De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Tegengas
Tegengas

Actie op acht potentiële bouwplaatsen: “Geen nieuwe fossiele gascentrales, niet hier, nergens”

Met een reeks van symbolische acties op verschillende plaatsen in het land protesteerde burgergroep Tegengas afgelopen zondag 31 oktober wederom tegen de bouw van nieuwe, fossiele gascentrales. In Gent, Vilvoorde, Tessenderlo, Seraing, Les Awirs, Roux en Manage hielden omwonden banners op met eenzelfde boodschap: "Geen nieuwe gascentrales. Niet hier. Nergens!"

maandag 1 november 2021 18:21
Spread the love

 

De protestacties vonden plaats op de dag van de bekendmaking van de veilingresultaten door Elia. Engie Electrabel kreeg daarbij te horen dat het overheidssteun krijgt voor de bouw van twee nieuwe gascentrales in respectievelijk in Vilvoorde en Les Awirs.

Opvallend genoeg voerde Tegengas niet enkel actie in Vilvoorde en Les Awirs, maar aan alle potentiële bouwplaatsten van gascentrales. “Deze actiereeks staat in teken van solidair verzet”, zo verduidelijkt Sandrine Mairesse van Gents Tegengas. “Luchtvervuiling en klimaatverandering kennen geen gemeente- of taalgrenzen”, zo reageert Mairesse. “We staan hier in Gent dan ook schouder-aan-schouder met de mensen in Vilvoorde en Les Awirs. Hun strijd tegen fossiele infrastractuur, is evenzeer de onze.”

Bart Leemans van actiegroep Leefbare Noordrand uit Vilvoorde reageert strijdvaardig op het nieuws. “Of deze centrale er komt is nog lang niet zeker. De vergunning is immers nog niet rond. Het enige wat vaststaat, is dat een nieuwe fossiele gascentrale een slechte zaak is voor ons klimaat, onze lucht en onze stad.”

Foto: Tegengas

Ondanks de bekendmaking van de veilingresultaten slapen de verschillende lokale actiegroepen echter nog niet op beide oren. “Voor maar liefst acht locaties liggen er concrete bouwplannen op tafel en op enkele plaatsen werden zelfs al omgevingsvergunningen afgeleverd”, zegt Heidi Haesevoets uit Tessenderlo . Ook zonder overheidssteun kunnen de energiebedrijven de bouw van gascentrales dus verder zetten. “Ondanks dat de vergunning voor de gascentrale in Tessenderlo is geweigerd, zijn wij er zeker niet gerust op. Tessenderlo Group gaat waarschijnlijk in beroep tegen deze beslissing”, voegt Haesevoets toe.

Ook Luminus gaf al te kennen de centrale in Wondelgem (Gent) toch te zullen bouwen zodra ze een omgevingsvergunning hebben. Dit om vervolgens mee te kunnen dingen naar subsidie in de volgende veilingronde in 2024. Tegengas bereid ondertussen juridische stappen voor tegen de projecten die subsidie hebben ontvangen maar indien nodig ook tegen andere nieuwe gascentrales.

Tegengas pleit ook nadrukkelijk voor een volledige kernuitstap in 2025. “Kerncentrales langer open houden en nieuwe gascentrales subsidiëren zijn in het zelfde bedje ziek”, zo zegt Leo Tubbax uit Seraing. “Bij allebei komt het erop neer dat we honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld zullen uitgeven aan energiemultinationals om achterhaalde en gevaarlijke energievormen uit de vorige eeuw in leven te houden. Het is meer dan tijd dat we stoppen met zo’n energiebeleid.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!