Als het aantal maandelijkse steungevers van DeWereldMorgen.be niet drastisch stijgt, krijgt u binnenkort enkel een zwart scherm te zien.

Beste lezer,


Als u vindt dat DeWereldMorgen.be moet blijven bestaan, stort dan nu een bijdrage. Onze financiële middelen krimpen, terwijl het aantal lezers groeit.

Gemiddeld hebben we maandelijks 350.000 unieke bezoekers. Maar het geld dat we van onze partners krijgen is sinds onze opstart gehalveerd doordat zij moeten besparen. Bovendien komt één derde van onze inkomsten van subsidies en is het lang niet zeker of we die zullen behouden.

DeWereldMorgen.be is in Vlaanderen een belangrijk forum voor visies, verhalen en stemmen die niet of te weinig aan bod komen. Om die zichtbaar te maken, moeten we dag na dag keihard werken. Dat doen we met een klein team dat gelooft in zijn project.

Wij willen graag doorgaan met DeWereldMorgen.be. Nu meer dan ooit. Er is nood aan media, waar informatie over alle geledingen van de maatschappij te vinden is.

Uw steun is nodig. Niet om winst te maken, maar om te doen waar we goed in zijn.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

about
Toon menu

Tchebe Tchebe: De steltenlopers uit Togo

zaterdag 28 juli 2012

Sfinks Mixed begon vrijdag met vijf verschillende podia, met wereldmuziek, dans en circus. Later op de avond had ook Tchebe Tchebe hun openingsshow op de Open Area. 'Tchebe Tchebe betekent 'stelten' in Ife, de taal van de regio van de Atakpamé in Togo. Deze streek ligt 150 kilometer ten noorden van Lomé. De traditie van steltenlopers ontstond in dit deel van Togo. Hier worden deze steltenlopers als halfgoden gezien, die met geesten kunnen communiceren.

Togo heeft een oude traditie van steltenlopers. Het land heeft deze sport inmiddels als een heuse kunstvorm verheven. Deze steltenlopers eren de grote geesten van de voodoowereld met hun dansen. Maar ook de goddelijke elfen die deze dansvorm volgens de legende meer dan 200 jaar geleden zou geopenbaard hebben aan een zeer dappere Ife-jager, worden tijdens het ritueel geëerd.

De specialiteit van deze steltenlopers bestaat erin om op een spectaculaire hoogte van vijf meter, de show te stelen met stunts, dans en vuurspuwen, en dit alles op het ritme van opzwepende percussie- en andere traditionele instrumenten. Het enthiousiasme, de onderlinge samenhang en de levendigheid van de groep maken het geheel tot een waar spektakel voor jong en oud.

reageer

Er zijn nog geen reacties op deze video.