Dankzij uw steun zien we de toekomst weer even door een roze bril. DeWereldMorgen.be is voor een groot stuk afhankelijk van lezers die uit sympathie of uit overtuiging maandelijks of regelmatig een som op onze rekening storten.

U was de afgelopen weken met velen om dat te doen. We haalden ruim 22.000€ op. Het helpt om dit jaar niet in het rood te eindigen. Waarvoor dank. En mocht u dat nog niet gedaan hebben, dan kan u nog altijd uw overschrijving maken.

De komende maanden beloven onrustig te worden. De regering-Michel en ook de Vlaamse regering kondigden besparingsplannen aan waartegen de vakbonden storm lopen. De culturele wereld en sociale organisaties verenigden zich in Hart boven Hard.

DeWereldMorgen.be staat klaar om alle facetten van dit protest in beeld en woord te vatten. Er blijft nood aan kritische en onafhankelijke media. Wij gaan er tegenaan en hopelijk zullen we u de komende weken wel ergens – op straat, aan een stakerspost of op een debatavond – tegen het lijf lopen.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Tchebe Tchebe: De steltenlopers uit Togo

zaterdag 28 juli 2012

Sfinks Mixed begon vrijdag met vijf verschillende podia, met wereldmuziek, dans en circus. Later op de avond had ook Tchebe Tchebe hun openingsshow op de Open Area. 'Tchebe Tchebe betekent 'stelten' in Ife, de taal van de regio van de Atakpamé in Togo. Deze streek ligt 150 kilometer ten noorden van Lomé. De traditie van steltenlopers ontstond in dit deel van Togo. Hier worden deze steltenlopers als halfgoden gezien, die met geesten kunnen communiceren.

Togo heeft een oude traditie van steltenlopers. Het land heeft deze sport inmiddels als een heuse kunstvorm verheven. Deze steltenlopers eren de grote geesten van de voodoowereld met hun dansen. Maar ook de goddelijke elfen die deze dansvorm volgens de legende meer dan 200 jaar geleden zou geopenbaard hebben aan een zeer dappere Ife-jager, worden tijdens het ritueel geëerd.

De specialiteit van deze steltenlopers bestaat erin om op een spectaculaire hoogte van vijf meter, de show te stelen met stunts, dans en vuurspuwen, en dit alles op het ritme van opzwepende percussie- en andere traditionele instrumenten. Het enthiousiasme, de onderlinge samenhang en de levendigheid van de groep maken het geheel tot een waar spektakel voor jong en oud.

reageer

Er zijn nog geen reacties op deze video.