Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Stop de moorden en de ontvoeringen in de Filipijnen

woensdag 8 december 2010

Op 14 februari 2006 verdween Raymond Manalo met zijn broer uit hun boerderij in de Filipijnse provincie Bulacande, ten noorden van Manilla. Hij is één van de vele gevallen van gedwongen verdwijningen in het land. Raymond zat gedurende 18 maanden vast, maar wist te ontsnappen aan zijn militaire bewakers.

In een militair kamp, waar hij gevangen gehouden werd, ontmoette hij 2 jonge studentes, Sherlyn Cadapan en Karen Empeño. Zij werden ontvoerd op 26 juni 2006, samen met Manuel Merino, een boer die hen probeerde te helpen. Sherlyn en Karen werden verkracht en Merino vermoord.

Hun verdwijning vond plaats op een moment dat de regio werd verscheurd door een heftig conflict tussen de regering en het New People's Army, een communistische gewapende groepering. Raymond werd ervan beschuldigd lid te zijn van het New People's Army. Uit recente rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch blijkt echter dat het leger in de strijd tegen opstandelingen van de NPA geen onderscheid tussen NPA strijders en mensenrechtenactivisten op het platteland maakt wat onder meer leidt tot illegale executies van vakbondsmensen, maar ook verantwoordelijken van boeren-en vrouwenorganisaties, advocaten, journalisten en NGO medewerkers.

Karen's moeder, Concepcion Empeño, en Raymond Manalo zijn op doorreis in Europa op uitnodiging van Amnesty International. Concepcion Empeño is de vice-voorzitter van 'desaparecidos', een groep van families van slachtoffers van gedwongen verdwijning.

Op zaterdag 11 december organiseert het actieplatform 'Stop the Killings' een solidariteitsdag met de sociale bewegingen in Colombia, Guatemala en de Filippijnen. 'Stop the Killings' wil hiermee aandacht vragen voor de buitengerechtelijke executies en de regeringen onder druk zetten om maatregelen te nemen die een einde maken aan de straffeloosheid.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Roel Nollet op dinsdag 14 december 2010

    Voor wie interesse heeft in de problematiek: Bekijk de documentaire Taxi Filippino op www.taxifilippino.be. De docu werd eerder uitgezonden in Vranckx op Canvas. Taxi Filippino brengt het verhaal van een roadtrip door de Cordillera, een bergachtige streek in het noorden van de Filippijnen. Van in de zomerhoofdstad Baguio tot in de provincie Kalinga passeert de taxi langs sloppenwijken, scholen en mijnbouwbedrijven, bergdorpen en militaire kampen. Overal loert corruptie om de hoek. Onder het regime van voormalig president Gloria Macapagal Arroyo werden al meer dan duizend mensen het slachtoffer van politieke moorden. Honderden anderen verdwenen spoorloos. Ook na de verkiezingen is er blijkbaar nog niet veel veranderd...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties