Nieuws, Politiek, België, DeWereldMorgen, Jan Blommaert, Dirk barrez, Christophe callewaert, Jean-Luc Dehaene, LinksRechts debatten, Antwerp, Bourlaschouwburg -

Blommaert & Dehaene LinksRechts debat – volledige video deel 1

Blommaert & Dehaene LinksRechts debat – volledige video deel 1
zaterdag 18 juni 2011 15:42

“Onze parlementaire democratie en ons middenveld hebben zich nog niet aangepast aan de overgang van een industriële naar een informatiesamenleving”

“Een democratie kan zichzelf democratisch kapot maken”

De uitspraken van Jean-Luc Dehaene in het allereerste LinksRechts-debat over de democratie haalden intussen al tal van media: Joos, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Villa Vanthilt, Knack.

U kan nu de volledige opname van dit debat bekijken – in vier afleveringen van telkens een half uur – en uit de eerste hand vernemen wat Jan Blommaert en Jean-Luc Dehaene echt hebben gezegd, inclusief de volledie context.

Dit is de eerste aflevering. Voor volgende afleveringen, kijk hieronder.

Onderaan hebben we enkele frappante fragmenten uitgeschreven, samen met de tijdscode waar ze te vinden zijn.

“Als er geen debat meer is in het parlement, dan maar in de theaters en op de pleinen”

Zo opent Dorian van der Brempt van deBuren maandagavond het eerste LinksRechts-debat in de Bourlaschouwburg in Antwerpen over de crisis van de democratie.

Op de scène Jean-Luc Dehaene en Jan Blommaert als centrale gasten, ze zorgen voor een gesprek waarin niemand wordt onderbroken. Edi Clijsters reflecteert.

Het debat wordt gemodereerd door DeWereldMorgen.be-journalist Dirk Barrez en collega Christophe Callewaert is fact checker: hij controleert of de beweringen van de deelnemers ook echt juist zijn.

Enkele frappante fragmenten

Tijdscode 6’25

“Meteen maar in huis vallen met de eerste vraag. Waaruit bestaat de democratie, en waarom is ze in crisis?”

Jan Blommaert: “Waarom moeten we hier samenkomen om uit te leggen wat democratie is, dat is de echte crisis.”

Tijdscode 7’50″

Jan Blommaert: “Naast de bestuurlijke structuur, is democratie vooral een samenlevingsmodel waarin we het individueel belang op alle terreinen afwegen tegen het algemeen belang, en het is ten derde ook een mensbeeld, de democratische mens met als kernwaarden gelijkheid en vrijheid. Als je democratie zo bekijkt, veel ruimer dan enkel verkiezingen, zie je meteen dat de democratie in crisis is.”

Tijdscode 10’08”

Jean-Luc Dehaene: “Het is niet de eerste keer dat we een crisis van de democratie kennen. Eén van de eigenschappen van een democratie is dat ze zich democratisch kan kapot maken. In de jaren ’30 hebben we een even grote crisis van de democratie gehad, en die is maar opgelost na een hiaat van vier jaar zonder democratie.”

Tijdscode 11’19”

Jean-Luc Dehaene: “De parlementaire democratie is een product van de 18de eeuw, gegroeid in het verlengde van de opkomst van de industrialisering. Maar die vorm is niet meer aangepast aan de evoluerende samenleving, niet langer meer gedomineerd door de industrie maar veel meer een globale informatiemaatschappij die anders functioneert.”

Tijdscode 17’32”

Jan Blommaert: “Het zijn in heel grote mate de media die het middenveld hebben versnipperd. Ik situeer de oorzaak daarvan heel sterk bij de burgermanifesten (nvdr van Guy Verhofstadt) die het gepolitiseerde, georganiseerde middenveld – concreet de vakbonden – heeft geroyeerd als ernstige politieke medespeler. En meteen zijn die media, die in diezelfde jaren in een heel hevige concurrentiestrijd gewikkeld geraakten, in die ruimte gedoken. De media hebben dat zelf heel sterk uit elkaar gespeeld.”

Tijdscode 23’00”

Jean-Luc Dehaene: “Het middenveld van vandaag is sterk versplinterd, typisch zijn de actiegroepen die een steekvlammiddenveld vormen, mobiliseren voor een bepaalde periode rond een bepaald probleem, en dat is moeilijk in een democratie omdat ze maar op één aspect inzoomen. En dat is het voordeel met de vakbonden, dat die een algemene maatschappijvisie hadden.”

Tijdscode 28’45”

Jean-Luc Dehaene: “Op vakbondsvlak zijn we stilaan een eiland aan het worden met zeg maar de Benelux.”
 

De LinksRechts-debatten over de maakbaarheid van de samenleving zijn een organisatie van deBuren – Toneelhuis – DeWereldMorgen.be

Noteer alvast  3 oktober 2011, datum van het volgende LinksRechts-debat in de Bourlaschouwburg:

‘Cultuur: kers of taart? De kost, de prijs en de waarde van cultuur’
met Jos Geysels versus Patrick Dewael
Jan Goossens van KVS reflecteert
.

take down
the paywall
steun ons nu!