Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Roel Stynen: "Geweldloze actie"

De bijdrage werd niet nagelezen door een lid van de redactie
zaterdag 30 maart 2013

Vaak wordt geweldloze actie voorgesteld als een passieve vorm van actievoeren voor softies. Grondige maatschappelijke veranderingen zouden alleen tot stand kunnen komen mits een zekere mate van geweld. De geschiedenis van de sociale strijd zou dit ten volle illustreren. Bij nader toezien is dit een wel erg eenzijdige lezing van de maatschappelijke dynamiek. Geweldloze acties blijken niet alleen veel meer voor te komen en efficiënter te zijn dan we denken, ze bieden ook onvermoede strategische voordelen. Bovendien sluiten ze naadloos aan bij de groeiende vraag naar een meer participatieve democratie. Geweldloze acties illustreren dat macht zonder gehoorzaamheid gedoemd is om te verdwijnen.

Een gesprek met Roel Stynen, stafmedewerker bij Vredesactie.

  

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Staf op zaterdag 30 maart 2013

    Ik kan met het meeste van het interview instemmen. Enkel heb ik een vraag bij definitie van geweldloos. Oproepen tot het vernielen van iemand anders eigendom (de zogenaamde aardappelactie) catalogeren als een geweldloze actie kan er bij mij niet door.

  • door johanaslim op dinsdag 2 april 2013

    Dat geweldloze actie geenszins een passieve aangelegenheid was, blijkt natuurlijk heel sterk uit Gandhi's leven en werk. Misschien interessant voor zij die graag wat wekelijkse Gandhiaanse inspiratie ontvangen: http://www.gandhigedachten.org

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties