Foto: the Nation

11/9 en de kost van de war on terror

De kost van de oorlog tegen de terreur is bijzonder hoog, zowel qua mensenlevens als financieel. Naar schatting zouden in Afghanistan en Irak ongeveer 900.000 mensen om het leven gekomen zijn. En er zijn ernstige schattingen die het getal op 1,2 miljoen leggen.

donderdag 8 september 2011 13:32
Spread the love

Dat is ongeveer 300 maal zoveel als er mensen omkwamen bij de aanslag van 11/9. Nog eens 7,8 miljoen mensen werden in die landen op de vlucht gedreven.[1]

De Brown Universiteit schat de totale kost van de war on terror op 4.000 miljard dollar. Dat is al meer dan het dubbele dat de Vietnamoorlog heeft gekost en het komt overeen met het totale deficit op de VS-begroting van de jaren 2005 tot en met 2010. Jaarlijks is dat $400 miljard, dat is viermaal zoveel als jaarlijks nodig is om de ergste miserie en armoede uit de wereld te helpen.[2]

De CIA staat vooral bekend als een inlichtingenorganisatie. Maar na 11/9 heeft ze langzamerhand een paramilitair karakter gekregen. Sinds 2001 heeft deze organisatie meer dan 2.000 militanten en burgers omgebracht in het kader van de oorlog tegen terreur. Op een geregeld leger is er al weinig democratische controle, op een inlichtingendienst is die zo goed als onbestaande.[3]

Er is naast de CIA nog een andere mysterieuze organisatie, die nog meer doden op zijn geweten heeft. Het gaat over de Joint Special Operations Command (JSCO), een geheime eenheid van het VS-leger. Voor 11/9 was het een speciale eenheid van zo’n 1.800, gespecialiseerd in het bevrijden van gijzelaars wereldwijd. Recentelijk groeide deze eenheid uit tot een geheim leger van zo’n 25.000 man. Het was de JSCO die Osama Bin Laden executeerde. De JSCO is vooral actief in Afghanistan en Irak, maar trad de afgelopen jaren ook op in landen waarmee de VS niet in oorlog is: Jemen, Pakistan, Somalië, de Filippijnen, Nigeria en Syrië. Aan wie was de Nobelprijs ook weeral gegeven?[4]

Na 11 september verklaarde Bush de totale oorlog aan de terreur. ‘Vanaf heden zal elk land dat terroristen onderdak verleent of ondersteunt, worden beschouwd als een vijandig regime’. Hij vergat daarmee niet alleen bevriende staten zoals Pakistan, Colombia, Israël, Rwanda, maar vooral repte hij met geen woord over het terrorisme in eigen land. Vandaag loopt Posada Carriles vrolijk rond in Miami. Hij is het brein achter heel wat terreuraanslagen tegen Cuba. Onder andere is hij verantwoordelijke voor het opblazen van een Cubaans lijnvliegtuig in 1976 waarbij alle passagiers en de bemanning om het leven kwamen. Om die aanslagen te verhinderen infiltreerden vijf Cubaanse agenten, de zogenaamde Cuban Five, in de terreurnetwerken en konden daardoor ook een heel wat aanslagen voorkomen. Maar in 1998 werden ze opgepakt en na een politiek proces werden ze veroordeeld tot samen viermaal levenslang en 77 jaar.[5] Inderdaad, een curieuze oorlog, die war on terror.

Tenslotte, volgens Gerard Lyons, de chief economist van de Standard Chartered Bank zijn de drie belangrijkste woorden van het afgelopen decennium niet ‘war on terror’, maar ‘made in China’.[6]

[1] http://web.mit.edu/CIS/pdf/Human_Cost_of_War.pdf; http://en.wikipedia.org/wiki/ORB_survey_of_Iraq_War_casualties; http://www.unknownnews.org/casualties.html; The Economist, 3 september 2011, p. 9.
[2] The Economist, 3 september 2011, p. 9; Financial Times, 6 september 2011, p. 9. Voor het cijfer van de armoedebestrijding, zie UNDP, et. al., Implementing the 20/20 Initiative. Achieving universal access to basic social services, september 1998, p. 20. Het ging in 1998 om 70 à 80 miljard dollar (uitgedrukt in dollars van 1995). Vandaag komt dat overeen met ongeveer 110 miljard dollar.
[3] ‘We’re seeing the CIA turn into more of a paramilitary organization without the oversight and accountability that we traditionally expect of the military,” said Hina Shamsi, the director of the National Security Project of the American Civil Liberties Union.’ Miller G. & Tate J, ‘CIA shifts focus to killing targets’, 2 september 2011, http://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-shifts-focus-to-killing-targets/2011/08/30/gIQA7MZGvJ_story.html?tid=wp_ipad.
[4] Priest D. & Arkin W., ‘Top Secret America: A look at the military’s Joint Special Operations Command’, 2 september 2011, http://www.washingtonpost.com/world/national-security/top-secret-america-a-look-at-the-militarys-joint-special-operations-command/2011/08/30/gIQAvYuAxJ_story.html.
[5] Vandepitte M., ‘Mladic opgepakt, nu nog de topterrorist van Amerika’, https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/05/27/mladic-opgepakt-nu-nog-de-topterrorist-van-amerika.
[6] Financial Times, 6 september 2011, p. 9.

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!