Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Reportage: Pinksterkerk probeert Brusselse jongeren op het 'rechte pad' te krijgen

maandag 28 mei 2012

Afrikaanse pinksterkerken zijn een groeiende maar weinig belichte subcultuur in Brussel en de rest van België. Via aangepaste boodschappen en muziek proberen ze Afrikaanse jongeren terug op het 'rechte pad' te krijgen. Maar op dat pad is homoseksualiteit des duivels.

De Brusselse rapper, Legendaire EMJY, bekeerde zich na een woelige jeugd tot de baptistenkerk. Nu hoopt hij via z'n gospel rap Brusselse jongeren van z'n gelijk te overtuigen. Een portret.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

15 reacties

 • door Andre Bervoets op maandag 28 mei 2012

  Enig onderzoek naar de pinkstergemmenschappen had u een blunder van formaat kunnen besparen. Het gaat hier over één van de grootste oplichtersbenden die ons land ooit kende. Maar een exotisch kleurtje en een multicultureel tintje maakt jullie waarschijnlijk blind voor de realiteit, wat op zich ook weer geen verrassing is.

 • door brambonius op maandag 28 mei 2012

  Interessante documentaire. Als leraar protestantse godsdienst in Antwerpen heb ik meerdere leerlingen die uit de Afrikaanse pinksterkerk komen, en ik moet zeggen dat het een heel eigen wereldje is, zelfs heel anders dan de Vlaamse pinksterkerken. En de meest groeiende vorm van Christendom in België, zij het in enclaves van Afrikaanse (en ook Z-Amerikaanse) inwijkelingen en vluchtelingen.

  Wat die homofobie betreft: het is idd zo dat veel conservatieve Christenen geloven dat homoseksuele handelingen (en alle seks buiten een huwelijk tussen man en vrouw, en bijvoorbeeld ook roddelen en arrogantie) zondig zijn, maar in de Afrikaanse pinksterkerk lijkt er mij toch een andere 'contributing factor' mee te spelen die endemisch is aan bepaalde Afrikaanse cultuuren, waarin homosexualitiet onbestaande, meer dan verderfelijk en eigenliijk gewoon taboe is. (Ik ben ooit enorm geschrokken van een leerling die vertelde over hoe in Kongo homo's werden gelynchd door een brandende-banden-tribunaal alsof dat doodnormaal was, en dat was niet gelinkt aan een godsdienst maar aan openbare orde)

  • door Bambi Ceuppens op dinsdag 29 mei 2012

   Seksuele relaties met iemand van dezelfde kunne komen voor in zowat alle sub-Saharische maatschappijen waarover antropologisch, historisch en sociologisch onderzoek voorhanden is. De associatie tussen homoseksualiteit en verderfelijkheid deed grotendeels zijn intrede met de kolonisatie en de christianisering en dan nog moet men een onderscheid maken tussen wat mensen zeggen te geloven (dat homoseksualiteit des duivels is) en hoe mensen homo's behandelen. Collega's antropologen en ikzelf die onderzoek verrichten in Kinshasa en Lubumbashi zijn nooit gestoten op geweld tegenover homo's en hebben nog nooit ergens gehoord of gelezen dat in Congo homo's gelynchd werden/worden. Homoseksualiteit komt trouwens ruim aan bod in de recente, internationaal gelauwerde Congolese film, "Viva Riva".

 • door Johan Leman op maandag 28 mei 2012

  ik weet niet of het iets toevoegt, maar gewoon ter info: over Pinksterkerken in Latijns-Amerika bestaan de uitstekende publicaties van Henri Gooren (Oakland univ.). Bij ons publiceerde Maïté Maskens hierover (ULB). Het blijkt om een complexe en plurale cluster van gemeenschappen te gaan, gespreid over Pentecostalisme en meerdere vormen van Neo-Pentecostalisme, en terug te vinden over alle continenten en bij migranten uti alle continenten. Er zal in enkele gevallen vermoedelijk wel "geld" meespelen, maar men mag zeker niet veralgemenen. En dan zijn er nog een hele reeks "vergelijkbare" bewegingen in de marge ervan, die al eerdere opschuiven naar de evangelicaalse kerken toe... Ook hier wordt best niet veralgemeend.

 • door rikke op maandag 28 mei 2012

  Hoera ! Terug naar de middeleeuwen. Sociale ongelijkheid, uitsluiting en armoe troef en godsdienst als opium. Dat we dat hier op dewereldmorgen nog als oplossing mogen tegenkomen. Zeker dat Miriams naam "Izquierdo" niet "Derecho" moet zijn?

  • door Steven Haerens op maandag 28 mei 2012

   Is er iemand van de betrokken journalisten die beweert dat het pentecostalisme de "oplossing" is? Ik dacht het niet. Zou u het geen goed idee vinden om u over andere culturen te informeren in plaats van te zwelgen in uw eigen vooroordelen? Bent u zeker dat er in plaats van 'Rikke' niet 'ikke' had moeten staan?

   • door Steven Haerens op dinsdag 29 mei 2012

    ...dat het vanzelfsprekend is dat homoseksuelen moeten kunnen trouwen en kinderen krijgen, dat 'God' en het 'Hiernamaals' verzinsels zijn die bedoeld zijn om à la Monica De Coninck de mensen met een wortel en een stok achter de deur in de door de gevestigde orde gewenste levensloop te dwingen, en dat de in de reportage geportretteerde rapper niet kan zingen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat we een inkijk krijgen in de Pinksterkerken zonder dat we daar onze luie zetel voor uit moeten.

 • door De Witte Bernard op dinsdag 29 mei 2012

  Iedereen heeft het reicht de godsdienst te beleven die hij wil, maar zolang hij geen medemensen schaadt of zelfs vervolgt, doodt. Waar het ook soms verkeerd loopt, is het feit dat ze mensen onwetend en berustend houden met een zogenaamde hemel na de dood, terwijl godsdienst evengoed een bevrijdende boodschap kan zijn voor bevrijding hier op onze planeet. Wat homofobie betreft, dit is geen specifiek kenmerk van de pinksterkerken, het komt in vele godsdiensten én culturen voor. We moeten dus opletten om niet zomaar bepaalde geloofsuitingen in een hokje te steken, de werkelijkheid is veel genuanceerder.

  • door Steven Haerens op dinsdag 29 mei 2012

   En ga nu allen heen in vrede.

 • door De Witte Bernard op dinsdag 29 mei 2012

  @steven harens

  Ik heb zojuist een mail ontvanen van Angie Zelter (ivm een gift van jou voor het verzet op Jeju eiland). Daarin vraagt ze me of ik geen verdere gegevens had over jou, omdat ze je persoonlijk wil bedanken. Het beste ware om je adresgegevens rechtstreeks door te mailen aan Angie zelf - ik moet het nog even opzoeken, komt in een volgende commentaar. Sorry voor deze manier van corresponderen, maar een andere manier is niet mogelijk.

  • door Steven Haerens op dinsdag 29 mei 2012

   Niet erg hoor: ik hou wel van deze manier van corresponderen, zoals je misschien al gemerkt hebt. Mijn e-mailadres is stehaer@gmail.com. Doe kameraad Zelter mijn groeten!

 • door De Witte Bernard op dinsdag 29 mei 2012

  @steven harens

  het email adres van Angie Zelter is reforest@gn.apc.org

 • door Robby Emile op dinsdag 29 mei 2012

  Dat de jongeren iets zinnigs doen met hun leven is meer dan OK, maar ik betreur de systematisch positieve vooringenomenheid van De Wereld Morgen (op andere vlakken nochtans opbouwend kritisch, wat ik erg waardeer) tegenover religies. Alsof moraliteit zou voortkomen uit religies. Waarom die jongeren niet gewoon aanmoedigen om te denken met hun eigen verstand ipv. te vertrouwen op mythologische geschriften die allerlei leefregels opleggen?

  • door Manu op dinsdag 29 mei 2012

   Deze Pinksterkerken en andere Afrikaanse kerken hebben vooral een sociale functie: het zijn sociale netwerken waar Afriaanse migranten elkaar ontmoeten, samen vieren en zingen. Geïsoleerde Afrikanen, bv. deze zonder papieren, zonder inkomen, zonder werk en die bijgevolg problemen hebben om te overleven vinden er bijstand op velerlei gebieden, ook psychologisch. Er wordt wel eens hysterisch geroepen en de halleluja's klinken de hele dienst door, maar preken tegen homo's heb ik er nooit gehoord. Het boek 'De weg van de moslim', daarentegen, waarin te lezen is dat men homo's van de vijfde verdieping moet gooien (aanzetten tot geweld), wordt hier nog steeds openlijk verkocht in een aantal Marokkaanse huishoudwinkels, sommige moskeeën en vzw's...

 • door Manu op dinsdag 29 mei 2012

  Deze Pinksterkerken en andere Afrikaanse kerken hebben vooral een sociale functie: het zijn sociale netwerken waar Afrikaanse migranten elkaar ontmoeten, samen vieren en zingen. Geïsoleerde Afrikanen, bv. deze zonder papieren, zonder inkomen, zonder werk en die bijgevolg problemen hebben om te overleven vinden er bijstand op velerlei gebied, ook psychologisch. Er wordt wel eens hysterisch geroepen en de halleluja's klinken de hele dienst door, maar preken tegen homo's heb ik er nooit gehoord. Het boek 'De weg van de moslim', daarentegen, waarin te lezen is dat men homo's van de vijfde verdieping moet gooien (aanzetten tot geweld), wordt hier nog steeds openlijk verkocht in een aantal Marokkaanse huishoudwinkels, sommige moskeeën en vzw's...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties