Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Groenten uit België, de stakingslangspeelfilm van 30 januari 2012

dinsdag 21 februari 2012

Dit is de 'langspeelfilm' van alle videofragmenten die stakersposten uit heel België op DeWereldMorgen.be posten tijdens de algemene staking van 30 januari 2012.

                     Klik hier voor de trailer

Bij vele stakingen is het meer en meer de gewoonte dat de massamedia ruimte maken voor de mening van tal van mensen en zogenaamde deskundigen, met één grote uitzondering: de stakers zelf komen niet of bijna niet aan het woord.

Omdat DeWereldMorgen.be de nuance zoekt in elk debat en zeker ook stem wil geven aan wie weinig of niet wordt gehoord, nam dit medium het iinitiatief om de mensen die staakten uitdrukkelijk het woord te verlenen. Stakers en stakersposten, waar ook in het land, werden uitgenodigd om foto's en videobeelden door te sturen, en om videoboodschappen te posten waarin ze kort uitleggen  waarom ze staken.

De redactie ging ervan uit dat er enkele tientallen, misschien goed vijftig, bijdragen zouden binnenlopen. Het bleken er veel meer, uiteindelijk stroomden er 240 inzendingen binnen.

Alle videofragmenten zijn nu gemonteerd tot een grote collectieve film over deze staking, die we de titel 'Groenten uit België' gaven. Wie ook nog de foto's wil zien, die zijn te vinden (verzameld samen met de videofragmenten) op http://www.dewereldmorgen.be/event/groenten-uit-belgie-help-mee-aan-de-grote-stakingsfilm

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door TDW op dinsdag 21 februari 2012

  Een klein detailke. De staking bij Vieille Montagne werd niet erkend door de vakbonden maar wel gedragen door de bevolking. Bij de staking op 31 januari was het juist andersom. Dus de titel van de film gebruiken lijkt me wel misplaatst.

 • door Richard op dinsdag 21 februari 2012

  Toen werd er geen systematische haatcampagne tegen de vakbonden gevoerd door de media en de staatszender.... . Als we hier geen sterke vakbonden hadden waren we al lang afgezakt naar Griekse toestanden.

  • door TDW op dinsdag 21 februari 2012

   De vakbond heeft door hun conservatieve corrupte houding zelf gezorgd dat de mensen er een afkeer van krijgen. De meeste mensen die ik ken zijn voorstander van vakbonden, alleen niet van de huidige en de manier waarop ze werken.

   Nu "groenten uit Balen" recupereren voor dezelfde vakbonden die toen de mensen die staakten in de steek lieten is weerzinwekkend. Honger lijden omdat de vakbond weigert een staking te erkennen omwille van persoonlijke rancune.

   • door Jef Desiron op donderdag 31 januari 2013

    Beste TDW, kan u dan even in het kort of in het lang uitleggen hoe een goede vakbond dan wel moet werken?

 • door Jef B op woensdag 22 februari 2012

  Misschien toch een niet onbelangrijk foutje in de film en correctie : de staking werd wel erkend door de vakbonden.

  • door TDW op woensdag 22 februari 2012

   De staking in Balen werd niet erkend.

   Dit artikel met Jef Sleeckx is duidelijk genoeg.

   http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=1S3K1A5V

   • door de winter joris op donderdag 23 februari 2012

    In uw verwijzing naar bewijslast staan "AANVANKELIJK" niet erkend én Jéf Sleeckx schrijft letterlijk dat de leden de vakbond uitmaken,beaamd door nog enkele reacties,dus eerlijkheidshalve zoals in vele conflicten is de top van de vakbond niet altijd direct méé, maar de essentie blijft overeind én het Nieuwsblad intervieu is ook geen "evangelie"(daar waren ook 4 versies van!)

 • door judith spotbeen op woensdag 22 februari 2012

  De vakbonden dat zijn de leden, wordt tijd dat iedereen dat eens gaat begrijpen De top van de vakbond, die stellen de militanten aan, die top luistert naar de militanten en de militanten luisteren naar de leden en nemen dan een beslissing en de grootste hoop stond achter de staking

 • door judith spotbeen op woensdag 22 februari 2012

  De vakbonden dat zijn de leden, wordt tijd dat iedereen dat eens gaat begrijpen De top van de vakbond, die stellen de militanten aan, die top luistert naar de militanten en de militanten luisteren naar de leden en nemen dan een beslissing en de grootste hoop stond achter de staking

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties