eventueel bijlessen te laten betalen, of te laten kiezen voor een knelpuntberoep (waar hun ouders ten onrechte niet zo blij mee zouden zijn)?

Uiteraard is er het probleem dat de uitverkorenen jaren later zouden kunnen kiezen voor een concurrent, zelfs in het buitenland. Mogelijke oplossing: laat ze een contract ondertekenen waarin wordt vermeld dat de uitgegeven sommen, maximaal 10 000 euro in 4 studiejaren, niet terugbetaald moeten worden in de loop van de 20 eerste werkjaren indien ze aangeworven worden door de werkgevers die sponsoren en er minstens 4 jaren blijven. En die betrokken bedrijven die de gewenste afgestudeerden “in de wacht slepen”, zouden vervolgens nog eens het bedrag van het jaren eerder uitgegeven geld kunnen stoppen “in de pot”. Zodat na enkele jaren er x aantal miljoenen “gerecycleerd” worden en de “verse” bijdragen naar omlaag kunnen.

—————————————

Zo begon het. Vervolgens de inleiding (zie hierboven). Ik ga nog een aantal keren moeten herschrijven, vrees ik.

—————————————-

Er volgen er nog, maar nu één voorbeeld. 

http://nos.nl/artikel/2155764-steeds-minder-informatica-les-op-school-tekort-aan-ict-ers-groeit.html

“De VO-raad, de vereniging van middelbare scholen, denkt dat de daling van het aantal informatica-scholen in elk geval deels komt door het groeiende tekort aan informaticadocenten. Volgend jaar wordt een tekort van 20 procent verwacht; onderzoeksbureau CentERdata denkt dat in 2025 bijna de helft van de gezochte docenten niet kan worden gevonden. Daarbij is geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat informatica een verplicht vak wordt.”

http://www.jobat.be/nl/artikels/informaticus-verdient-49510-euro-per-jaar/

08/07/2016

Technologiebedrijven vinden niet genoeg werknemers

Technologiefederatie Agoria trekt vrijdag aan de alarmbel. Uit een bevraging bij haar leden blijkt dat bijna de helft van de vacatures in Brussel na een jaar nog niet optimaal ingevuld…

Eén van de problemen: informatici, ingenieurs, … verdienen een pak meer in de privé-sector. Les gaan geven, dat is voor de echte idealisten.

Er zijn rond de 1700 secundaire scholen, hogescholen en universiteiten. Stel dat alle “hongerige” bedrijven samen een pot aanleggen van enkele miljoenen per jaar. Daarmee zouden ze hun eigen geschikte werknemers een uur of 4 per week kunnen uitlenen aan scholen met een premie van 25 tot 50 euro per uur bovenop het gewone al stevige salaris. Waar de 20 of zo leerlingen met bijzondere aanleg worden geselecteerd.

Andere mogelijkheid: de twintig worden afgehaald of gebracht met een bus voor een  namiddag per week naar één bedrijf dat geld ontvangt uit de pot.  Het valt zelfs te overwegen de 1000 besten te belonen met 1000 euro op het einde van het jaar.

“Ik werk halftijds (50%) in het Antwerpse Universitair Ziekenhuis, waar ik gebruikers help om IT-problemen op te lossen. Er werken zo’n 2.800 mensen en er staan ongeveer 1.700 pc’s. Ons supportteam telt 55 mensen. Het is een fijne job omdat je mensen kunt helpen. Ik ga ook liever even langs als er een probleem is, dan de dingen per telefoon te regelen. Zo heb je ook leuke persoonlijke contacten.”

http://www.jobat.be/nl/artikels/het-loon-van-een-informaticus-1650-euro-netto/

Veel volk voor weinig salaris. Ik vraag me af of het niet mogelijk zou zijn de helft halftijds in scholen les te laten gaan geven voor een premie en in de plaats ervan een 15-tal “leerjongens en -meisjes” aan te werven.

 

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!