De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

100In1Day Belgium verbindt buren met raampoëzie

100In1Day Belgium verbindt buren met raampoëzie

vrijdag 5 juni 2020 19:13
Spread the love

 

Onze samenleving is de voorbije maanden flink dooreengeschud. Het coronavirus verscherpte de grenzen tussen generaties en raakte voornamelijk de kwetsbare burger. Ondanks een golf van solidariteitsacties die het land overspoelde, blijkt uit onderzoek dat het politieke midden terrein verliest en de extremen aan terrein winnen.[1]

Foto: Vinnie De Craim

100In1Day Belgium, met de culturele inspiratiefabriek Curieus als trekker, probeert op 6 juni mensen weer bij elkaar te brengen met kunst- en cultuurprojecten op buurtniveau. Zo worden er over heel Vlaanderen 350 ramen beschilderd met poëzie die gekozen werd door buurtbewoners. Lokale illustratoren tekenen de gedichten en illustraties op de ramen.

Samenwerking staat centraal bij 100In1Day Belgium. In Antwerpen zijn delen van het gedicht ‘Krachtveld’ van kersvers stadsdichter Seckou Ouologuem te bewonderen op de vestigingen van Samenlevingsopbouw. In de Gentse ‘Bloemekenswijk’ worden naast buurtbewoners ook de school, het lokaal dienstencentrum, de buurtwerking en het wijkgezondheidscentrum betrokken bij de actie.

Foto: Vinnie De Craim

Op 6 juni worden deze raampoëzieroutes opengesteld voor het ruime publiek. Iedereen kan op eigen tempo genieten van de poëzie, die zeker nog enkele weken te zien zal zijn in het straatbeeld.

Naast raampoëzie brengt 100In1Day Belgium nog andere buurtgerichte acties zoals een buurtpodcast en receptenboekjes. Volg alles mee op de 100In1DayBelgium Facebookpagina en op www.curieus.be.

100In1Day Belgium maakt deel uit van 100In1Day, het internationaal netwerk van actieve burgers dat positieve ideeën verzamelt en lokale acties uitwerkt om te bouwen aan een meer verbonden samenleving.

 

Note:

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!