Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Als iedereen naar buiten gaat, gaan wij naar binnen" Bert de brandweerman getuigt

donderdag 16 februari 2012

De regering-Di Rupo wil de pensioenregels koppelen aan de 'zwaarte' van een beroep. De vraag is wat dat precies inhoudt. Wat maakt het ene beroep zwaar en het andere licht? Brandweerman bijvoorbeeld, is dat een zwaar beroep?

Volgens de Hasseltse brandweerman Bert Goedermans (47) bestaat daar geen enkele twijfel over.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door Stef op vrijdag 17 februari 2012

  Hoe kan een regering over iets beslissen waar men totaal geen voeling mee heeft...het is als proberen te bepalen hoeveel honger iemand heeft zonder er eten voorgezet te hebben.. En zware beroepen, dat zijn er echt wel wat, zeg maar, alle mensen die vandaag buiten in weer en wind( waar men zelfs geen hond zou doorjagen), de mensen uit de bouw, transport, koks, mensen met hoge stressberoepen, herhaaldelijke deadlines, koerierdiensten, bandwerkers of fabriekswerkers in het algemeen die meerdere duizenden stukken per dag verzetten....het zijn er veel meer dan de meesten zich voor ogen kunnen houden....de discriminatie van diegene die een zwaar onderschat beroep heeft, daar zal de politiek een vette kluif aan hebben...enfin..nu heeft men weer een excuus om burgers van alles voor te houden en tijd te rekken tot de volgende verkiezing zich voordoet...

 • door Cornelia op vrijdag 17 februari 2012

  Houdt men alleen rekening met fysiek zware arbeid, dan zullen werknemers met een kantoorjob zeker het langst moeten werken. Valt onder zwaarte van het beroep ook de stress veroorzaakt door datelines, tekort aan inspraak in het beleid, constante evaluaties, kans om op korte termijn het werk te verliezen, hoog risico op agressie enz. dan zijn deze jobs volgens mij toch ook zwaar. Hou dit maar eens 35 à 40 jaar vol! Een psychisch zware job (bv. als psycholoog, opvoeder in de bijzondere jeugdzorg, enz.) wordt enorm onderschat! Hopelijk kan dit hier ook eens rekening mee gehouden worden, zoals in het bericht door Stef reeds werd aangestipt. Ik ken mensen uit de gezondheidssector die enorm veel stress hebben terwijl hun diensthoofd 's morgens op zijn bureau op het gemak de krant zit te lezen...

  • door hans d op vrijdag 17 februari 2012

   eigenlijk is het heel simpel, als je een zwaar beroep hebt, stop dan op tijd en stap over naar iets lichter, dat lijkt mij "gezond verstand". maar de belg heeft zo'n traditie van 30-40 jaar werken in hetzelfde bedrijf, iets dat je maar in weinig landen tegenkomt. en daarom is het probleem hier ook acuter. elke job is zwaar op zijn manier, iemand met een zwaar fysiek beroep zal op z'n 50 ste misschien beter een kantoorjob aankunnen,, maar ik kan me ook best voorstellen dat je na 35 jaar kantoorjob ook eens iets met je handen wil doen. we moeten gewoon leren ons aan te passen aan de situatie, en niet proberen de situatie aan ons aan te passen, een typisch menselijk trekje. daarom pleit ik dat voor iedereen dezelfde regel geldt, anders kom je er toch nooit uit, dat is een utopie, er zal altijd iemand zich benadeeld voelen .

   • door Cornelia Patou op vrijdag 17 februari 2012

    Werk maar eens heel je leven in de bouw en probeer daarna eens over te stappen naar een administratieve job: je hebt geen ervaring, je hebt niet het juiste diploma, wegens medische problemen (bv. rugpijn) is het voor je onmogelijk om de hele dag stil te zitten, je hebt onvoldoende computer- of pc-kennis. Het is echt heel moeilijk!! Wat betreft het werken in 1 bedrijf gedurende 30-40 jaar: sommige mensen hebben behoefte aan stabiliteit en zekerheid in hun leven, zeker als ze iets ouder zijn. Volgens mij (en ik besef heel goed dat dit bijna onmogelijk is) moet je het per persoon zien. De éne persoon is tot meer in staat dan de ander, kan gemakkelijker fysiek werk aan. Daarnaast is menselijkheid en flexibiliteit vanuit zowel de werknemer en de werkgever een vereiste! Een werknemer op straat zetten (lees: in de armoede duwen) wegens leeftijd, iets trager werktempo, medische klachten is voor de man/vrouw in kwestie een echte ramp!!! Daar moet echt iets aan gebeuren. Creëer bijkomende jobs voor deze doelgroep!!

    • door hans d op zaterdag 18 februari 2012

     dan ben ik zeker,atypisch, heb minstens om de 10 jaar iets helemaal anders gedaan. ben er nu zestig, en nog bijlange niet zinnens de eerste 10 jaar te stoppen.

     • door dwars bekeken op dinsdag 21 februari 2012

      dan heb je veel "chance" gehad en vermoedelijk een behoorlijk diploma. of bereid tot onnoemelijke dingen

      • door hans d op dinsdag 21 februari 2012

       wel, ik heb een A2 tuinbouwdiploma, daar kan je ongeveer niks mee doen, ik ben dus ervaringsdeskundige! bereid tot onnoemelijke dingen, dat zal dan wel zeker? ik heb wat in de bouw gewerkt als handlanger (kan iedereen als ie tenminste geen fysieke problemen heeft), ik heb dan jaren magazijnier geweest, altijd lekker warm en droog, en daar komt ook niet veel bijzondere kennis bij te pas, buiten wat gevoel voor orde en organisatie. later ben ik dan begonnen als zelfstandig technieker in de reclamebranche, avondschool gedaan, en dan op een goeie dag dan toch weer overgestapt naar de bouw. alles zonder een speciaal diploma. geloof in jezelf, dat is bepalend, niet je diploma. en een beetje doorzetten en niet direct je hoofd laten hangen, 't ging bij ook echt niet allemaal van zelf. maar ik heb altijd met plezier gewerkt, en wil nog minstens tot m'n zeventig doorgaan. maar misschien wat langzamer dan nu. diploma, daar ben je niet zoveel mee, ik herinner me nog een week af wat geleden een dame uit mechelen met een fatsoenlijk diploma, maar een paar jaar uit de running, en ze vindt geen job meer. nee, ik geloof niet zo in diploma's.

 • door Pieter A op zaterdag 18 februari 2012

  Het hangt af per persoon, niemand kan zeggen wat zwaar is en wat niet, hou het simpel, 40 jaar na schooltijd werken dan brugpensioen of door bepaalde +% verder werken to 45-50 jaar, en dit voor alle klassen in onze gemeenschap.

 • door dwars bekeken op dinsdag 21 februari 2012

  een beroep dat in elk geval niet zwaar is - voor de meesten toch niet - is politicus. die hebben geen enkele moeite om te oordelen over iets waarvan ze niets afweten, en doen ook geen enkele poging om aan die onwetendheid iets te doen. uitzonderingen niet te na gesproken. waar is de politicus die ooit zijn handen - echt - vuil heeft gemaakt?

  • door hans d op dinsdag 21 februari 2012

   ik denk van wel, want die moeten na 25 jaar al ophouden. overigens, heb jij al eens geprobeerd 25 jaar lang de mensen blaaskes wijs te maken? valt niet mee denk ik :-)

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties