Nieuws, Wereld -

Afghaanse tolken en vertalers vrezen vergelding taliban

KABOEL — Duizenden Afghanen die werken voor de veiligheidsmacht ISAF, zitten binnenkort zonder werk. Zij vrezen vergeldingsacties van de taliban.

vrijdag 7 maart 2014 10:53
Spread the love

Duizenden Afghanen die werken voor de veiligheidsmacht ISAF, zitten binnenkort zonder werk. Zij vrezen vergeldingsacties van de taliban.

Toen onlangs berichten in de media verschenen dat de Verenigde Staten visa hadden geweigerd aan Afghaanse tolken, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje op de Forward Operating Base (FOB) van de NAVO in Ghazni. Ghazni is een provincie in het oosten van Afghanistan, waar de taliban in veel districten nog sterk zijn. De tolken hebben hun leven geriskeerd op missies met Amerikaanse militairen en voelen zich nu in de steek gelaten.

Mohammad werkt al zes jaar als tolk voor het Amerikaanse leger. “Ik ben oud geworden op deze basis”, zegt de 31-jarige met een glimlach. Mohammad komt uit de provincie Ghazni. Na een aantal dreigtelefoontjes en het verhaal van een buurman dat de taliban naar hem geïnformeerd had, stuurde hij zijn gezin naar Kaboel.

Af en toe bezoekt hij zijn familie. Daarvoor vraagt hij een bekende hem naar Ghazni-stad te brengen. Daar gaat hij een hotel binnen, waar hij thee drinkt. Vervolgens vertrekt hij door de achterdeur, zoekt een nieuwe taxi die hij een tijdje willekeurig door de stad laat rijden, om mogelijke achtervolgers af te schudden voordat hij de snelweg opgaat. Hij hoopt dat hij tijdens de rest van de reis niet herkend wordt bij een controlepost van de taliban.

“Ik moet zo snel mogelijk uit dit land weg. Een tolk uit Jalalabad is bij een controlepost aangehouden, meegenomen en in stukken gehakt”, zegt hij. Niet alleen zijn de tolken bang voor hun veiligheid, ze vrezen binnenkort ook zonder werk te zitten. En de Afghaanse economie kent een hoge werkloosheid.

Geheim

Naast de tolken en vertalers hebben andere Afghanen die voor de ISAF werken, dezelfde problemen. Ook zij worden vaak bedreigd en verwachten binnenkort werkloos te zijn. FOB Ghazni, waar in hoogtijdagen zo’n drie- tot vierduizend militairen en buitenlandse burgers verbleven, biedt werk aan een paar honderd Afghanen. Ze vallen amper op en brengen hun vrije tijd door in een paar tenten aan de rand van de basis, waar ook hun vrachtauto’s geparkeerd staan. Maar als ze er niet zijn, zijn de gevolgen snel merkbaar. Dat bleek onder meer na een aanval op de basis in augustus, toen diverse dagen geen afval werd opgeruimd en de sanitaire voorzieningen zonder water kwamen te zitten.

Opzichters verdienen 220 tot 440 euro per maand, veel meer dan het inkomen dat ze buiten de basis zouden hebben. Arbeiders verdienen 110 euro per maand, in Afghanistan een goed salaris voor ongeschoolde arbeid. Anders dan de tolken, wonen zij niet op de basis. Ze delen huizen in Ghazni-stad en reizen elke dag naar de basis. In de meeste gevallen zijn hun buren te vertrouwen, zeggen ze, hoewel er vorige zomer een granaat naar een van de huizen werd gegooid.

“We vertellen niemand in Ghazni dat we hier werken”, zegt Baz Mohammed (25). “Als iemand vraagt wat we doen, zeggen we dat we voor een bouwbedrijf werken. We vertrekken elke morgen heel vroeg en komen laat terug. De buren zien dus niet waar we heengaan.” Zelfs zijn gezin weet niet wat hij precies doet.

Amir Gul (35), die leiding geeft leiding aan de vuilophalers, vangt het gesprek op en zegt dat de Verenigde Staten niet alleen tolken een visum moeten geen. “Arbeiders lopen ook risico’s, zegt hij.”

Onderklasse

Toor Talay (24), is chauffeur en schoonmaker. Hij werkt al vanaf zijn twaalfde op de ISAF-basis. Zijn vader is jong overleden en er was geld nodig in het gezin. Zijn broer werkte op de basis totdat hij werd vermoord door de taliban. “Het is gevaarlijk om naar huis te gaan”, zegt hij. “Onderweg kom je overal taliban tegen. Als ik naar huis ga, vertel ik dat aan niemand. Want ik weet niet wie ik kan vertrouwen. Als de basis wordt opgeheven, zal het moeilijk en gevaarlijk worden. Als ik een baan kan krijgen bij de overheid of het Afghaanse leger, blijf ik. Anders zal ik in het buitenland werk moeten zoeken.”

De Poolse en Amerikaanse militairen op de basis zullen naar verwachting over een paar maanden vertrekken en niet vervangen worden. Hetzelfde lot staat andere bases in het land te wachten. Sommige Afghanen die er werken, zullen terechtkunnen bij het Afghaanse leger of de politie. Anderen zullen vermoord worden of Afghanistan verlaten en terechtkomen in een onderklasse van arbeiders die slecht betaald werk doen. Voor deze Afghanen begint de strijd pas als die voor het Westen is afgelopen.

Auteur: Sean O’Neill

take down
the paywall
steun ons nu!