Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Wantoestanden bij de opvang van vluchtelingen in Griekenland

woensdag 20 juni 2012

Vluchtelingen in Griekenland overleven in erbarmelijke omstandigheden. Er is amper opvang, slaapplaats of eten en ze durven niet buiten te komen uit angst voor racistisch geweld. Vorige week publiceerden PRO ASYL en de Griekse Raad voor Vluchtelingen een rapport over systematisch politiegeweld tegen vluchtelingen in de Griekse havenstad Patras.

Ana Fontal van ECRE, de Europese Raad voor vluchtelingen, trok naar Athene en sprak er met vluchtelingen en vertegenwoordigers van NGO's en mensenrechtenorganisaties. Omdat ongeveer 90 procent van alle vluchtelingen via Griekenland de EU probeert binnen te komen, is het voor de Griekse autoriteiten bijna onmogelijk om deze toestroom meester te blijven. Daardoor zou de situatie voor de vluchtelingen onverdraaglijk zijn en de afwikkeling van de asielaanvragen nodeloos worden vertraagd.

De documentaire 'How Much Further?' is te zien op Wereldvluchtelingendag, 20 juni 2012, in Cinema Vendôme in Brussel. Eind juni kun je de volledige documentaire ook op DeWereldMorgen.be bekijken.

Deze documentaire is het resultaat van de samenwerking tussen ECRE, het Griekse Forum voor Vluchtelingen en de filmmaker Matthias Wiessler, en ondersteund door het Europees Programma voor Integratie en Migratie (EPIM).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Grietje op donderdag 21 juni 2012

    Ben benieuwd hoe het welvarende Turkije gaat reageren als de omgekeerde vluchtelingenstroom op gang komt, van honderdduizenden berooide Grieken dus die de EU ontvluchten nu het nog kan. Dat wordt beslist een 3 sterren opvang met gratis woonst en gegarandeerd werk voor iedereen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties