Minas Gerais photo by Nicolas Roussel
Nieuws, Brazilië, Energie, Aardgas -

Aardgas opent nieuw energiefront in Brazilië

RIO DE JANEIRO — De aardgasreserves die in Brazilië ontdekt zijn, openen een nieuw energiefront. Aardgas is duurzamer dan traditionele energiebronnen, zeggen zowel experten als milieuactivisten.

vrijdag 20 juli 2012 16:12
Spread the love

De nieuwe vondsten van aardgas op het land moeten nog bevestigd worden maar sommigen spreken nu al van een energierevolutie. Ook Magda Chambriard, directeur-generaal van het Nationaal Petroleumagentschap, is enthousiast. “Op sommige plaatsen, zoals in de Pequeña Buritizeiro, in Minas Gerais, kan water dat uit de grond opborrelt met een lucifer worden aangestoken”, demonstreerde ze onlangs tijdens een kranteninterview.

Minder vervuilend

Vandaag produceert Brazilië 65 miljoen kubieke meter aardgas per dag. Volgens het ministerie van Energie kan dat met de nieuwe vondsten stijgen tot 300 miljoen tegen 2025 of 2027. Over vijf jaar kan het land al zelfvoorzienend zijn. Nu voert Brazilië 24 tot 31 miljoen kubieke meter per dag in uit Bolivia.

Het gas is ook minder vervuilend, zeggen milieuactivisten. Het vervuilt minder dan steenkool, petroleum en afgeleide producten. Het vervuilt ook minder dan het gas dat nu wordt gewonnen, meestal op zee, in het zog van de oliewinning. De nieuwe gasvoorraden bevinden zich op het land.

CO2-uitstoot

“De CO2-uitstoot van gas op het land is maar de helft van die van petroleum en het daarmee verbonden gas”, zegt José Goldemberg, fysicus van het Instituut voor Elektrotechniek en Energie van de Universiteit van São Paulo. Het is ook zuiverder, zegt hij. Goldemberg is voormalig milieuminister van de deelstaat São Paulo en geldt als een van de grote energiedeskundigen van het land.

Volgens milieuconsulent Roberto Kishinami, die onder meer voor het Instituut Democratie en Duurzaamheid en Action Aid werkt, is de regering van Dilma Rousseff niet meteen van plan de meer vervuilende elektriciteitscentrales te gaan vervangen of ontmoedigen. De Nationale Ontwikkelingsbank bijvoorbeeld hanteert dezelfde financieringsvoorwaarden voor steenkoolcentrales als voor aardgascentrales.

Het aandeel van hernieuwbare bronnen in de Braziliaanse elektriciteitsmatrix is gegroeid van 86,3 procent in 2010 naar 88,8 procent vorig jaar. Dat komt vooral op rekening van waterkracht- en windenergie.

take down
the paywall
steun ons nu!