Verslag, Nieuws, België -

40.000 betogers tegen loonstop en beleid van de regering

Met meer dan 40.000 waren ze, de betogers van de vakbonden tegen de bevriezing van de lonen en verschillende regeringsmaatregelen. Dat is meer dan de vakbonden zelf hadden verhoopt. Vooral minister van Werk Monica De Coninck was kop van Jut. De zwaar getroffen werknemers van Ford en ArcelorMittal plaatsten zich resoluut aan het hoofd van de betoging.

donderdag 21 februari 2013 15:02
Spread the love

Een grote groep van enkele duizenden werknemers van ArcelorMittal en Ford – twee fabrieken waar heel veel banen sneuvelen – zetten zich resoluut aan de kop van de betoging. Op een bepaald moment liepen ze zelfs zij aan zij met een Franstalig en een Nederlandstalig spandoek.

“Flexibiliteit, loonstop, besparingen. Bij ArcelorMittal hebben wij dat allemaal geslikt en kijk naar het resultaat. We moeten er echt mee stoppen om die multinationals in de watten te leggen zonder dat daar iets tegenover staat. Daarvoor komen we op straat”, zei David Camerini, ACV-afgevaardigde bij ArcelorMittal.

Achter de delegaties van die twee bedrijven kwam de vakbondstop en daar nog achter een lange sliert van tienduizenden betogers, een “mars van de verontwaardiging”, zo noemde Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB het. Er waren weinig duidelijk onderscheiden blokken. Rode en groene jasjes liepen door elkaar met deze keer toch een overwicht aan leden van de socialistische vakbond.

Bij het ABVV klinkt de ontgoocheling over het beleid van de socialistische ministers in de regering luid. “Een aantal krachten wil het sociaal overleg – waar België altijd in uitblonk – ontmantelen. Enkele werkgeversorganisaties, zoals Unizo en Voka, willen het sociaal overleg waar België altijd in uitblonk kapotmaken. Ook binnen de regering zijn die krachten actief. De houding en de standpunten die de SP.A inneemt – zowel de minister van Werk Monica De Coninck als voorzitter Bruno Tobback – zijn de naam sociaal-democratisch totaal onwaardig. Dat zijn inderdaad harde woorden maar ze komen wel diep uit een links hart”, zei Alain Clauwaert, voorzitter van de Algemene Centrale van het ABVV.

Volgens Clauwaert onderschat de regering de woede en de frustratie bij heel wat werknemers. “Alleen al met het ABVV kwamen we op 15 dagen al vlug aan 20.000 inschrijvingen voor deze betoging. Als de regering daar geen conclusies uittrekt, gaan we naar hardere acties. Dat is nogal duidelijk”, zei Clauwaert.

De twee socialistische partijen in de regering PS en SP.A waren de voorbije dagen niet mals voor het ABVV. Minister van Werk Monica De Coninck zegt in Humo dat de vakbonden niet meer van deze tijd zijn. Donderdag noemden zowel Paul Magnette (PS) als Bruno Tobback (SP.A) de kritiek van de vakbonden oneerlijk. Volgens Tobback is dit de meest sociale regering van Europa.

“Waarom moeten ze zoiets zeggen? Zij zijn partijvoorzitters. Magnette was zelfs kritischer voor het Europese besparingsbeleid toen hij minister was. Ik begrijp het niet meer”, zei Erwin De Deyn, voorzitter van de socialistische bediendecentrale.

Ook Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV, haalde uit naar De Coninck. “Een minister van Werk luistert niet alleen naar de werkgevers maar ook naar de werknemers en de werkzoekenden”, aldus Leemans.

Bij het ACV zitten de zware beschuldigingen van N-VA tegenover het ACW nog hoog. “De aanvallen van N-VA en Trends op de arbeidersbeweging zorgden voor tendentieuze mediaheisa. Hopelijk krijgt onze actie vandaag evenveel aandacht. Tegen de aanvallers zeg ik heel duidelijk: zet die ploat af”, zei Marc Leemans.

Volgens Leemans kunnen de werkgevers en werknemers wel degelijk nog afspraken maken. “Over welvaartsvaste uitkeringen of over de afschaffing van de jeugdlonen bijvoorbeeld. Maar al vijf weken lang houdt de regering ons aan het lijntje door die akkoorden niet uit te voeren.”

Leemans keek ook al vooruit naar het volgende heikele dossier: het wegwerken van het onderscheid tussen arbeiders en bedienden. “Nu hebben 70 procent van de werknemers minstens de opzeg van de bedienden. Die lat kan niet naar beneden”, aldus Leemans.

Op het podium aan het Zuidstation waar de as van de vuurpijlen overging in de vlokken van een sneeuwbui richtten Anne Demelenne en Rudy De Leeuw van het ABVV hun pijlen op de loonbevriezing. “De fabrieken sluiten omdat de lonen te hoog zijn, zeggen de werkgevers. Maar met wiens voeten spelen ze eigenlijk? Denken ze nu echt dat het de schuld is van de mensen die 1200 of 1500 euro per maand verdienen? Dat ze dat gaan zeggen tegen de baas van Inbev of van Belgacom”, zei Demelenne.

“De emmer is vol. We moeten wel betogen omdat er niet naar ons geluisterd wordt. De werkgevers en de regering beletten ons te onderhandelen over de loonmarge. Wij willen vrije onderhandelingen in de sectoren. We zullen niet aanvaarden dat het loonoverleg zes jaar lang in een carcan wordt gestopt”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.  

take down
the paywall
steun ons nu!