Bron: Facebook: Ja voor de vuilkar
Verslag, Nieuws, België, Lokaal, Sint-Niklaas, Vuilkar -

10.000 stemmen op de vuilhoop

Zondag vond in Sint-Niklaas een referendum plaats met de vraag of de stedelijke reinigingsdienst, de afvalophaling, een publieke dienst moest blijven of geprivatiseerd moest worden. Er waren bijna 60.000 kiesgerechtigden, waarvan er meer dan 10.000 kwamen opdagen. Dit is ongeveer 17,5% van de kiesgerechtigden. 10% was nodig om het referendum geldig te maken. Van degenen die kwamen opdagen stemde 84% voor het publiek houden van de reinigingsdienst.

zondag 1 september 2013 23:49
Spread the love

De meerderheidspartijen, NVA en het kartel Sp.a-Groen hadden opgeroepen om niet te gaan stemmen. Ze hoopten dat er geen 10% van de kiesgerechtigden zou komen opdagen en het referendum ongeldig te verklaren. Alle truken werden bovengehaald om zo weinig mogelijk mensen naar de stembus te laten gaan. Het referendum was “niet relevant want er zouden geen ontslagen vallen” dixit het het stadsbestuur (wat de toekomst zal uitwijzen).

Mensen uit het centrum van de stad moesten naar de deelgemeenten trekken om hun stem uit te brengen. In sommige rusthuizen werden kiesbrieven zelfs niet verdeeld onder de bewoners, want het was toch geen verplichte stemming.

Het referendum zou volgens de tegenstanders een 200.00 euro kosten, ‘toch schandalig in tijden van besparing’, klonk het. Hiermee kon men, zonder die cijfers werkelijk te concretiseren, de vakbonden gemakkelijk demoniseren.

Er kwamen echter bijna dubbel zoveel mensen opdagen dan verwacht, waardoor het stadsbestuur zich niet kon beroepen op de verhoopt lage kiesdrempel om het referendum ongeldig te verklaren. 

Van de mensen die het de moeite vonden om hun stem uit te brengen, stemde een overgrote meerderheid voor een afvalophaling door de stedelijke reinigingsdienst. Het was ook een stem voor een goede publieke dienstverlening en menswaardig werk. 

Maanden lang waren ‘de jongens van de vuilkar’ met de vakbonden de boer op gegaan om hun steun te vragen aan de bevolking. Ze gingen met de mensen in discussie over het belang van openbare dienstverlening. Zo werden veel mensen bewust van de ruime context rond dit specifieke thema. Eigenlijk was dit democratie op zijn best.

Dat zij, de vuilnismannen die 10 ton per dag per man tillen, dit referendum konden afdwingen en vervolgens winnen, vervulde hen met trots. Ze voelden zich gerespecteerd door de bevolking voor hun dagelijkse inzet.

Dat het bestuur deze uitslag zomaar van tafel veegt, voelen de burgers aan als een klap in het gezicht. En dat terwijl bij de aanvang van de nieuwe legislatuur, nog geen jaar geleden, het nieuwe stadsbestuur een witboek opstelde waarin één van de belangrijkste thema’s de participatie van de bevolking was. 

Samen met de vakbonden beraden de initiatiefnemers zich de komende dagen op een reactie aan het stadsbestuur.

take down
the paywall
steun ons nu!