Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Philippe Van Parijs: "Basisinkomen: een middel om armoede en werkloosheid te bestrijden"

maandag 25 februari 2013

Midden januari 2013 startte een Europees burgerinitiatief dat de Europese Commissie wil oproepen een wetsvoorstel in te dienen over de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Maar, wat is dat eigenlijk een onvoorwaardelijk basisinkomen? Het is een inkomen dat door de overheid wordt toegekend aan elke persoon gedurende zijn of haar hele leven, zonder met andere inkomens rekening te houden en zonder als tegenprestatie een job of de bereidheid om een job te aanvaarden.

De voorstanders van een basisinkomen zien hierin een middel om zowel armoede als werkloosheid te bestrijden en op die manier een werkelijke herverdeling van macht mogelijk te maken.

Victoria Deluxe had hierover een gesprek met Philippe Van Parijs, hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain (UCL, Louvan-la-Neuve) en een wereldautoriteit met betrekking tot het basisinkomen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door zoedt op maandag 25 februari 2013

  Graag onze mening ivm een basisinkomen…

  Een basisinkomen zal de mensen zekerheid geven, moed, vooruitzichten, gemoedsrust… ook als je zonder job valt, als een relatie niet meer werkt, als je een lichte handicap hebt of gepest wordt op het werk, als je het even niet meer ziet zitten of als de klanten wegblijven, als je de druk op de werkvloer niet meer aan kan, als je zelf voor een zieke vriend, ouder, kind wil zorgen…. Iedereen kan op zijn tempo evolueren…

  Men zou er werkloosheid kunnen mee bestrijden… al is bestrijden een fout woord.

  Maar armoede bestrijd je niet met een basisinkomen…. het gaat immers allemaal om VERHOUDINGEN… met huur, schoolkosten, boetes, andere mensen hun inkomen…

  Een “totaal vermogen”grens per individu en… een, NAAR VERHOUDING, basisinkomen voor iedereen, van bij de geboorte en levenslang…

  1/3 van het bbp voor de basisinkomen 1/3 naar de ambtenaren 1/3 voor werken van algemeen belang

  11.000.000 maal 12.000 euro/per jaar = 132.000.000.000 euro / per jaar = basis inkomen voor iedereen

  …en geen belasting op arbeid wel op consumptie!

  Zoedt zoedt.webnode.com

 • door jnijkerk op dinsdag 26 februari 2013

  Een heel erg oud idee, het dateert uit rond 1970. Het idee van Prof. van der Grinten werd in Nederland bekend onder de naam 'arbeidsloos inkomen'.

  Het zou in ieder geval een grote besparing op leveren omdat alle Gemeentelijke Sociale Diensten grotendeels zouden verdwijnen. Ook het controle-apparaat kon op deze wijze enorm worden bespaard, evenals op gerechtelijke kosten die voortvloeien uit misbruik van de vigerende regelingen.

  Verder zou een deel van de sociale wetgeving en een aantal regelingen drastisch kunnen worden verminderd.

  Kortom, op kosten van regelingen en apparaatskosten (gebouwen, verwarming, elektriciteitsverbruik, brandstof/reiskosten ambtenaren) ) wordt bespaard en het is ook nog gunstig voor het milieu.

  Helaas wilde de meerderheid er niet aan.

  Is er overigens weleens onderzoek gedaan naar de CO2 uitstoot van een ambtenaar..?

  ;-)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties