Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Armwoede - een basisinkomen herverdeelt de welvaart én ook de macht

vrijdag 24 december 2010

Hoe armoede keren? Hoe armoede afschaffen? Hoe goede levensvoorwaarden creëren voor iedereen?  Met vele maatregelen, maar zeker ook met de invoering van een basisinkomen voor elke wereldburger. Zo argumenteren de Braziliaanse senator Eduardo Suplicy en de Belgische professor Philippe Van Parijs.

Ze deden dat vorige dinsdag in de KVS in Brussel, in de tweede Tête-à-Tête van het programma Armwoede dat een maand lang loopt, tot 16 januari 2011.

Een reportage vanDeWereldMorgen.be TV. Lees ook het gesprek met Guy Dermul over het 'wat' en het 'waarom' van Armwoede. (zie hieronder)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door KrisB op maandag 27 december 2010

  Akkoord dat een gegarandeerd minimuminkomen een noodzaak is, maar om dat te gaan financieren door gewoon een percentage van het BNP af te kappen is een gevaarlijke zaak. Waarom laten we dit niet betalen door zij die er voordeel bij hebben om die wanhopige werfreserve in stand te houden? Als we in België ervoor kunnen zorgen dat onze 50 grootste bedrijven (Electrabel, Arcelor-Mittal,...) nog maar gewoon hun belastingen betalen zoals de kleinere bedrijven dat (grotendeels) doen staan we al veel verder dan wanneer we simpelweg iedereens inkomen verlagen en zo weer voeding geven aan gevoelens in de trend van "allochtoon profitariaat", "luie walen", "waarom moet ik betalen? ik heb het ook niet makkelijk!"....

  • door Marc Covent op woensdag 29 december 2010

   De meest correcte vorm van basisinkomen is deze waarbij juist iedereen het geniet, zodat er geen sprake kan zijn van die door KrisB aangehaalde negatieve gevoelens. En dat het kan wordt op zekere manier bewezen door de kinderbijslag die toch ook voor iedereen geldt. Alleen spijtig dat daar een verschil gemaakt wordt tussen loon- en weddetrekkenden en zelfstandigen, maar toch, dit tussen haakjes. Het basisinkomen moet niet zozeer betaald worden door de hogere inkomens, maar wel door de globaal gecreëerde welvaart van de natie. Bovendien zal binnen korte tijd de nood gevoeld worden om het te grote verschil in inkomens af te toppen, want dat zal niet alleen aanleiding geven tot een zich steeds verder uitbreidende armoede, maar ook tot een sociale onrust waarmee binnen de huidige structuren van onze maatschappij niet lang zonder problemen zal kunnen omgegaan worden.

 • door manuel op vrijdag 31 december 2010

  een toneel van mensen in armoede kan niet om dat ze vinden in de kvs dat het niet routine genoeg hebben . is het dan niet de taak van de kvs die hier mindelen voor kregen om er iets aan de doen

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties