Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Meer dan 35.000 betogers tegen de politieke impasse

maandag 24 januari 2011

Brussel -- Ruim 35.000 betogers manifesteerden zondag tegen de politieke impasse in ons land. De betoging kwam er na een oproep van enkele VUB-studenten via Facebook. Ze vinden het beschamend dat de federale politici na meer dan 200 dagen nog steeds geen regering hebben kunnen vormen. Een sfeerreportage en een interview met één van de organisatoren.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Lieven Van Holm op dinsdag 25 januari 2011

  Men zegt het doel wettigt de middelen. Het feit dat jongeren getoond hebben betrokken te zijn maakt me blij. Maar jammer genoeg is er een groep gekomen met een andere agenda en lijkt het dat de politici het verstaan elk op een eigen manier. De media maken het geheel helemaal hopeloos met hun stompzinnige berekeningen en ook met te zeggen dat de organisatoren fils a papa van politici zijn. Misschien is het internet onvoldoende selectief om een betoging met een duidelijke boodschap te organiseren? Veel succes verder.

 • door 2600 bruno op dinsdag 25 januari 2011

  Deze banner gezien in betoging in Brussel zondag ll.

  "Marre des revendications linguistiques flamandes! De la modestie svp quand on a une langue si locale..."

  Is dat respect tonen voor het "Belgisch Huis" Ter zijde: Onze cultuurtaal is Nederlands en geen Vlaams.

 • door Jan Uyttendaele op zaterdag 29 januari 2011

  Volgens de peiling van Le Soir bestond de SHAME-betoging maar voor 21 procent uit Vlamingen en was ‘de gehechtheid aan een verenigd België’ het belangrijkste motief van de betogers. Het was te verwachten dat die betoging vooral een Franstalige en pro-Belgische aangelegenheid zou worden. Ik denk dat we blij mogen zijn met elke vorm van democratische meningsuiting, maar ik begrijp niet wat de studenten heeft bezield om hiertoe op te roepen. Dit land heeft niet in de eerste plaats een nieuwe regering zonder meer nodig, maar wel een regering die een grondige staatshervorming kan doorvoeren. Die is niet alleen onmisbaar voor de werking van onze instellingen, maar ook voor de welvaart van alle Belgen. Als de studenten zich echt zorgen maken over onze democratie en onze toekomst, dan hadden ze moeten oproepen tot een betoging voor een democratische staatshervorming en een rechtvaardige verdeling van de welvaart in dit land. Nu hebben ze vooral een spreekbuis gegeven aan de conservatieve Belgicisten, die deze kans om ‘zich te manifesteren’ natuurlijk met beide handen hebben aangegrepen. Ik vraag me overigens ernstig af of de studenten wel weten waarover het gaat in deze regeringsonderhandelingen. ‘Wij hebben niets begrepen van BHV of de financieringswet’, las ik in de slottoespraak van Felix De Clerck. En dan moet je bedenken dat, als er geen grondige staatshervorming komt, met name de komende generaties daar vroeg of laat de dupe van zullen zijn! Hopelijk heeft deze contraproductieve betoging de Vlaamse politici vooral het volgende geleerd geleerd: ze moeten dringend werk maken van een informatiecampagne over de politieke en economische toestand van dit land, vooral bij de jongeren, en eens duidelijk proberen uit te leggen wat er allemaal op het spel staat. Dat de zoon van een CD&V-minister mede heeft opgeroepen tot deze demonstratie, kan ik echt niet begrijpen. Die zou toch beter geïnformeerd moeten zijn, niet?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties