Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Het cruciaal moment voor Bolivia's lithium is aangebroken

vrijdag 10 december 2010

Niettegenstaande z'n rijkdom aan grondstoffen staat Bolivia gerangschikt als tweede armste land in Zuid-Amerika. Eeuwenlang profiteerden buitenlanders van de Boliviaanse natuurlijke rijkdommen. Tonnen zilver verdwenen naar Spanje, maar ook na de onafhankelijkheid werd Bolivia verder leeggeroofd door buitenlandse bedrijven.

Maar er is hoop. De helft van de wereldvoorraad lithium zit in het grote zoutmeer van Uyuni in Zuid-Bolivia. Nu de autoconstructeurs massaal overschakelen op elektrische voertuigen, zou de vraag naar lithium de komende jaren kunnen exploderen. Want het ziet ernaar uit dat de meeste elektrische voertuigen op lithiumbatterijen zullen rijden.

Een Amerikaanse multinational, Lithco, kreeg 20 jaar geleden een concessie van de toenmalige regering in La Paz om het lithium te ontginnen. Maar de bevolking kwam in opstand en de multinational moest z'n biezen pakken. En het lithium bleef in de pekel van het zoutmeer zitten.

In 2005 kwam Evo Morales aan de macht. Hij is de eerste inheemse president van Latijns-Amerika. In plaats van het lithium door buitenlandse firma’s te laten ontginnen, besloot Morales dat de Boliviaanse staat de uitbating in eigen handen zal houden. De Bolivianen hopen dat het moment eindelijk is aangebroken dat ze ook zelf zullen profiteren van de natuurlijke grondstoffen van het land.

Een teaser in afwachting van de reportage die volgende week gepubliceerd wordt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door svdl op vrijdag 10 december 2010

    Eindelijk! Een mooi voorbeeld van hoe derde wereldlanden kunnen in gaan tegen druk van het westen.

    Laten we hopen dat de Bolivianen er veel geld voor krijgen en hun infrastructuur en sociaal stelsel enorm mee kunnen opbouwen.

    GO Bolivia!

    ps. Ik heb weeral het voorgevoel dat indien er toch buitenlmandse technologie van pas moet komen, de Chinezen toch weer met de beste voorwaarden voor Bolivia gaan afkomen (net als in Afrika) Basis-Infrastructuur tegen grondstoffen... Mooie deals zijn in de maak :-)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties