Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Holebi-parade in teken van solidariteit

zondag 15 mei 2011

De Belgische holebi pride parade was dit jaar een groot succes. De parade bracht ruim 40.000 homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en sympathisanten op de been en stond in het teken van de internationale solidariteit onder holebi's.

Er liepen ook tientallen Afrikanen mee die aandacht vroegen voor het lot van Afrikaanse homoseksuelen. In hun land van oorsprong wordt homofilie veelal afgedaan als een kwalijke westerse ziekte.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door saralotta op maandag 16 mei 2011

  Zie ook Merhaba's nodige aanvulling op het thema 'internationale solidariteit'

  "Belgian Pride: Solidariteit bij ons versterkt Internationale Solidariteit"

  Op zaterdag 14 mei trekt naar jaarlijkse gewoonte de Belgian Pride door de Brusselse straten. Dit jaar staat de optocht in het kader van de internationale solidariteit met holebi’s en transgenders die vervolgd worden in hun landen van herkomst.

  Over de noodzaak aan meer internationale solidariteit zijn we het eens. Maar die eensgezindheid mag ons niet beletten om verder na te denken over wat solidariteit inhoudt. Meer nog, in een tijd van oorlogen, bombardementen en bezettingen in de naam van mensenrechten, is het broodnodig om vragen te stellen bij die solidariteit. En stil te staan bij welke stemmen uit het Zuiden hier gemakkelijk gehoord worden, omdat ze naadloos bij de bestaande kaders aansluiten, en welke stemmen ongehoord en onbegrepen blijven.

  Internationale solidariteit mag evenmin gebruikt worden om de aandacht weg te trekken van het voorschrijdende racisme en de islamofobie in eigen land. Of van de complexe manier waarop discriminaties voor de meesten holebi’s en transgenders uit etnisch-culturele minderheden meervoudig zijn; velen kunnen zich immers niet permitteren om in een sterke LGBT-identiteit (*) te investeren, terwijl ze zich in andere aspecten van hun leven ook niet ten volle kunnen ontplooien omdat ze bv. minder kansen hebben op de arbeidsmarkt of op een degelijke huisvesting, …

  We passen dus om het algemeen verspreid vooroordeel in stand te houden dat het racisme waar we mee te maken hebben, minder zwaar zou zijn dan die beruchte homofobie in onze etnische gemeenschappen. Nu de blikken in het Westen met bewondering naar de vrijheidsstrijden in de Arabische wereld kijken, mogen we hopen dat de woorden van ‘een lesbisch meisje in Damascus’ ook echt gehoord worden: dat het voor haar makkelijker is om ‘out’ te zijn als lesbienne in Syrië dan als moslima in de VS.

  We haken af als internationale solidariteit betekent dat we tevreden moeten zijn met een beleid dat asiel op grond van seksuele oriëntatie (net iets) makkelijker maakt, in een context van een Europa dat haar grenzen sluit voor asiel, gezinshereniging en migratie in het algemeen. Wij weigeren gebruikt te worden als stok om etnische en religieuze minderheden te slaan. Behalve de andere nefaste gevolgen dat dit heeft voor onze gemeenschappen, is dit ook de minst efficiënte manier om homofobie te bestrijden.

  Homofobie bestrijd je niet door islamofobie!

  Solidariteit hier en nu betekent de diversiteit van levens en strijden te erkennen, elke vorm van discriminatie samen te bestrijden, en de strijd tegen racisme even hoog in het vaandel te dragen als de rest.

  (*) LGBT: lesbish, gay, biseksueel, transseksueel. ___________________________________________

  Merhaba is een beweging ontstaan uit een zelforganisatie van en voor holebi's en transgenders met roots voornamelijk in de Maghreb, het Midden-Oosten en Turkije, die zich specialiseert in de relatie tussen cultuur, seksualiteit en identiteit met gender en seksuele oriëntatie als focus. ______________________________________________________

 • door Marc Antoon op maandag 16 mei 2011

  Er valt inderdaad heel wat te zeggen over het thema 'internationale solidariteit' en de bijhorende valkuilen, zoals het persbericht hierboven van het onvolprezen Merhaba aangeeft (tnx saralotta). We hopen dat dit debat binnen de holebi-beweging ten gronde gevoerd zal worden.

  Voor de rest een zeer geslaagde Pride!

 • door Mark VH op maandag 16 mei 2011

  Persoonlijk stel ik me toch vragen over hoe zo'n parade overkomt in bijvoorbeeld de Arabische wereld. De glitter en decadentie in zo'n parade zal ginds eerder gebruikt worden om homoseksualiteit nog verder in de "verderfhoek" te duwen en heeft mijns inzien een averechts effect. Dit is mijn persoonlijke mening en ben benieuwd naar gegronde tegenargumenten.

  • door Karel op maandag 16 mei 2011

   @Mark: who cares wat ze daar in het Midden Oosten van denken, de holebi's die in Brussel feesten leven hier. We moeten toch niet elke scheet die we laten toetsen aan reacties van mensen op enkele duizenden kilometers verderop. Als ze dat ginder verderfelijk vinden, is dat hun probleem. Laat de holebi's (die dat wensen) maar glitteren en feesten, dat doen we toch met carnaval ook?

   • door Mark VH op maandag 16 mei 2011

    Volledig mee eens. Maar ik had begrepen dat deze parade in het teken stond van solidariteit waarbij werd gehoopt dat de Arabische landen die een (vermeende) democratische inhaalbeweging aan het doen zijn meer open zouden staan voor de openlijke beleving van homoseksualiteit. Met andere woorden een soort van mars/feest/steunactie maar die dan ook ginder ontvangen zou worden.

 • door Yvan op maandag 16 mei 2011
 • door trudo op maandag 16 mei 2011

  Als het op glitter, kitsch en bling-bling aankomt dan zijn ze daar in de Arabische wereld nummer 1 hoor! Om niet te spreken over homosexualiteit - veel voorkomend maar verborgen, zoals bij ons in de oude tijd.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties