Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Een rustig moment is er niet" - Een verpleegster getuigt

vrijdag 24 februari 2012

Als het van de regering-Di Rupo afhangt, worden de pensioenregels gekoppeld aan de ‘zwaarte’ van een beroep. Een flexibel begrip, want wat maakt het ene beroep zwaar en het andere licht?

“Zij mag alvast bij de zware beroepen zitten”, zegt bewoner Roger. Verpleegster Evy Vandewalle (31) knikt instemmend. “Vaak wordt de nachtdienst in een rusthuis aangezien als een waakdienst. Maar wij slapen hier niet hoor, wij zijn tien uur constant aan het werken.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door Thierry Peire op zaterdag 25 februari 2012

  Enorm veel beroepen zijn vandaag zwaar.Mijn vrouw die in de zorgsector werkt kan daar over meepraten.(De video in een brave weergave.De werkelijkheid en het totaalbeeld is anders). Ikzelf ben vrachtwagenbestuurder in loondienst. Een chauffeur is blijkbaar nog enkel rendabel als hij minimaal 11 uur werkt. Men werkgever verdiend redelijk aan ons als we dagelijks 13 tot 15 uur werken ( 45 rijuren per week incl = 65 werkuren per week). Laat ons daar nu eens geen probleem van maken denk ik dan, en niet eisen dat chauffeurs omgerekend met driekwart loopbaan al flink in overtime zitten. Integendeel. De echte zware beroepen zijn volgens mij de posten en jobs die enorm veel inspanning van een mens vragen omdat er totaal geen controle op is,en uit de hand aan't lopen zijn. Een hoofd van zo een zorgafdeling is vaak immuun voor terecht geklaag van personeel en die qua planning zijn of haar handen vol heeft met regelmatige afwezigen door ziekte. Het beleid van bovenuit is noch personeel noch tov patienten ondersteunend. Integendeel. De toestanden zijn vaak schrijnend. Er is een tekort aan verpleegkundigen . De taken van verpleegkundigen worden maar al te vaak "voorgedaan" en doorgegeven aan niet- bevoegd verzorgend personeel. . De qualiteit naar patienten toe kan alleen volstaan als het personeel daar op zijn minst de middelen voor krijgt. Waar gaat dit allemaal naar toe ? Zouden we niet beter kwaliteit nastreven ,om dan een loopbaan om andere redenen in te korten ? Zou dat naar personeel toe EN patienten niet de meest menselijke oplossing zijn ??? IPV vroeger te stoppen ? Hallo ? ...............

  • door Griet op maandag 27 februari 2012

   Inderdaad, kwaliteit zou opnieuw veel belangrijker moeten worden dan kwantiteit... onze maatschappij zou er heel wat beter bij varen!!!

  • door bob op maandag 27 februari 2012

   Hallo vrachtwagenchauffeur, uitkijken !!

   65 uur per week kloppen? Niet vroeger stoppen? Kwaliteit nastreven? “Langer werken, intensiever werken zijn slagzinnen die momenteel IN zijn.” De manier waarop de productie vandaag ingesteld is levert bij sommige giganten al voor dertig procent van de jaarlijkse stijging van de winst. Dat wil zeggen, niet door productie maar door roofbouw op de arbeid zelf. Zo begon ikzelf als lasser, in een groot bedrijf in de vaste nacht, vol overmoed, lange weekends een sociaal leven (wat de twee - tien werkers niet hebben). Zowat twintig jaar geleden begon het: nieuwe machines, nieuwe producten, een crisis af en toe en een onafgebroken reeks van herstructureringen, onderaanneming, afdankingen en druk op het werkritme, stress. Wat als werkdruk begon, is geëindigd met een maagoperatie, een nierblokkering en een darmkanker, waar ik gelukkig nog goed van afgekomen ben. Er blijft nog wel slapeloosheid, myopathieën, die mijn dokter toeschrijft aan de striktere arbeidsregeling: te weinig personeel, teveel langdurige inspanningen. Het heeft een naam: RSI (recurrent stress injury) ttz, blijvende letsels door stress en belasting van spieren, pezen en gewrichten. Elke seconde meer productieve inspanningen gaat ten koste van korte rustpauzes die elk levend wezen nodig heeft om blijven aan de slag te blijven. Ze worden ‘geroofd’ om zo de inspanning om te zetten in meer productie en winst... RSI is een kwaal die gekend is, maar alleen in het buitenland en door specialisten. Ze treft alle beroepen en alle categorieën van de bevolking.

   Ik kan maar drie zaken aanraden: 1) Zelf je spieren tijdens het werk regelmatig ontspannen en niet wachten om alleen 's avonds ‘uit te blazen’ 2) De discussie over ‘wat is lichte arbeid’ is onzinnig. Onze ministers voeren een spel op om het sector per sector, bedrijf per bedrijf te laten afhangen van een krachtmeting tussen patroons en personeel ( is hun wet voortaan de wet van de survival of the fittest?), tonen gezondheid afwegen op een apothekersbalans. Er zijn genoeg onderzoekingen geweest vanuit de overheid over RSI en het is niet omdat het patronaat er zijn bevindingen tegenover stelt dat ze gelijk hebben. De Business Wereld weet deed ook onderzoek en berekende in 2008 dat die kwaal 8 miljard euro gekost heeft. Voor de rest trekt ze er geen conclusies uit tenzij dat er voortaan genoeg onderzoeken geweest zijn om tot draconische maatregelen, zoals nu de strijd tegen het ‘ziekteverzuim’, aan te gaan. Er moet bezuinigd worden, de rest is voor hen bijzaak. We kunnen er helemaal niet op vertrouwen dat ze eindelijk werk gaan maken van de kwaliteit van de arbeid. Voor hen zit kwaliteit alleen maar tussen hun duim en hun wijsvinger. 3) Als de regering eerlijke zou willen onderhandelen dan zou ze op basis van haar eigen studies zelf moeten voorstellen welke beroepen ze ‘niet zwaar’ acht ‘, in plaats van er een rondje blufpoker van te maken met onze gezondheid als inzet.

   Ik heb nog een vierde raad: wanneer je met jouw vrachtwagen van file naar file rijdt, zet de laatste nieuwe CD van Bruce Springsteen op, met de vensters wij open.

   • door Thierry Peire op maandag 27 februari 2012

    Gelijk heb je !

 • door Rosita Vervaet op maandag 27 februari 2012

  in de zorgsector zijn heel wat "zware" beroepen : die van opvoeders bij mensen met autisme én verstandelijke beperking, bij volwassenen met verstandelijke beperking en probleemgedrag, bij jonge kinderen met autisme omwille van de hoge alertheidsfactor én de fysische belasting...

  • door geertpeeters op maandag 27 februari 2012

   Moet je even proberen nagaan wat de druk en stress is bij mensen die in de IT wereld werken. Het beroep van de toekomst zegt men. Werkzekerheid alom. Maar probeer maar daar eens na te gaan wat de werkomstandigheden zijn. Wettelijk overtredingen wat betreft het maximum aantal uren per dag werken. Tot een stuk in de nacht supervisie houden op onverwachte basis. De torenhoge druk en verwachtingspatroon dat er alle dagen op deze mensen wordt gelegd. Er zijn studies waaruit blijkt dat IT mensen die dagdagelijks onder mentale druk staan, hun leeftijdsverwachting drastisch zien achteruit gaan.

   Maar in de meeste mensen hun ogen is dit maar bureauwerk. De mensen die gestudeerd hebben en het gemaakt hebben in de business. Zij hebben toch geen reden tot klagen zeker. Zo op een bureau zitten in een verwarmde ruimte. En maar wat tokkelen op een klavier. Dat kan nu toch geen zwaar werk zijn..... Deze groep van mensen zal nooit of te nimmer in aanmerking komen voor een begunstigde mode wat betreft pensioensregeling.....

   • door hans d op woensdag 29 februari 2012

    daarom vind ik dit een zinloze discussie, alle beroepen zijn zwaar, de het ene beroep zal het fysisch zwaarder zijn, bij het andere psychisch. en dat verschilt dan nog eens van persoon tot persoon. daarom vind ik dat iedereen over dezelfde kam moet geschoren worden en er geen voorkeursbehandelingen mogen komen voor niemand. want dan blijft het een oeverloze discussie. en dus mogen ook onze politici 42 jaar werken voor hun pensioen :-)

 • door Bianca op vrijdag 31 oktober 2014

  Dit is nog zacht aangetoond .....

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties