Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Sikitiko, of het ware verhaal van de afgehakte bronzen hand uit Oostende

zaterdag 15 januari 2011

In 2004 hakte de mysterieuze actiegroep 'De Stoete Ostendenoare' een hand af van een Afrikaan uit de beeldengroep 'de Drie Gapers' (met centraal een ruiterstandbeeld van Leopold II) in Oostende. De actiegroep klaagde zo het koloniale verleden van België als het koningshuis aan.

Pieter De Vos reconstrueerde het verhaal van de verdwenen hand en vond haar zowaar op straat terug in de Brusselse wijk Matonge.


(Sikitiko betekent 'spijt betuigen' in het Swahili)

"Sikitiko" op facebookhttp://www.facebook.com/pages/Sikitiko/132088210142658?ref=ts

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door Luc Schrijvers op woensdag 30 juni 2010

  Aan Pieter, alle medewerkers en steungevers ... van harte proficiat ...

 • door Sanne op woensdag 30 juni 2010

  Knap werk en straffe regie. Proficiat Pieter!

 • door Jan Chandesais op woensdag 30 juni 2010

  Unieke aanklacht van wangedrag ambitieuze machthebbers. Perfecte timing.

 • door aleidis op woensdag 30 juni 2010

  Prachtig filmpje ! Dikke proficiat aan de makers en in het bijzonder aan de kleine Anaclara en haar knappe styliste mama Sofie!

 • door Bass op woensdag 7 juli 2010

  Waw weeral een sterk werk Pieter! Zeer mooi. Jammer van het kleine beeldformaat..

 • door Lore Buyle op zondag 11 juli 2010

  Met veel aandacht heb ik samen met onze meiden Anna en Rachel naar Anaclara gekeken. Mooie beelden, mooi gespeeld en terechte aanklacht. Knap! Groeten uit Zweden.

 • door Peter Van Hove op donderdag 19 augustus 2010

  Prachtige regie! Heel knappe beelden. Heel bevattelijk verhaal voor kinderen.

 • door Sieglinde op zaterdag 21 augustus 2010

  Goed gedaan Anaclara!

 • door Rdc op maandag 17 januari 2011

  het is een beetje storend dat jullie geen sterke werkwoorden meer kennen: prijsde, klaagde...

 • door Rit Ghoos op maandag 17 januari 2011

  Proficiat, vooral aan de cameraman Sebastiaan Beysen! Goed in beeld gebracht! Doe zo verder Sebastiaan! Ge zijt goed bezig!

  • door velorutionair op zaterdag 5 februari 2011

   Is er ook een versie met franstalige ondertitels? Voor vertoning in Lubumbashi.

 • door Enca Caen op zondag 19 juni 2011

  Dit kunstwerk "ketens der hebzucht", wil getuigen van een symbolische teruggave van alle door Belgen onterechte gestolen rijkdom en vermoorde levens in Kongo. Het is tevens eens aanklacht tegen de monarchie en Belgische staat, 2010 hoog tijd voor België om haar historische verantwoordelijkheid te erkennen met excuses gewenst. De monarchie en haar kolonialen, allemaal weten zij dat ze bepaalde zaken beter niet hadden begaan: de vele slagen met de chicotte, het afhakken van handen der onwillige slaven, hun grote openheid voor de zwarte vernedering. Een blank ras, de brute macht, de vele doden, de geile blikken gericht op bloedgeld en rijkdom waarop zij verliefd waren. Congo!!!, hun nostalische herinnering aan een kolonie waarop België zo fier is en grotendeels haar huidige bestaansvorm aan te danken heeft. Zonder Congo, de vele doden en het vele leed der congolese bevolking had België al lang opgehouden te bestaan. Wij spreken hier over een ZWARTE HOLOCAUST met 10 miljoen doden kortom één van de belangrijkste misdaden in de geschiedenis van de mensheid. Over het monster zelf, de" zwarte prins" die zijn eigen land het onbeduidende koninkrijk België diep minachtte zijn dochters verstootte en wiens hebzucht geen grenzen kende. Alle paleizen die hij bouwde, een groot deel van het monumentale Brussel dat we nu kennen en zijn plannen voor een oprijlaan van Laken naar zijn pompeuze badstad Oostende, het bouwen van Franse kastelen om zijn hoertjes in onder te brengen. Dat alles op de rug van miljoenen rubberslaven die als kannonenvlees figureerden in deze zwarte holocaust van Congo. De Belgische regering was en is zijn medeplichtige, Na de canvas-collectie wil ik dit kunstwerk overhandigen aan de Republiek Congo en zal dan ook vragen dat onze Koning Alberthet meeneemt n.a.v. zijn bezoek aan Congo bij de feestelijkheden rond de 50 jarige onafhanklijkheid. Laat dit kunstwerk een spiegelbeeld zijn voor president Kabila die moet stoppen met zijn bevolking te verkrachten en te vermoorden. Locatie van Enca Caen

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties