Dankzij uw steun zien we de toekomst weer even door een roze bril. DeWereldMorgen.be is voor een groot stuk afhankelijk van lezers die uit sympathie of uit overtuiging maandelijks of regelmatig een som op onze rekening storten.

U was de afgelopen weken met velen om dat te doen. We haalden ruim 22.000€ op. Het helpt om dit jaar niet in het rood te eindigen. Waarvoor dank. En mocht u dat nog niet gedaan hebben, dan kan u nog altijd uw overschrijving maken.

De komende maanden beloven onrustig te worden. De regering-Michel en ook de Vlaamse regering kondigden besparingsplannen aan waartegen de vakbonden storm lopen. De culturele wereld en sociale organisaties verenigden zich in Hart boven Hard.

DeWereldMorgen.be staat klaar om alle facetten van dit protest in beeld en woord te vatten. Er blijft nood aan kritische en onafhankelijke media. Wij gaan er tegenaan en hopelijk zullen we u de komende weken wel ergens – op straat, aan een stakerspost of op een debatavond – tegen het lijf lopen.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Wantoestanden bij de opvang van vluchtelingen in Griekenland

woensdag 20 juni 2012

Vluchtelingen in Griekenland overleven in erbarmelijke omstandigheden. Er is amper opvang, slaapplaats of eten en ze durven niet buiten te komen uit angst voor racistisch geweld. Vorige week publiceerden PRO ASYL en de Griekse Raad voor Vluchtelingen een rapport over systematisch politiegeweld tegen vluchtelingen in de Griekse havenstad Patras.

Ana Fontal van ECRE, de Europese Raad voor vluchtelingen, trok naar Athene en sprak er met vluchtelingen en vertegenwoordigers van NGO's en mensenrechtenorganisaties. Omdat ongeveer 90 procent van alle vluchtelingen via Griekenland de EU probeert binnen te komen, is het voor de Griekse autoriteiten bijna onmogelijk om deze toestroom meester te blijven. Daardoor zou de situatie voor de vluchtelingen onverdraaglijk zijn en de afwikkeling van de asielaanvragen nodeloos worden vertraagd.

De documentaire 'How Much Further?' is te zien op Wereldvluchtelingendag, 20 juni 2012, in Cinema Vendôme in Brussel. Eind juni kun je de volledige documentaire ook op DeWereldMorgen.be bekijken.

Deze documentaire is het resultaat van de samenwerking tussen ECRE, het Griekse Forum voor Vluchtelingen en de filmmaker Matthias Wiessler, en ondersteund door het Europees Programma voor Integratie en Migratie (EPIM).

reageer

Eén reactie

  • door Grietje op donderdag 21 juni 2012

    Ben benieuwd hoe het welvarende Turkije gaat reageren als de omgekeerde vluchtelingenstroom op gang komt, van honderdduizenden berooide Grieken dus die de EU ontvluchten nu het nog kan. Dat wordt beslist een 3 sterren opvang met gratis woonst en gegarandeerd werk voor iedereen.

Lees alle reacties