De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Luc Vanheerentals

305 ontslagen bij Commscope Kessel-Lo

donderdag 27 mei 2021 14:14
Spread the love

 

Commscope, een producent van telecomapparatuur aan de Diestsesteenweg in Kessel-Lo, heeft donderdagmorgen aangekondigd dat het zijn productie- en distributiecentrum op 1 juli 2023 zal sluiten. 241 arbeiders en 64 bedienden verliezen hun job. Op deze site blijft nog enkel de onderzoeksafdeling operationeel waar 235 personen werkzaam zijn. Verwijzend naar het feit dat de werknemers ondanks de coronapandemie dag in dag uit zijn blijven werken en dit beursgenoteerde bedrijf in zijn vestiging in Kessel-Lo vorig jaar nog 18 miljoen euro winst maakte reageerden de vakbonden bijzonder bitter op deze totaal onverwachte aankondiging.

Het is een drama voor de ontslagen werknemers. In meer dan 70 procent van de gevallen gaat het om productiemedewerkers en magazijniers van 50 jaar en ouder die nog weinig kans maken om opnieuw een job te vinden. Velen onder hen komen ook niet in aanmerking voor het brugpensioen waarvan de minimumleeftijd momenteel vastgelegd is op 60 jaar. De betrokken werknemers maken gezien hun diploma en werkervaring ook geen kans om in de onderzoeksafdeling aan de slag te gaan.

Foto: Luc Vanheerentals

De directie heeft volgens vakbondsmensen, die ik vanmorgen sprak, ook duidelijk laten verstaan dat ze niet op haar beslissing zal terugkomen. De productie en distributie zal worden verplaatst naar een goedkopere site in het buitenland. Normaliter kunnen de vakbonden tijdens de onderhandelingen over een collectief ontslag in het kader van de wet-Renault nog alternatieven aanbrengen, maar het zal volgens een vakbondsman ‘enkel over de centen gaan’. Met Commscope waren er de afgelopen jaren herhaaldelijk sociale conflicten. Zo werd eind 2018 nog dagenlang gestaakt tegen het ontslag van een vakbondsafgevaardigde.

Het is na Bosch in Tienen, waar in januari van dit jaar circa 400 ontslagen aangekondigd werden, de tweede zware klap voor deze regio. Ik heb als gewezen Belga-journalist de afgelopen drie decennia talloze sociale conflicten gevolgd, maar ik herinner mij sinds de sluiting van Philips aan de Parkpoort rond 1990 geen herstructurering van die grootte op Leuvens grondgebied. Op de site aan de Diestsesteenweg in Kessel-Lo waren sinds 1969 achtereenvolgens Raychem, Tyco en TE Connectivity actief. In 2015 kwam het bedrijf in handen van Commscope. Rond 1980 werkten er nog 1300 personen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!