ABVV: “Ons land doet het helemaal niet zo slecht”
Verslag, Nieuws, België -

ABVV: “Ons land doet het helemaal niet zo slecht”

De socialistische vakbond ABVV pakt uit met een reeks cijfers waaruit blijkt dat ons land het de afgelopen jaren helemaal niet zo slecht deed. “Niet wij, maar zij die dat model willen afbouwen zijn conservatief. Zij willen ons terug katapulteren naar vroeger”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

dinsdag 24 januari 2012 12:45
Spread the love

In de sociaal-economische barometer 2011 staat wel wat bemoedigend nieuws. Zo groeide de Belgische economie in 2010 en 2011 fors meer dan het gemiddelde in de eurozone. Voor 2008 groeide de Belgische werkgelegenheid zelfs sneller dan in Duitsland. Er waren ook nog nooit zoveel Belgen aan het werk als vandaag.

Het aantal werkende armen steeg wel licht maar blijft ver onder het gemiddelde in de eurozone. Het verschil tussen het minimumloon en het gemiddelde loon daalde zelfs terwijl Duitsland niet eens een minimumloon heeft.

Ook onze gini-coëfficiënt valt mee. Dat is een internationale standaard om ongelijkheid te meten. De voorbije 25 jaar nam die ongelijkheid licht toe. In Duitsland is die toename dubbel zo groot.

En hier duikt al een eerste maar op. De 1 procent grootverdieners zag zijn inkomen dubbel zo hard stijgen als de 1 procent daar net onder. Dit gaat dan nog over de aangegeven inkomens. De verdeling van de rijkdom in België blijft een raadsel. “Daarover wordt al 15 jaar geen gegevens meer verzameld”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Volgens het ABVV wordt onze arbeid ook elk jaar wat meer precair. Steeds meer Belgen werken deeltijds (ondertussen al 24 procent). “Vaak is dat tegen hun zin”, aldus Rudy De Leeuw. Het aandeel van de uitzendarbeid bedraagt 8,2 procent. Dat is wel minder dan in de buurlanden.

Ondanks alle lawaai over de veel te gullen werkloosheidsuitkeringen liggen die – zeker in de eerste fase – onder het niveau van de buurlanden. In België moeten we ook een veel groter stuk van onze gezondheidszorg zelf ophoesten.

Subsidies

De barometer bevat verder wel goed nieuws voor de bedrijven. Het ABVV vond een studie van een lobbyclub van bedrijven bij het Europees parlement waaruit blijkt dat bedrijven in ons land maar 4,8 procent belastingen betalen. Een pak minder dan in het Verenigd Koninkrijk (23,2 procent) en Duitsland (22,9 procent).

Volgens het ABVV zijn de weeklachten van de werkgevers over de hoge loonkosten niet terecht. Het aandeel van de lonen in de productiekosten is minder dan 12 procent. In Duitsland en Frankrijk is dat meer dan 19 procent. Dat komt doordat in België veel geassembleerd wordt. Het aandeel van de energiekosten steeg tot 8 procent.

De lonen worden ook gul gesubsidieerd. Voor 2011 werden meer dan 10 miljard euro subsidies toegekend. Die subsidies komen boven op de notionele interestaftrek.

Die subsidies zetten de bedrijven niet aan tot innovatie en investeringen in vorming. Wat vorming betreft, scoort België ver onder het Europese gemiddelde. In onderzoek en ontwikkeling investeren Belgische bedrijven 45 procent minder dan de Duitse bedrijven.

“Dankzij het Belgische sociale model doen we het niet slecht. Toch wordt dit model zowel in ons eigen land als door de Europese besparingsideologie onder druk gezet”, zegt Rudy De Leeuw. “Niet wij, maar zij die dat model willen afbouwen zijn conservatief. Zij willen ons terug katapulteren naar vroeger”

Tijdens de staking hoopt het ABVV duidelijk te maken dat er een ander Europees beleid moet komen. “We hebben in Europa een new deal nodig: een ecosolidair model. Groeien door meer flexibiliteit, daar geloof ik niet in. Wel door stabiliteit en door consumenten vertrouwen te geven”, aldus De Leeuw.

In eigen land moet er stevig geïnvesteerd worden in innovatie en vorming, vindt het ABVV. “We moeten ook de energieprijzen onder controle krijgen. We verliezen marktaandelen, maar er is niet noodzakelijk een verband met de loonkosten”, zegt De Leeuw.

take down
the paywall
steun ons nu!